Mon. Apr 29th, 2024
France Pensions 1
Κοινοποίηση

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία καθώς τα συνδικάτα των εργαζομένων έχουν κηρύξει γενική απεργία, για 10η φορά μέσα σε μικρό διάστημα, ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνηση Μακρόν.

Η κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει τα διυλιστήρια, την αποκομιδή σκουπιδιών, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τις αεροπορικές πτήσεις και το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αρχές, τόσο στο Παρίσι όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, έχουν λάβει μέτρα καθώς υπάρχει φόβος για νέο γύρο συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.

Στη χώρα, πέρα από την οργή για τη μεταρρύθμιση, που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την οποία η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν υιοθέτηση με προεδρικό διάταγμα, παρακάμπτοντας τη Βουλή, έχει κορυφωθεί και εξαιτίας της ακραίας αστυνομικής βίας, με καταγγελίες για αυθαίρετες συλλήψεις, τραυματισμούς και βιαιότητες.

Μεταξύ των τραυματιών ένας 30χρονος άνδρας, που νοσηλεύεται σε κώμα, καθώς υπέστη τραύμα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Η IGPN, η μονάδα εσωτερικών υποθέσεων της γαλλικής αστυνομίας, δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει 17 έρευνες για περιστατικά και καταγγελίες κατά της αστυνομίας σε ολόκληρη τη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, περισσότεροι από 30 δικηγόροι, με ανοιχτή επιστολή στη εφημερίδα Le Monde τη Δευτέρα, εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» τους για τις αυθαίρετες συλλήψεις εκατοντάδων ανθρώπων, κατηγορώντας την αστυνομία ότι χρησιμοποιεί το δικαστικό σύστημα και συλλήψεις ως τακτική για να αποτρέψει τους ανθρώπους να διαδηλώσουν.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού είπε ότι όλες οι συλλήψεις ήταν δικαιολογημένες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ισχυρίστηκε ότι πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Ωστόσο, η ακραία αστυνομική βιαιότητα έχει προκαλέσει και διεθνείς αντιδράσεις, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να επισημαίνει ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές και οι δημοσιογράφοι έπρεπε να προστατεύονται από την αστυνομική βία και τις αυθαίρετες συλλήψεις.

Μεγάλη συμμετοχή

Την ίδια ώρα τα γαλλικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η συμμετοχή στις διαδηλώσεις θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν της περασμένης Πέμπτης, στην οποία σύμφωνα με τα συνδικάτα ξεπέρασε τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα (η αστυνομία μιλούσε για 1,08 εκατ.), ενώ μόνο στο Παρίσι είχαν διαδηλώσει πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι.

Την ίδια εκτίμηση έχουν και οι γαλλικές αρχές, καθώς σύμφωνα με προπαρασκευαστικό σημείωμα από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, εν όψει της απεργίας και των σημερινών κινητοποιήσεων, είναι πιθανό να συμμετάσχουν πολλοί περισσότεροι νέοι, ίσως διπλάσιος ή τρεις φορές περισσότεροι από ό,τι την τελευταία μεγάλη ημέρα απεργίας την περασμένη Πέμπτη.

Ήδη, σε διάφορες περιοχές και πόλεις της Γαλλίας έχουν κλείσει δρόμοι και έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα από διαδηλωτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταστολή και η αστυνομική βία έχει προκαλέσει μεγάλη οργή μεταξύ των νέων, οι οποίοι σύμφωνα και με την εφημερίδα Le Parisien, αν και αρχικά δεν αισθάνονταν να επηρεάζονται από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, έχουν «αγανακτήσει» για την παράκαμψη του κοινοβουλίου μέσω της αξιοποίησης του άρθρου 49 παρ. 3 του Συντάγματος για να περάσει το μέτρο.

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Οι αρχές αναμένουν ότι και σήμερα θα υπάρξουν επεισόδια ανάλογα με αυτά της Πέμπτης, που οδήγησαν και στην πυρπόληση της εισόδου του δημαρχείου στο Μπορντό, ενώ στο Παρίσι κάηκαν στάσεις λεωφορείων, περίπτερα εφημερίδων και φανάρια.

Και παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις έχουν δώσει ώθηση στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, η κυβέρνηση, που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στους διαδηλώτές, επιμένει να δείχνει την Αριστερά ως υπεύθυνη για τα επεισόδια.

www.efsyn.gr

Leave a Reply