Day: November 8, 2023

Στο κόκκινο οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα Νοσοκομεία της χώρας

Μέσα από την έξαρση της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, η οποία οφείλεται στον ιό SARS-CoV-2 αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η σημασία της προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και ο καθοριστικός ρόλος της έγκαιρης και αποτελεσματικής λήψης μέτρων πρόληψης. Είναι γεγονός ότι ανεξαρτήτως της COVID-19, καθημερινά εκθέτουμε τον
οργανισμό μας σε πλήθος μικροβίων. Πολλά παθογόνα μικρόβια αποικίζουν επιφάνειες σε κοινόχρηστους χώρους και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν μικροοργανισμοί ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά, αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.
Αντίστοιχα, διάφοροι ιοί έχουν την ικανότητα να παραμένουν ζωντανοί για μεγάλο χρόνο σε επιφάνειες. Αρκεί μονάχα να αναλογιστούμε πόσες επιφάνειες αγγίζουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και πόσα παθογόνα βακτήρια υπάρχουν πάνω σε αυτές. Ας σκεφτούμε πόσες φορές πιέσαμε το κουμπί ενός ανελκυστήρα στο σούπερ μάρκετ ή σε δημόσια υπηρεσία και μετά ασυναίσθητα ακουμπήσαμε το πρόσωπό μας ή πόσες φορές πιάσαμε τη λαβή ενός λεωφορείου ή κοινόχρηστο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων και στη συνέχεια ξεχάσαμε να απολυμάνουμε τα χέρια μας όταν φάγαμε κάτι πρόχειρο πηγαίνοντας στην εργασία μας. Οι σύγχρονοι πιεστικοί ρυθμοί ζωής είναι γεγονός ότι επηρεάζουν ποικιλοτρόπως αρνητικά την υγεία μας, ωστόσο στη φαρέτρα μας πλέον προστίθεται ένα μοντέρνο και καινοτόμο όπλο που λίγο έως πολύ όλοι έχουμε ακούσει: ο χαλκός και για την ακρίβεια τα αντιμικροβιακά προϊόντα χαλκού.

Τα αντιμικροβιακά προϊόντα χαλκού μειώνουν σε ποσοστό άνω του 99.9% το φορτίο των μικροβίων από όλες τις επιφάνειες αφής, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας και υγρασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (U.S.A. Environmental Protection Agency-EPA), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (U.S.Α. Food and Drug Administration), καθώς και κλινικο- εργαστηριακές μελέτες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης του εξωτερικού σε ανεπτυγμένες χώρες, έχουν αποφανθεί υπέρ των αντιβακτηριδιακών, αντιϊκών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του χαλκού. Σχετικά έχουν γνωμοδοτήσει και Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας μας. Συνεπώς για την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας κρίνεται καίρια η επένδυση κοινόχρηστων επιφανειών αφής με αντιμικροβιακό χαλκό στους χώρους παροχής Υπηρεσιών Υγείας, σε Δημόσιους Φορείς, Ιδιωτικές επιχειρήσεις και λοιπούς χώρους ως μέσο για τον περιορισμό της μετάδοσης όλων των ιών, μυκήτων όπως ο Candida Auris και παθογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2 (νόσος COVID-19). Η εφαρμογή αντιμικροβιακών φίλτρων αέρα χαλκού στα κλιματιστικά είναι εξίσου σημαντική, καθώς έχει διαπιστωθεί, μέσω πρόσφατων μελετών και πιστοποιητικών αξιολόγησης αποτελεσματικότητας, ότι μειώνουν το μικροβιακό φορτίο στην επιφάνειά τους σε αξιοσημείωτα υψηλά ποσοστά εναντίων των ιών, μυκήτων και άλλων παθογόνων μικροβίων. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής και τα ελληνικά νοσοκομεία πλήττονται από είδη μικροβίων, τα οποία είναι ανθεκτικά στα πλέον εξελιγμένα αντιβιοτικά, προκαλώντας σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πάνω από 1.000 θανάτους ετησίως, ενώ το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπισή τους ανέρχεται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ένα τέτοιο παράδειγμα πολυανθεκτικού παθογόνου είναι ο μύκητας Candida auris, ο οποίος απαντάται σε νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία ενηλίκων αλλά και παγκοσμίως και κρίνεται από τους λοιμωξιολόγους ως δυνητική απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο αντιμικροβιακός χαλκός αποδείχθηκε πρόσφατα αποτελεσματικός και κατά του μύκητα Candida auris, o oποίος ανθίσταται σθεναρά έναντι των αντιμυκητιασικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να γίνεται πολλή δύσκολη η θεραπεία της λοίμωξης που προκαλείται από αυτόν.

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η εφαρμογή αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού, μας προστατεύει ουσιαστικά από τη διασπορά επικίνδυνων παθογόνων μέσω των κοινόχρηστων επιφανειών και του αέρα. Είναι αξιοθαύμαστο πως ένα υλικό, τόσο γνωστό από παλιά και ευρέως διαδεδομένο μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη και να θωρακίσει την υγεία των πολιτών με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο. Η χρησιμοποίηση αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού έχει ιδιαίτερη αξία στη σημερινή εποχή, που η σημασία της προστασίας της δημόσιας υγείας απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει αναδειχθεί ο κορυφαίος ρόλος που διαδραματίζει η πρόληψη στην υγεία των πολιτών αλλά και στη στήριξη των υγειονομικών συστημάτων και της οικονομίας των κρατών.

Μετά από σχετική έρευνα μας και επικοινωνία που είχαμε με ορισμένα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία τα οποία έχουν ήδη επενδύσει και εφαρμόσει μερικές από τις νέες τεχνολογίες των αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού σε ορισμένες Μονάδες λόγω μικρού οικονομικού προϋπολογισμού που έχουν ως μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης όλων των ιών, μυκήτων και παθογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του μύκητα Candida Auris και του ιού SARS-CoV-2 COVID-19 αλλά και ως σημαντικό σύμμαχο κατά των ενδονοσοκομειακων λοιμώξεων.

Τα οποία είναι τα εξής:

Γ.Ν. Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΓΕΝ.ΝΟΣ.ΙΩΑΝΝ “ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ.”
Γ.Ν.Α ΚΑΤ
Γ.Ν ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Γ.Ν ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Γ.Ν ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Γ.Ν ΣΕΡΡΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
Γ.Ν ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Γ.Ν ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (K.Ψ.Υ)
Γ.Ν ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
Γ.Ν ΠΕΛΛΑΣ
Γ.Ν ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Π.Γ.Ν ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ
Α.Ν.Θ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ
Γ.Ν ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ
Γ.Ν.Θ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Γ.Ν ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ε.Α.Ν.Π ΜΕΤΑΞΑ
Γ.Ν.Θ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Γ.Ν.Θ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ

Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Γ.Ν. ΠΥΡΓΟΥ

ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ ΡΙΟΥ (ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ)

Εν έτη 2023 και λόγω της έξαρσης του ιού COVID 19 αλλά και της απειλής που καλπάζει στα Ελληνικά Νοσοκομεία μας του φονικού μύκητα Candida Auris η χώρα μας φαντάζει βαριά άρρωστη από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και έτσι αναρωτιόμαστε ενώ υπάρχουν τέτοια όπλα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά τι ενέργειες έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας μας ώστε να θωρακιστούν με τέτοιες καινοτόμες τεχνολογίες για την πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και την αντιμικροβιακή θωράκιση των Νοσοκομείων της χώρας αλλά και την προάσπιση της δημόσιας υγείας;

ΠΗΓΗ: fimotro.gr

Αντιμικροβιακή θωράκιση με νέες τεχνολογίες προϊόντων χαλκού στο ΠΓΝ Πατρών “Παναγία Η Βοήθεια”

Πρωτοστατεί τo Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία Η Βοήθεια», στην πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της διασποράς των παθογόνων στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό έχει δρομολογηθεί η θωράκιση του νοσοκομείου, με νέες τεχνολογίες αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί με στόχο την αντιμικροβιακή θωράκιση του Νοσοκομείου, επένδυση-επιχάλκωση με καινοτόμα και πιστοποιημένα αντιμικροβιακά προϊόντα καθαρού χαλκού 99,9%, στις κοινόχρηστες επιφάνειες αφής, σε όλο το Νοσοκομείο.

Δηλαδή,θα τοποθετηθούν σε επιφάνειες αφής και σημεία όπως πόμολα, σημεία ώθησης θυρών, χειρολαβές, διακόπτες φωτιστικών, πόμολα και χειρολαβές συρταριών και ντουλαπιών καθώς και σε αντικείμενα και επιφάνειες, όπως ιατρικά μηχανήματα, κρεβάτια νοσηλείας, ιατρικά τραπέζια και πάγκους εργασίας, καρότσια μεταφοράς υγειονομικού υλικού και άλλα σημεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο σκοπός της τοποθέτησης των αντιμικροβιακών προϊόντων καθαρού χαλκού 99,9%, στις συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες αφής είναι η έγκαιρη πρόληψη και αποφυγή της διασποράς όλων των ιών, παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων που παρουσιάζουν διασπορά μέσω της αφής.

Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται παθογόνα, όπως ο μύκητας Candida auris, βακτήρια, το E.coli και ο S.aureus, ιοί όπως ο SARS-CoV-2 κ.α.

Η μείωση του μικροβιακού φορτίου θα συμβάλλει στον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την μείωση κατανάλωσης αντιβιοτικών, τη μείωση αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά και την ελάττωση ημέρων νοσηλείας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω διεθνής δημόσιος διαγωνισμός έχει αναρτηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 17 Νοεμβρίου 2022, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Πρέπει να επισημανθεί ότι και άλλα νοσοκομεία της χώρας έχουν ήδη αναρτήσει δημόσιους διαγωνισμούς με νέες τεχνολογίες αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού καθώς αποτελούν λύση για το οξύ πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που κοστίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

ΠΗΓΗ: fimotro.gr

 Θεσσαλονίκη: Ατρόμητη νεαρή σπρώχνει ένοπλο ληστή!

Οι δύο κουκουλοφόροι ληστές, όπως φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε η ΕΡΤ, εισβάλουν στο κατάστημα, κρατώντας στα χέρια τους πιστόλια.

Τους έβαλε τις φωνές και τους άφησε με άδεια χέρια

Ο ένας περνάει πίσω από τον πάγκο, και προσπαθεί να αρπάξει το κινητό της υπαλλήλου.

Η κοπέλα αντιδράει τον σπρώχνει και βάζει τις φωνές αναγκάζοντας τους ληστές να φύγουν με άδεια χέρια.

Η απόπειρα ληστείας σημειώθηκε σε καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δράστες αναζητούνται από την Ασφάλεια, και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ είναι ένα δίδυμο το οποίο έχει εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στη πόλη και δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές.

Αλεξανδρούπολη: 14χρονη τραυματίστηκε σοβαρά σε παιδική χαρά

Σοβαρά τραυματίστηκε 14χρονη σε παιδική χαρά στην Αλεξανδρούπολη με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Σοβαρό ατύχημα είχε μία 14χρονη σε παιδική χαρά στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα, η 14χρονη μαθήτρια τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα παιχνίδι μέσα στην παιδική χαρά.

Η κοπέλα μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, για να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση

Ερέτρια: 15χρονος δέχθηκε χτυπήματα από συνομήλικό του – Διακομίστηκε στο Παίδων

Νέο επεισόδιο ανάμεσα σε ανηλίκους στην Ερέτρια. Στο νοσοκομείο ένας 15χρονος.Δεν έχει τέλος η παραβατικότητα ανηλίκων στη χώρα. Ακόμα ένα επεισόδιο βλέπει το φως της δημοσιότητας και συγκεκριμένα στην Ερέτρια.Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ένας 15χρονος δέχθηκε χτυπήματα από συνομήλικό του σε δρόμο της περιοχής με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.Το θύμα διακομίστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τις πρώτες βοήθειες και έπειτα συνοδεία του κηδεμόνα του οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων για περαιτέρω εξετάσεις.Ο πατέρας του θύματος την επόμενη ημέρα βρέθηκε στο ΑΤ Ερετρίας όπου κατήγγειλε το περιστατικό.Σύμφωνα με το eviathema.gr, σχηματίσθηκε δικογραφία για το περιστατικό, άμεσα συνελήφθη ο 15χρονος δράστης καθώς και ο κηδεμόνας του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Βροχή τα πρόστιμα από τις νέες κάμερες στην Αττική

Τα σαρώνουν όλα οι νέες ψηφιακές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Δείτε ποιοι είναι αυτοί…Βροχή τα πρόστιμα σε οδηγούς που επιμένουν να μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες.

Και αν το μέτρο είχε ατονίσει λόγο παλαιότητας των καμερών, αυτό είναι πλέον παρελθόν με τις νέες ψηφιακές που έχουν τοποθετηθεί.

Όπως σας έχει ενημερώσει εδώ και έξι μήνες, οι κάμερες αυτές θα είναι 20.Πρόσφατα ενεργοποιήθηκαν οι 12 απο αυτές μαι έρχονται και οι υπόλοιπες. Είναι υψηλής τεχνολογίας κάμερες, οι οποίες λειτουργούν κατά ριπάς στις ειδικές λωρίδες κίνησης των λεωφορείων.

Οι κάμερες αυτές είναι στα εξής σημεία:

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Εγκατάσταση 5 καμερών

Λεωφόρος Κηφισίας: Εγκατάσταση 1 κάμερας

Λεωφόρος Μεσογείων: Εγκατάσταση 3 καμερών

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Εγκατάσταση 3 καμερών

Αυτές οι σύγχρονες ψηφιακές κάμερες εκτός από την ανίχνευση παράνομης χρήσης των λεωφορειολωρίδων, έχουν την ικανότητα να ελέγχουν και την τήρηση του ορίου ταχύτητας.

Με λίγα λόγια μπορούν να βεβαιωθούν δυο πρόστιμα ταυτόχρονα.Μάλιστα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, δημιουργήθηκαν δύο νέοι χώροι εργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες της Τροχαίας για την ανάλυση των δεδομένων και την έκδοση των προστίμων. Με τη χρήση ραντάρ και φωτογραφικής καταγραφής, κάθε παράβαση είναι τεκμηριωμένη και καταγεγραμμένη.

Όσον αφορά το πρόστιμο για την παράβαση της εισόδου στις λεωφορειολωρίδες, αυτό ανέρχεται στα 200€. Σε περιπτώσεις παρκαρίσματος σε αυτές τις λωρίδες, επιπλέον του προστίμου, προβλέπεται αφαίρεση των κυκλοφοριακών πινακίδων και απομάκρυνση του οχήματος.

Το ωράριο εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου στις λεωφορειολωρίδες ισχύει κατά τις καθημερινές από τις 06:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 06:00 έως τις 16:00. Για τις λωρίδες αντίθετης κατεύθυνσης, η απαγόρευση είναι διαρκής.

Τι συμβαίνει με τα δέντρα στα Εξάρχεια

Κάτοικοι των Εξαρχείων μίλησαν στο NEWS 24/7 για τις κοπές των δέντρων στην πλατεία. Οι ανησυχίες τους και οι.. αγνοούμενες άδειες.

Τί συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στα Εξάρχεια; Γιατί κόβονται τα δέντρα από την πλατεία και γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι;

Εμείς βρεθήκαμε στην πολύπαθη πλατεία, συνομιλήσαμε με ανθρώπους της γειτονιάς και σας μεταφέρουμε όσα μάθαμε.

Σύντομο Recap

Ξημερώματα Δευτέρας (6/11) μηχανήματα του υπουργείου Υποδομών έκοψαν τα πρώτα δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του σταθμού Μετρό της γραμμής 4 στο σημείο, παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας. Κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής βρέθηκαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά στο σημείο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κοπή των δέντρων, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας στη γειτονιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων, που έκαναν λόγο για “περιβαλλοντικό έγκλημα”.

Το μέρος των κατοίκων πήρε και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κάνοντας λόγο για “τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής”“Κάθε δέντρο που κόβεται, αφαιρεί ανάσες ζωής” δήλωσε μεταξύ άλλων ενώ κάλεσε την ανάδοχη εταιρεία “να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους”, ένα αίτημα, που όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, αποτελεί διεκδίκηση και των κατοίκων, με τους αρμόδιους να απαντούν με την ύποπτη σιωπή τους.

Την αντίθεσή τους στις κοπές των δέντρων εξέφρασαν και άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων, όπως η Λαϊκή Συσπείρωση, η Ανοιχτή Πόλη και η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ελληνικό Μετρό με ανακοίνωσή της διευκρίνισε πως δεν πρόκειται περί κοπής δέντρων, αλλά περί κλάδευσης.

“Στην παρούσα φάση κλαδεύεται περίπου το 90% των δέντρων, που βρίσκονται εντός της υφιστάμενης εργοταξιακής περίφραξης, προκειμένου να μεταφυτευθούν προσωρινά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΕΠΟ και τις υποδείξεις και την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων” αναφέρεται συγκεκριμένα. (Ολόκληρη την ανακοίνωση της Ελληνικό Μετρό είναι αναρτημένη εδώ).

Ξημερώματα της Τρίτης (7/11), “τα πριόνια έπιασαν ξανά δουλειά”, συνεχίζοντας τις επεμβάσεις στα δέντρα εντός του εργοταξίου. Κάτοικοι της γειτονιάς βρέθηκαν ξανά εκεί, με την Αστυνομία να απαντά με χρήση δακρυγόνων και 4 προσαγωγές.

Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον συνολικά 72 δέντρων, με τους κατοίκους να προειδοποιούν πως “το πράσινο εξαφανίζεται από τη γειτονιά”, ενώ εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο οι εν λόγω κοπές είναι νόμιμες.

Γκραφίτι στις λαμαρίνες της Πλατείας Εξαρχείων κατά των εργασιών Ανάπλασης

Διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια των εργασιών Ανάπλασης στην Πλατεία Εξαρχείων DIMITRIS KAPANTAIS / SOOC

“Μας Στερούν Και Το Τελευταίο Πράσινο Της Γειτονιάς Μας”

“Μας πονάει που χάνουμε το πράσινο από τη γειτονιά μας. Όλοι λένε για την οικολογία και την κλιματική αλλαγή. Τι γίνεται, όμως, εδώ; Εδώ δεν ισχύει ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής;” αναφέρει κάτοικος των Εξαρχείων στο NEWS 24/7, μπροστά από τις λαμαρίνες στην πλατεία και υπό τον διαπεραστικό ήχο των κοπτικών μηχανημάτων.

“Είμαι μητέρα δύο παιδιών και στερούν από μένα και τα παιδιά μου την τελευταιά νησίδα πρασίνου που έχουμε. Η πρόσβαση στο πράσινο είναι δικαίωμα. Είμαστε μια γειτονιά χωρίς καθόλου δέντρα και τώρα χάνουμε και το τελευταίο μας προπύργιο. Τι διαφορετικό έχουμε με τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν 8 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο; Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους; Δεν είμαστε ισάξιοι πολίτες;” τόνισε από την πλευρά της η Ευγενία, επίσης κάτοικος της περιοχής.

Σημειώνεται πως η αναλογία για τη βιωσιμότητα των πόλεων υπολογίζεται περίπου στα 8-10 τ.μ/ανά κάτοικο ενώ το πράσινο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπολογίζεται σε λιγότερο από 2 τ.μ/ανά κάτοικο.

Κάτοικοι σκαρφαλώνουν στις λαμαρίνες της Πλατείας Εξαρχείας κατά τη διάρκεια της κοπής των δέντρων

Διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια των εργασιών Ανάπλασης στην Πλατεία Εξαρχείων DIMITRIS KAPANTAIS / SOOC

“Δεν χρειαζόμαστε άλλη στάση Μετρό. Έχουμε το Μετρό στην Πανεπιστημίου, στην Ομόνοια, στη Βικτώρια, στην Λ. Αλεξάνδρας, συνολικά τέσσερις σταθμούς Μετρού και ΗΣΑΠ. Δεν μας χρειάζεται και άλλος. Ειδικά όταν για να φτιαχτεί, πρέπει να κοπούν τα δέντρα μας” μας ανέφερε άλλη κάτοικος της περιοχής.

“Είδαμε και στο Γκάζι τι έγινε”, πρόσθεσε ο Παναγιώτης, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 είχε κατάστημα εστίασης στο Γκάζι και μετά την έλευση του Μετρό στην περιοχή, η επιχείρησή του έκλεισε.

Ήταν μια πλατειάρα και τώρα λες πάλι καλά που βλέπεις λίγο γκαζόν. Και τότε μας καθησύχαζαν, μας έλεγαν “θα φτιάξουμε την παιδική χαρά και τα μπασκετάκια”, και εκτός ότι τους πήρε χρόνια να το κάνουν, τα έβαλαν και μακριά”, περιγράφει ενώ προσθέτει πως μετά την δημιουργία σταθμού του Μετρό, “όλα τα μαγαζιά γέμισαν κατσαρίδες και ποντίκια”. “Ήταν αδύνατον να μείνουμε ανοιχτοί και να πληρώνουμε συνέχεια απεντομώσεις και απολυμάνσεις ενώ τα ενοίκια εκτοξεύτηκαν. Μόνο οι ‘μεγάλοι’ έμειναν στην περιοχή”, σημειώνει.

Πόσο Νόμιμες Είναι Οι Κοπές Των Δέντρων;

Καταρχάς είναι σωστό να μιλάμε για “κοπές δέντρων”; Παρά την άρνηση της εταιρείας Ελληνικό Μετρό ΑΕ, περιβαλλοντολόγοι και εργαζόμενοι στο Δήμο της Αθήνας απορρίπτουν τους ισχυρισμούς “περί κλάδευσης”, καθώς ούτε οι απαραίτητες επιστημονικές μελέτες φαίνεται πως έχουν διεξαχθεί, ούτε το προσωπικό που προχωρά το εν λόγω έργο φαίνεται να έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις, για το σωστό κλάδεμα ενός δέντρου.

Περιβαλλοντολόγος και κάτοικος της περιοχής που βρέθηκε και το πρωί της Τρίτης (7/11) στην πλατεία Εξαρχείων και έβλεπε τις εργασίες των συνεργείων εντός του εργοταξίου μας ξεκαθάρισε, Έτσι ούτε κλαδεύεις, ούτε μεταφυτεύεις. Έτσι σκοτώνεις ένα δέντρο. Πρόκειται για κοπή. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας όταν λένε ότι κλαδεύουν. Πού είναι το επιστημονικό συνεργείο; Πού είναι οι μελέτες μεταφύτευσης; Δικαιούμαστε να μάθουμε. Αλλά δεν μαθαίνουμε, γιατί δεν υπάρχουν”.

Κάτοικοι των Εξαρχείων και δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή, ότι οι εν λόγω επεμβάσεις προχωρούν χωρίς την επίδειξη των απαραίτητων αδειών. Στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τα “έργα καταστροφής”, όπως τα χαρακτηρίζουν, υπέβαλλαν μηνύσεις στο ΑΤ Εξαρχείων, τόσο την Δευτέρα όσο και την Τρίτη (6-7/11), με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, να κάνει σύσταση, τη Δευτέρα (6/11), για προσωρινή διακοπή των εργασιών, προκειμένου να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες που εκτελούνται.

Διαδήλωση κατά της κοπής των δέντρων στην Πλατεία Εξαρχείων για τα έργα του Μετρό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φορείς και συλλογικότητες για την κοπή των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων για τα έργα του Μετρό ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ωστόσο, παρά την εισαγγελική σύσταση, τα κοπτικά μηχανήματα συνεχίζουν κανονικά “τη δουλειά τους”. Μάλιστα, την Τρίτη (7/11), διοικητής της Αστυνομίας, υπό τις επίμονες διαμαρτυρίες των κατόικων για καταπάτηση της εντολής περί διακοπής των εργασιών, ανέφερε πως “δεν έχουμε απόφαση να σταματήσουμε”.

Ταυτόχρονα, όπως ενημερωθήκαμε, έχει κατατεθεί και αίτηση ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία και εκκρεμεί. Όπως και με την προηγούμενη αίτηση στο ΣτΕ (αίτηση αναστολής, η οποία δεν έγινε δεκτή), οι εργασίες για την κατασκευή του Μετρό θα έπρεπε να σταματήσουν, μέχρι την τελική κρίση του οργάνου. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει.

Τέλος, δεν έχει ακόμα απαντηθεί αν η διενέργεια εκρίζωσης των 72 δέντρων, είναι έννομο να πραγματοποιηθεί εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Όπως αναφέρει το συμπληρωματικό υπόμνημα προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, η περιοχή χωροθέτησης του σταθμού “Εξάρχεια” εμπίπτει εντός του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών και πλησίον μνημείων, τόσο αρχαίων, όπως τα τουλάχιστον δύο ακίνητα αρχαία μνημεία που αποκαλύφθησαν επί της πλατείας, όσο και νεοτέρων, όπως η “Μπλε Πολυκατοικία”.

Να σημειωθεί ότι οι επεμβάσεις επί μνημείων απαγορεύονται και η εκτέλεση έργων εντός αρχαιολογικού χώρου αποτελεί πονικό αδίκημα. Για να πραγματοποιηθούν, εν προκειμένω, οι κοπές των δέντρων, πριν από όλες τις απαραίτητες άδειες, θα έπρεπε να υπάρχει έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν γνωμοδότητση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ωστόσο, η τύχη και της εν λόγω έγκρισης αγνοείται.

Συνολικά, λοιπόν οι κοπές των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων είναι αμφίβολο:

  • Αν έχουν άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηνών
  • Αν έχουν λάβει έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ
  • Αν συμμορφώνονται με τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας

Τα κοπτικά μηχανήματα στην Πλατεία Εξαρχείων εν δράσει

Εξάρχεια DIMITRIS KAPANTAIS / SOOC

“Ούτε Βήμα Πίσω” Λέει Η Κυβέρνηση

Και ενώ κρίσιμα στοιχεία αγνοούνται, η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει σε ολομέτωπη επίθεση τόσο με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, που καταδίκασε ανοιχτά τις κοπές των δέντρων, όσο και με όλους όσοι είναι αντίθετοι με το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Μάλιστα, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν δίστασε να δηλώσει ότι “οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ” για την εκλογή Δούκα ενώ στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη (7/11), ξεκαθάρισε ότι το μετρό αποτελεί μία κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για “όψιμες ευαισθησίες”.

Δε νομίζω ότι πολλοί που φωνάζουν για τα δέντρα,που θα προστατευθούν, δεν τους έπιασε ο πόνος για τον φυσικό πλούτο των Εξαρχείων. Είναι απλά μία ευκαιρία για επαναστατική γυμναστική στις πλάτες των πολιτών. Εμάς μας ενδιαφέρει η κοινωνία, δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω σημείωσε.

Τροχαία δυστυχήματα με δύο νεκρούς σε Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο άνθρωποι τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αθήνα σε τροχαία που σημειώθηκαν με διαφορά δύο ωρών.

Τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν 39χρονο άνδρα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδός Άρεως στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

Το τροχαίο συνέβη όταν ΙΧ αυτοκίνητο για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο εξετράπη της πορείας του και ανετράπη.

Ο 39χρονος οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου λίγη ώρα αργότερα κατέληξε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο ώρες αργότερα, στις 4:30 τα ξημερώματα, σημειώθηκε δεύτερο τροχαίο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης όπου ένας 38χρονος οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε θανάσιμα όταν η μοτοσικλέτα ανετράπη.

Πανελλαδική 48ωρη απεργία νοσοκομειακών γιατρών για το μισθολογικό 29 και 30 Νοεμβρίου

«Καλούνται οι Ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων και σε συνελεύσεις ανά νοσοκομείο».Απόφαση για «προκήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής Πανελλαδικής απεργίας με αιχμή το μισθολογικό και Πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα στις 30/11», έλαβε η Ομοσπονδία Ενώσεων Nοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).Όπως επισημαίνει: «Καλούνται οι Ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων και σε συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων».

Ο Οκτώβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Αυτό που οι περισσότεροι υποψιαζόμασταν επιβεβαιώθηκε και από τα επίσημα στοιχεία. Ο Οκτώβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά.

Τα ρεκόρ θερμοκρασιών συνεχίζουν να σπάνε το ένα πίσω από το άλλο φέτος: ο Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Γη, που σημαίνει ότι, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, συνεχίστηκε η τάση κατάρριψης ιστορικών υψηλών, που εκδηλώθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιεί την Τετάρτη το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, προειδοποιώντας πως το 2023 είναι πλέον «πρακτικά βέβαιο» πως θα αποδειχθεί η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2016.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι νέες μετρήσεις, που μεταφράζονται σε ξηρασίες, συνώνυμες λιμών, καταστροφικές πυρκαγιές και ενισχυμένους τυφώνες, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις επιστημόνων, ενόψει της 28ης διάσκεψης των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (30ή Νοεμβρίου-12η Δεκεμβρίου).

«Μπορούμε να πούμε με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά» και «η αίσθηση του επείγοντος για τη λήψη φιλόδοξων μέτρων για το κλίμα καθώς πλησιάζει η COP28 δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S), σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τον περασμένο μήνα, με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 15,38° Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ξεπεράστηκε το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ (Οκτώβριος του 2019) κατά 0,4° Κελσίου, σύμφωνα με την υπηρεσία Κοπέρνικος. Η ανωμαλία είναι «εκπληκτική» και η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, πίσω μόνο από αυτήν του φετινού Σεπτεμβρίου.

Η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου ήταν κατά «1,7° Κελσίου πιο θερμή από οποιονδήποτε Οκτώβριο την περίοδο 1850-1900», δηλαδή την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμπληρώνει το παρατηρητήριο.

Από τον Ιανουάριο, η μέση θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ τους πρώτους δέκα μήνες οποιασδήποτε χρονιάς και κατά 1,43° Κελσίου ανώτερη από αυτές της περιόδου 1850-1900.

Περισσότερο παρά ποτέ, το 2023 πλησιάζει το εμβληματικό όριο (+1,5° Κελσίου) της συμφωνίας του Παρισιού. Η COP28 αναμένεται να κάνει έναν πρώτο απολογισμό της προσπάθειας εφαρμογής της και –ει δυνατόν– να προχωρήσει στη λήψη των πρώτων διορθωτικών μέτρων.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υπολόγιζε την άνοιξη ότι το όριο αυτό θα ξεπεραστεί για δώδεκα συναπτούς μήνες για πρώτη φορά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να καταγράφεται για χρόνια προκειμένου να εξαχθεί το συμπέρασμα πως ξεπεράστηκε το όριο της κλιματικής αλλαγής. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC) θεωρεί ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό τα χρόνια μεταξύ του 2030 και του 2035 βρίσκεται περί το 50%, λαμβανομένου υπόψη του ρυθμού εκπομπών των αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.