Day: June 14, 2023

Eurostat: Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπο το 22% των Ευρωπαίων

Στο 26,3% το ποοστό στην Ελλάδα, κάτω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπο το 26,3% των Ελλήνων πολιτών, έναντι ποσοστού 22% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2022 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2022, 95,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (22% του πληθυσμού) διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των μελών του. Το ποσοστό παρέμεινε σχετικά σταθερό σε σύγκριση με το 2021 (95,4 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).

Τα ποσοστά των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό διέφεραν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34,4%), τη Βουλγαρία (32,2%), την Ελλάδα (26,3%) και την Ισπανία (26%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (13%) και την Πολωνία (16%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι γυναίκες, οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών, τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οι άνεργοι είχαν, κατά μέσο όρο, περισσότερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2022 σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες (22,7% έναντι 20,4%).

Όσον αφορά την ηλικία, ο υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ καταγράφηκε για νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών (26,5%), ενώ ο χαμηλότερος κίνδυνος καταγράφηκε για ενήλικες ηλικίας 25-49 ετών (19,9%). Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 20,2% για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και 21% για τον πληθυσμό ηλικίας 50-64 ετών. Η νεότερη ηλικιακή ομάδα, άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, είχε επίσης σχετικά υψηλό κίνδυνο (24,7%).

Εκτός από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε επίπεδο ΕΕ, περισσότερο από το ένα τρίτο (34,5%) όλων των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με το 10,5% των ατόμων στην ίδια ηλικιακή ομάδα με τριτοβάθμιο (υψηλό) μορφωτικό επίπεδο. Το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο ήταν 19,8%.

Στην ΕΕ, σχεδόν τα δύο τρίτα (65,2 %) των ανέργων ηλικίας 18 ετών και άνω διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2022. Το ποσοστό των συνταξιούχων που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 19,1% και το μερίδιο των απασχολουμένων ήταν 11,1%.

Στην ΕΕ συνολικά, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού για τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ήταν λίγο υψηλότερος από ό,τι για εκείνα χωρίς. Πάνω από το ένα πέμπτο (22,4 %) των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά στην ΕΕ διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι που ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (20,8 %).

Νέος Κόσμος: Βρέθηκαν τα DNA του “Ράμπο” και του “Νιόνιου” στο κλεμμένο αυτοκίνητο

Τα γενετικά υλικά των δύο θυμάτων που δολοφονήθηκαν στον Κορυδαλλό εντοπίστηκαν ύστερα από αναλύσεις στο κλεμμένο αυτοκίνητο που βρέθηκε γεμάτο οπλισμό στον Νέο Κόσμο.
Θοδωρής Παναγιωτίδης
14 Ιουνίου 2023 16:30
Τα γενετικά υλικά του «Ράμπο» και του κουνιάδου του «Νιόνιου» που έπεσαν θύματα μαφιόζικης εκτέλεσης έξω από το σπίτι τους στον Κορυδαλλό, εντοπίστηκαν στο κλεμμένο Nissan, που ήταν γεμάτο όπλα και είχε βρεθεί τυχαία από περιπολία αστυνομικών της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., στη συμβολή των οδών Φανοσθένους και Φρειδερίκου στον Νέο Κόσμο.

Αυτό για τους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών σημαίνει ότι ενδεχομένως ετοίμαζαν κάποιο χτύπημα για το οποίο η αντίπαλη πλευρά ενδεχομένως ενημερώθηκε εγκαίρως και στην ουσία τους πρόλαβαν. Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως να μην σχετίζονταν μεταξύ τους τα περιστατικά διαψεύστηκαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Υπενθυμίζεται πως και τα δύο θύματα ήταν μέλη της οργάνωσης του «Θείου Τζο» που έπεσε θύμα δολοφονίας πέρυσι στα Δερβενοχώρια, ενώ ο «Ράμπο» φαίνεται να εμπλεκόταν και σε υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων και ο κουνιάδος του διατηρούσε πρατήριο καυσίμων.

Επίσης, μετά την δολοφονία τους σημειώθηκε και μία εμπρηστική επίθεση σε πρατήριο καυσίμων στον Ασπρόπυργο ιδιοκτησίας στενού συγγενικού προσώπου του «Θείου Τζο» και ενδεχομένως όλα τα αυτά τα περιστατικά να αποτελούν μέρος της ίδιας αλυσίδας.

Αναφορικά με το κλεμμένο NISSAN QASHQAI, στο πορτ μπαγκάζ του εντοπίστηκε σάκος που περιείχε δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, δύο καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, σφαίρες και χειροβομβίδα. Από την συνεχιζόμενα έρευνα εντοπίστηκε εντός του αυτοκινήτου ακόμη μία χειροβομβίδα και δύο μπιτόνια με βενζίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε ο βαλλιστικός έλεγχος στα καλάσνικοφ και προέκυψε πως ήταν «καθαρά» και εκκρεμεί η ανάλυση για τα πιστόλια.

Τα γενετικά υλικά που ταυτοποιήθηκαν με τους δύο δολοφονημένους άντρες εντοπίστηκαν εντός της καμπίνας του αυτοκινήτου.

Πύλος: Το χρονικό του πολύνεκρου ναυαγίου – Αναφορές ότι ταξίδευαν επί 4 ημέρες

Τουλάχιστον 78 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Πύλου, όταν το σκάφος με το οποίο ταξίδευαν από τη Λιβύη προς την Ιταλία ανετράπη, ενώ εκφράζονται εκτιμήσεις ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Αναλυτικά το χρονικό της τραγωδίας.

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική και διεθνής κοινότητα την τραγωδία που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6), κατά την οποία τουλάχιστον 78 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων.

Μέχρι στιγμής 104 από τους μετανάστες έχουν διασωθεί ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης για την αναζήτηση και περισυλλογή των αγνοούμενων επιβαινόντων, ο ακριβής αριθμός των οποίων είναι ακόμη άγνωστος.

Το χρονικό της πολύνεκρης τραγωδίας
Το αλιευτικό “Αντριάνα” εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (13/6) στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο μη επανδρωμένο σκάφος της Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από το Τομπρούκ στη Λιβύη, προς την Αδριατική.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του, ωστόσο δεν αιτήθηκε συνδρομή ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές ενώ δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.

Αργά το απόγευμα το σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα. Ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε τους ανθρώπους με κάποια εφόδια, όπως φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος.

Τελικά, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφείς υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό Κέντρο Διάσωσης για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα και ένα C130 μετέβησαν εκεί και 104 άνθρωποι διασώθηκαν. Από εκείνη την ώρα οι έρευνες συνεχίζονται.

Παρακάτω είναι το σημείο που εντοπίστηκε το βυθισμένο αλιευτικό, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Το σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο
Το σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο  ΕΡΤ

Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Ανάγκη να εξαρθρωθούν τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνει μέσα από ανακοίνωσή του ότι “από την πρώτη στιγμή βρέθηκε σε επαφή με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή”, για το τραγικό περιστατικό του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κλιμάκια του υπουργείου βρίσκονται στην Καλαμάτα προκειμένου να συνδράμουν τις δημοτικές αρχές όπου κριθεί απαραίτητο, στην αρωγή των διασωθέντων, στην υποστήριξη και τη διερμηνεία. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε πλήρη ετοιμότητα έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να υποδεχθούν τους διασωθέντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, όπου και θα μεταφερθούν συνοδεία κλιμακίων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

“Το ναυάγιο φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά, την ανάγκη εξάρθρωσης των διεθνών κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς
Εκφράζονται φόβοι όμως ότι ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των επιβαινόντων και συνεχίζεται η έρευνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λιμενικού, στο σκάφος επέβαιναν 400-450 άτομα, ενώ το Messinialive.gr κάνει λόγο για 700 άτομα.

Στην περιοχή επιχειρούν 6 παραπλέοντα πλοία, πλωτό του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφος C-130, αναμένονται πλωτό και ναυαγοσωστικό του λιμενικού, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού
«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.»

Η Διαδρομή της Καλαβρίας
Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο φωτίζει εκ νέου τη “Διαδρομή της Καλαβρίας”, όπως ονομάζεται το μεγάλο και ριψοκίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία. Το επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, αντί του σύντομου περάσματος στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υπό το

Συνελήφθη ξανά ο 63χρονος παιδόφιλος

Σε εκ νέου σύλληψη του 63χρονου παιδόφιλου που ζητούσε ερωτικό ραντεβού από ανήλικη, προχώρησαν οι αστυνομικοί. Μετά από έρευνα αστυνομικών σε σπίτι που διατηρεί ο ίδιος στο Κιάτο, βρέθηκαν χάπια.

Κατόπιν τούτου, οι αστυνομικοί προχώρησαν άμεσα στην σύλληψη του και τον οδήγησαν στην ασφάλεια. Ο 63χρονος πήρε την Τρίτη εξιτήριο από το Νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου νοσηλευόταν και πήγε στο πατρικό του σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκκρεμεί η κατάθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία τον αναγνώρισε ως έναν εκ των ανδρών που την βίασαν.

Το βαρύτατο ποινικό του παρελθόν
Ο 63χρονος συνελήφθη εκ νέου πριν από λίγες μέρες, για την αποστολή χυδαίων μηνυμάτων σε μία ανήλικη. Όμως πέρα από την καταγγελία αυτή, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν και για βιασμό. Όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος είχε βάλει μία αγγελία για την εύρεση babysitter. Μία γυναίκα λοιπόν που έψαχνε για δουλειά ανταποκρίθηκε πηγαίνοντας στο σπίτι του και βλέποντας πως δεν υπήρχε κανένα παιδάκι.

Η ίδια περιγράφει τα όσα έζησε, αναφέροντας ότι «Κάνω να φύγω και με βουτάει. Άρχισα να φωνάζω εγώ “βοήθεια” και έκλεισε τζάμια, πόρτες, παντζούρια». «Όταν έφυγα, ήμουν σαν χαμένο… Εκεί που έκλαιγα, με είδε μία κυρία και με πήγε στο Τμήμα και έγινε η καταγγελία. Με πήραν με το περιπολικό και τους έδειξα το σπίτι, πήγαν και τον συνέλαβαν. Μετά από ημέρες με πήρε ο δικηγόρος του βιαστή μου και με κάλεσε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, στο γραφείο του εισαγγελέα για να δώσω κατάθεση» συνεχίζει.

«Στο μεταξύ με πήγαν και στον ιατροδικαστή, ο οποίος είδε ότι είχα πέσει θύμα κακοποίησης» λέει και καταγγέλλει ότι ο πατέρας του 63χρονου της έδωσε λεφτά, για να μην κάνει μήνυση στον γιο του. «Όταν βγήκα από το δικαστήριο, πήγε να μου δώσει λεφτά στο προαύλιο αλλά δεν τα δέχθηκα» λέει χαρακτηριστικά.

Πέταγε χαρτάκια με τον αριθμό του έξω από σχολείο
Οι καταγγελίες συνεχίζονται από γονείς που τον έβλεπαν να πετάει χαρτάκι με χυδαίο περιεχόμενο έξω από το δημόσιο σχολείο της περιοχής. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι ο παιδόφιλος ζωγράφιζε χυδαία σκίτσα και καλούσε σε ερωτικές συνευρέσεις γράφοντας πάνω στα χαρτάκια τον αριθμό τηλεφώνου του. «Βρίσκαμε χαρτάκια με ανώμαλο περιεχόμενο και ένα τηλέφωνο. Τον παρακολούθησα και τον είδα ότι πέταξε αυτός το χαρτί» καταγγέλλει ένας κάτοικος.

«Τα χαρτάκια έγραφαν αντρικό όνομα και έλεγαν πως κάνει διάφορα πράγματα» λέει μία άλλη γυναίκα. «Τον πιάσαμε, του μιλήσαμε λίγο όμορφα και μετά σηκώθηκε και έφυγε. Από την ώρα που διαπίστωσα ότι είναι αυτός που τα πετάει, σηκώθηκε και έφυγε» λέει ένας κάτοικος, σύμφωνα με τον οποίο ο 63χρονος «τα ίδια έκανε και στην προηγούμενη γειτονιά του, στα Πετράλωνα».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Τραγωδία στην Πύλο: 17 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιo – Στους 104 οι διασωθέντες

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους που τους μετέφερε. Ανασύρθηκαν 17 σοροί, διασώθηκαν 104 άτομα. Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία των κοντινών περιοχών.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/06).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι στιγμής 104 άνθρωποι περισυνελέγησαν 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ ανασύρθηκαν 17 σοροί.

Τραγωδία στην Πύλο: 17 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιo - Στους 104 οι διασωθέντες
 ERTNEWS.GR

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει, κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών, από το Τομπρούκ (Λιβύη)· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Οι 100 από τους διασωθέντες μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου είναι σε αυτή την ώρα μια μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας του χώρου για να υποδεχθεί.

Νωρίτερα, τέσσερις μετανάστες διακομίστηκαν με Super Puma στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά. Κανείς τους δεν μιλάει αγγλικά.

Εκφράζονται φόβοι όμως ότι ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των επιβαινόντων και συνεχίζεται η έρευνα. Επιχειρούν 6 παραπλέοντα πλοία, πλωτό του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφος C-130, αναμένονται πλωτό και ναυαγοσωστικό του λιμενικού, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην πόλη της Καλαμάτας αναμένεται να μεταβεί και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, ο κ. Καρβέλης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, από το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ της περιοχής αλλά και το ΓΝ Καλαμάτας, ενώ ήδη έχουν μεταβεί από την Αθήνα και 2 οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) με γιατρούς και διασώστες ώστε να συνδράμουν στο έργο διαλογής και διακομιδής των διασωθέντων. Αυτή τη στιγμή στο Λιμάνι της Καλαμάτας έχουν αναπτυχθεί 10 ασθενοφόρα με διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ, ενώ έχουν ήδη διακομισθεί στο ΓΝ Καλαμάτας 4 διασωθέντες με υποθερμία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατόπιν εντολής από το Υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Καλαμάτα ώστε να συντονίσει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς τους διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο της Πύλου.

ΔΟΜ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017 οι θάνατοι στις μεταναστευτικές οδούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

Τουλάχιστον 3.789 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδρομές στην και από την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής το 2022, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 2017, ανακοίνωσε χθες Τρίτη (13/06) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Η αύξηση σε ετήσια βάση έφθασε το 11%.

Το 2017, καταγράφονταν στην περιοχή 4.255 θάνατοι.

Η συγκεκριμένη περιφέρεια, στην οποία αναλογούν οι μισοί και πλέον από τους 6.877 καταγεγραμμένους θανάτους μεταναστών παγκοσμίως το 2022, είναι αυτή από όπου κατάγονται, από την οποία διέρχονται ή όπου θέλουν να μετεγκατασταθούν μετανάστες, επισήμανε ο ΔΟΜ.

Στη Μεσόγειο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.406 άνθρωποι πέρυσι.