Αναβαθμίζει τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης στην εβδομαδιαία έκθεση αναπνευστικών λοιμώξεων ο ΕΟΔΥ, προσθέτοντας εκτός από τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV, τη SARI.
Με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της επιτήρησης των παθογόνων μικροοργανισμών του αναπνευστικού συστήματος, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προσθέτει στην εβδομαδιαία έκθεση, μαζί με τους ιούς της γρίπης, SARS-CoV-2 και συγκυτιακό ιό (RSV) την επιτήρηση και επιδημιολογική αναφορά, για πρώτη φορά, της SARI.
Αυτό σημαίνει ότι από αυτή την Πέμπτη στην έκθεση του ΕΟΠΥΥ θα περιλαμβάνονται δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά ανίχνευσης επιπλέον παθογόνων σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη (severe acute respiratory infection, SARI).
Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε φέτος πιλοτικά για πρώτη φορά από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με Νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.
Τα εργαστηριακά δεδομένα έχουν προκύψει από μεθόδους ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού σε ασθενείς με SARI.
«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν συμπληρωματική πηγή πληροφορίας, θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, παρέχουν επιπλέον πληροφορία για την κυκλοφορία παθογόνων αναπνευστικού σε συμπτωματικούς ασθενείς και ενισχύουν σημαντικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των νοσημάτων του αναπνευστικού τόσο σε περιόδους αυξημένης κυκλοφορίας τους, όσο και σε περιόδους ύφεσης», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Η διάγνωση βασίζεται σε μεθόδους ταυτόχρονης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων (πολυσυλλεκτική PCR) και χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό για τη διαγνωστική προσπέλαση ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία.
Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι εξετάζουν ταυτόχρονα το ίδιο δείγμα για την παρουσία μιας σειράς παθογόνων, τα οποία πλέον θα είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες, ώστε αν προκύψει απότομη αύξηση κάποιου παθογόνου, να ληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα.
Ο αντισυστημισμός ανευ περιεχομένου της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επανήλθε στην επικαιρότητα μέσω αλλαγών στις λίστες. Το θρίλερ των πρώτων εκλογών στον Άρειο Πάγο και οι καρδούλες, ως απάντηση δια πάσαν νόσον.
H επανεμφάνιση της επικεφαλής και κατά δήλωσή της “προπονήτριας” της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου στα δημόσια πράγματα ήρθε με μια υπόσχεση “αλλαγής του κόσμου με αγάπη”, αλλά από ό,τι φαίνεται περιλαμβάνει κυρίως αλλαγές στις εκλογικές λίστες με απουσία Δημοκρατίας και αξιοκρατίας.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλει “να φτιάξει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα”, υποβαθμίζοντας υποψήφιους που έφτασαν το κόμμα μια ανάσα από τη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου και βάζοντας στη θέση τους άλλους.
Είναι μια άκρως συστημική συμπεριφορά, καθώς το μοντέλο “άλλοι δουλεύουν και άλλοι καρπώνονται τα κέρδη και τα προνόμια”, το συναντάμε παντού και είναι περίεργο μια “επαναστάτρια” να το υιοθετεί με τέτοια ευκολία. Επίσης είναι περίεργο το γιατί δεν ήθελε να “φτιάξει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα” στις πρώτες εκλογές και άφησε έξω αυτούς που βάζει τώρα, αλλά πιθανότατα δεν θα ερωτηθεί, αφού οι καρδούλες δίνουν όλες τις απαντήσεις.
H προβολή των εξελίξεων στην Πλεύση Ελευθερίας και η γενικότερη προβολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τηλεοπτικά κανάλια, προκαλεί πράγματι ερωτηματικά, αφού είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη για εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, ειδικά αν συγκριθεί με το σιωπητήριο που έχει πέσει για παράδειγμα στο ΜέΡΑ25, ένα κόμμα που μέχρι πρότινος ήταν στη Βουλή. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση στο γιατί δεν βλέπουμε τόσο συχνά και τα άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, όπως για παράδειγμα τον συνδυασμό με τα UFO και το Τρίγωνο των Βερμούδων.
Είναι μια εξαιρετική αντιμετώπιση για “αντισυστημικό κόμμα”, καθώς πέρα από τη μετατροπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου από πολέμαρχο σε αρκουδάκι της αγάπης, οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρεσβέυει η Πλεύση Ελευθερίας και όσοι την φιλοξενούν δεν έχουν ιδιαίτερη ζέση να τη ρωτήσουν για τις θέσεις της.
Εκεί ωστόσο που το σύστημα και το αντισυστημικό κόμμα, έδωσαν την καλύτερή τους παράσταση, ήταν στις πρώτες εκλογές και αφού είχε αρχίσει το κόμμα να ανιχνεύεται στις δημοσκοπήσεις.
Η υποβολή του φακέλου της Πλεύσης Ελευθερίας στον Άρειο Πάγο, ήταν ένα πραγματικό θρίλερ, με λύσεις του τελευταίου λεπτού και αίσιο τέλος.
Η επικεφαλής του κόμματος, είχε καταγγείλει τότε ότι η Πλεύση Ελευθερίας εμποδίζεται να καταθέσει ηλεκτρονικά τον συνδυασμό, καθώς η πλατφόρμα είχε “πέσει” και είχε μεταβεί προσωπικά στον Άρειο Πάγο και στο υπουργείο Εσωτερικών για να λυθεί το ζήτημα.
Γιατί άραγε υπήρξε αυτή η ταλαιπωρία με την Πλεύση Ελευθερίας τότε και πώς τελικά εγκρίθηκε ο συνδυασμός; Υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στον αριθμό υποψηφίων από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο των αποδήμων, όπως η εκλογική νομοθεσία προβλέπει ή όχι; Υπήρξε λόγω του προβλήματος παράκαμψη της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής;
Πώς ακριβώς εγκρίθηκε το ψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας στις περασμένες εκλογές από ένα σύστημα που η επικεφαλής της λέει ότι την πολεμάει και κυρίως από μια πεσμένη πλατφόρμα;
Τα συστημικά “θαύματα”, είναι αρκετά για την Πλεύση Ελευθερίας, καθώς ο αντισυστημισμός άνευ περιεχομένου, είτε με φωνές είτε με καρδούλες, είναι πολύ βολικός για μια εξουσία, που δεν αρκείται στη δική της ισχύ, αλλά φιλοδοξεί να σχεδιάσει και τον χάρτη της αντιπολίτευσης.
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών άφησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μιλάνου, καθώς το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε ηλικία 86 ετών πέθανε το πρωί της Δευτέρας (12/06) ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο Μπερλουσκόνι “άφησε” την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, όπου και νοσηλευόταν.
Συγκεκριμένα, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός εισήχθη την Παρασκευή (09/06) στο νοσοκομείο, από όπου είχε πάρει εξιτήριο στις 19 Μαΐου μετά από 45 ημέρες νοσηλείας, εκ των οποίων οι 11 στη ΜΕΘ.
Τον Απρίλιο που μας πέρασε έγινε γνωστό μέσω ιατρικού ανακοινωθέν ότι πάσχει από χρόνια λευχαιμία.
Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, συγγενείς του Μπερλουσκόνι είχαν σπεύσει στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν, φορώντας μαύρα ρούχα. “Είναι ένας βράχος, οπότε θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά”, είχε δηλώσει ο αδερφός του.
Ο Καβαλιέρε είχε ταλαιπωρηθεί κι άλλες φορές με την υγεία του. Το 2016, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση μιας ελαττωματικής αορτικής βαλβίδας και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με Covid-19 τον Σεπτέμβριο του 2020.
Στη συνέχεια υπέφερε από επίμονες παθήσεις που σχετίζονται με τον ιό, μια εμπειρία που περιέγραψε ως “τη χειρότερη της ζωής του”.
Μάλιστα, διεγνώσθη και με καρκίνο του παγκρέατος, τον οποίο και νίκησε το 1997.
Ποιος ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο Μπερλουσκόνι ήταν μεγιστάνας, επιχειρηματίας και πολιτικός, που υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2006 και 2008–2011. Ήταν ακόμη Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 όπου και παραιτήθηκε προκειμένου να είναι μέλος Γερουσίας της Ιταλίας θέση στην οποία είχε υπηρετήσει ξανά, το 2013.
Υπηρέτησε ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2013, και ως μέλος της Γερουσίας της Ιταλίας, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2013.
Υπήρξε κύριος μέτοχος και ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset, και διατέλεσε από το 1986 έως το 2017, ιδιοκτήτης της Ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΚ Μίλαν. Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Η πολιτική και επιχειρηματική δράση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών νομικής, στην αρχή της δεκαετίας του ’60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα. Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρίες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3», κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα.
Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται την δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.
Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.
Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά μετατράπηκε στο απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία, με συνεχή ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η δημιουργία της ιταλικής, τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας κατέστη δυνατή χάρη στη στενή φιλία του με τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε τις οργανωτικές του ικανότητες και τον εντυπωσιακό του δυναμισμό.
Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια ήταν παράλληλα ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, η οποία κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τον Ιανουάριο του 1994 κάνει την μεγάλη στροφή: από τον επιχειρηματικό τομέα, ο Μπερλουσκόνι επεκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής, με την ίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.
Αιτιολογεί την απόφασή του αυτή δηλώνοντας ότι «υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από μέρους της αριστεράς και των κομμουνιστών». Πολλοί αναλυτές, όμως, θεώρησαν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα, με τη δικαστική Έρευνα «Καθαρά Χέρια» η οποία, τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε ως κύριο αντικείμενο τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008. Κατά την διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κυριότερος αντίπαλός του, ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.
Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.
Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε , όμως, κάποια οριστική καταδίκη ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Μια εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».
Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην δεκαετία του ’90 και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η πολιτική αντιπαράθεση της ιταλικής κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά παράταξη -και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι- ήταν οξύτατη. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν, κυρίως, για «σύγκρουση συμφερόντων», λόγω της πολιτικής και επιχειρηματικής δράση του.
Στην συνέχεια, οι τόνοι άρχισαν σταδιακά να πέφτουν και –πέρα από μια σειρά ουσιαστικών διαφωνιών– αρκετοί αντίπαλοι θεώρησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων τριάντα ετών.
Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.269,34 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,61% .
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,85 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,72%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+1,71%), της Quest Συμμετοχών (+1,70%), της Elvalhalcor (+1,33%) και της Πειραιώς (+1,28%).
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas (-1,26%), της Σαράντης (-0,92%) και της Jumbo (-0,33%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+1,61%) και των Τραπεζών (+1,34%).
Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-0,84%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,45%).
Ανοδικά κινούνται 54 μετοχές, 15 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Lavipharm +7,87% και Λανακάμ +4,33%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Reds -2,00% και Πλαστικά Θράκης -1,94%.
Σήμερα και συγκεκριμένα στις 15:00 λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τον Γ΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».
Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 300 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
Η ενίσχυση
Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε €14,8 χιλ. και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:
1η δόση €4 χιλ., μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
2η δόση €5,4 χιλ., μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης
3η δόση €5,4 χιλ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-29 ετών που θα υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.
Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εδώ.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού €45 εκατ., συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 – 2020».
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.
Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.