Μιανμάρ: Εκτιμήσεις για εκατοντάδες νεκρούς από τον τυφώνα Μόκα
Εκατοντάδες άνθρωποι υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους στην εξαθλιωμένη αυτή περιοχή μετά το πέρασμα του τυφώνα Μόκα την Κυριακή, ο οποίος, συνοδευόμενος από πολύ ισχυρούς ανέμους, παρέσυρε σπίτια, πύργους επικοινωνιών και γέφυρες και προκάλεσε καταιγίδα που πλημμύρισε την πρωτεύουσα Σίτουε της πολιτείας.
Το «πράσινο φως» από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ ανέμεναν χθες, Τετάρτη, ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε περιοχές της πολιτείας Ραχίν, την οποία σάρωσε φονικός τυφώνας πριν από περίπου τρεις ημέρες, και να παραδώσουν τρόφιμα και φάρμακα σε κοινότητες που έχουν επείγουσα ανάγκη.
Εκατοντάδες άνθρωποι υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους στην εξαθλιωμένη αυτή περιοχή μετά το πέρασμα του τυφώνα Μόκα την Κυριακή, ο οποίος, συνοδευόμενος από πολύ ισχυρούς ανέμους, παρέσυρε σπίτια, πύργους επικοινωνιών και γέφυρες και προκάλεσε καταιγίδα που πλημμύρισε την πρωτεύουσα Σίτουε της πολιτείας.
Κάτοικοι με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters δήλωσαν πως για μέρες μετά την καταστροφή δεν είχε φτάσει βοήθεια και ότι εθελοντές σκάβουν με τα χέρια στα ερείπια για να βρουν ανθρώπους που αγνοούνται.
Κάτοικος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί για την ασφάλειά του, δήλωσε ότι περίπου 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ότι περισσότεροι κινδυνεύουν να πεθάνουν «επειδή δεν έχουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και επείγουσα περίθαλψη». «Δεν υπάρχουν ομάδες έρευνας και διάσωσης», σημείωσε.
Η πολιτεία Ραχίν, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε πάνω από τρία εκατομμύρια, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Εκεί ζει η διωκόμενη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, την οποία διαδοχικές κυβερνήσεις, στην ως επί το πλείστον χώρα βουδιστών, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν.
Περίπου 600.000 Ροχίνγκια εξακολουθούν να ζουν στην Ραχίν, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο διαμένουν σε καταυλισμούς στο γειτονικό Μπανγκλαντές, όπου διέφυγαν για να γλιτώσουν από την καταστολή του στρατού τα τελευταία χρόνια. Ακόμη κάποιοι επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι για να φτάσουν στη Μαλαισία και την Ινδονησία.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να περιμένουν το «πράσινο φως» από τις αρχές ώστε να τους επιτραπεί η πρόσβαση και να διανείμουν προμήθειες στις πληγείσες περιοχές, σε κάποιες από τις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση λόγω των εκτεταμένων ζημιών.
«Εχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με όλες τις αρχές στη Μιανμάρ. Εχουμε ζητήσει απρόσκοπτη πρόσβαση στις πληγείσες κοινότητες», σημείωσε ο Πιέρ Περόν, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), η UNICEF και η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σημείωσαν επίσης ότι βρίσκονται σε αναμονή της έγκρισης των αιτημάτων τους για πρόσβαση στην περιοχή.
«Είναι σημαντικό για τους ανθρωπιστικούς φορείς να αποτιμήσουν τις ζημιές, τις ανάγκες και να προσφέρουν αμέσως σωτήρια βοήθεια, ιδίως επειδή πλησιάζει η εποχή των μουσώνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Ρούμπεν Λιμ Βέντε.
Τα κρατικά μέσα μετέδωσαν χθες ότι ο ηγέτης της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές στην Μπαγκάν και ότι άλλοι αξιωματούχοι της χούντας συναντήθηκαν ξεχωριστά με εκπρόσωπο της UNHCR για να συζητήσουν για τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.
Επίσης μετέδωσαν ότι στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα μετέφεραν βοήθεια στη Ραχίν και ότι 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας που μετείχε σε επιχειρήσεις διάσωσης, έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της καταιγίδας.
Το Reuters μετέδωσε πως δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία του με εκπρόσωπο της χούντας.
Περίπου 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται πως βρίσκονταν στην πορεία του κυκλώνα, η πλειονότητα των οποίων θεωρείται ευάλωτη.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.