Day: April 5, 2023

Πώς η σωματική άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο

Η σωματική δραστηριότητα αλλάζει το μυαλό μας, διαπιστώνουν δύο νέες έρευνες που ενισχύουν την ιδέα πως «οπωσδήποτε η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς» για το μυαλό του

Η σωματική δραστηριότητα ωφελεί το μυαλό μας, διαπιστώνουν δύο νέες έρευνες. Στη μία από αυτές, οι επιστήμονες μελέτησαν τη ζωή, το DNA και την αντίληψη χιλιάδων ανθρώπων για να καταδείξουν πώς η τακτική άσκηση οδηγεί σε πολύ πιο αιχμηρή σκέψη.

Η δεύτερη έρευνα συνέβαλε στην εξήγηση του γιατί η άσκηση είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο. Σε αυτήν, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μόλις έξι λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας πενταπλασίασε την παραγωγή μιας νευροχημικής ουσίας που είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου.

Οι έρευνες αυτές, που δημοσιεύονται λίγο μετά την πολυσυζητημένη μελέτη που είχε εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον η άσκηση ενισχύει τη σκέψη και τη μνήμη, ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 350.000 ανθρώπων.

Οι έρευνες ενισχύουν την ιδέα πως «οπωσδήποτε η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς» για το μυαλό του, σημειώνει ο Μάθιου Μπουαγκοντιέ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και επιβλέπων της μίας από αυτές.

Ερευνα ορόσημο

Η έρευνα από τον Μπουαγκοντιέ και τους συναδέλφους του, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Scientific Reports, χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο και περίπλοκο τύπο στατιστικής ανάλυσης για υπερβεί την παραδοσιακή έρευνα παρατήρησης και να αποδείξει με βεβαιότητα ότι η άσκηση όντως βελτιώνει τις εγκεφαλικές δεξιότητες.

Στράφηκαν έτσι στο DNΑ και τη Μεντελική τυχαιοποίηση, μια τεχνική χρήσης γενετικών παραλλαγών για τον εντοπισμό συνδέσεων μεταξύ παραγόντων και νοσημάτων.

Ολοι μας γεννιόμαστε με ή χωρίς ορισμένα μέρη του DNA, κάποια από τα οποία συμβάλλουν στην πιθανότητα να είμαστε σωματικά δραστήριοι.

Οι επιστήμονες, διασταυρώνοντας τις γνωστικές βαθμολογίες των ατόμων που έχουν ή δεν έχουν γενετική προδιάθεση στην άσκηση με εκείνες των ατόμων με τις γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τη νόηση, μπορούν να διακρίνουν τον βαθμό στον οποίο η άσκηση συμβάλλει στις δεξιότητες σκέψης.

Από δύο τεράστιες βάσεις δεδομένων στοιχείων υγείας, πήραν γενετικά δεδομένα περίπου 350.000 ανθρώπων κάθε ηλικίας, μαζί με μετρήσεις της σωματικής δραστηριότητας των περίπου 91.000 εξ αυτών και βαθμολογίες γνωστικών δεξιοτήτων από σχεδόν 258.000.

Οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση στην άσκηση συνήθως ασκούνταν και, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ σκέψης αν η άσκησή τους ήταν τουλάχιστον μέτρια, συγκρίσιμη με το τζόκινγκ.

Η άλλη έρευνα, παρότι συγκριτικά μικρή, ίσως βοηθήσει στην κατανόηση του πώς η σωματική άσκηση διατηρεί το μυαλό υγιές.

Στο πείραμα αυτό, 12 υγιείς νέοι άνθρωποι έκαναν στατικό ποδήλατο σε χαλαρό ρυθμό για 90 λεπτά και στη συνέχεια διαλειμματική άσκηση έξι λεπτών, στην οποία εναλλάσσονταν 40 δευτερόλεπτα πετάλι και 20” ξεκούραση.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε άσκηση οι ερευνητές κατέγραφαν το BDNF (σ.σ.: εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας – Βrain Derived Neurotrophic Factor, πρωτεΐνη που συμβάλλει στη δημιουργία και την ωρίμανση νέων εγκεφαλικών κυττάρων και εγκεφαλικών συνάψεων) στο αίμα των ασκούμενων. Επιπλέον μετρούσαν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος, το οποίο απελευθερώνουν οι μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδίως της έντονης, και μπορεί να λειτουργήσει ως «καύσιμο» για τον εγκέφαλο.

Παλαιότερες έρευνες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι αυτή η αλλαγή στην τροφοδοσία του εγκεφάλου είναι αυτή που εκκινεί τη δημιουργία του BDNF. Οταν οι εγκέφαλοι των ζώων αρχίζουν να καταναλώνουν γαλακτικό οξύ αντί για ζάχαρη, αρχίζουν να παράγουν περισσότερο BDNF και τα ποντίκια σύντομα εξελίσσονται σε εγκεφαλικά τρωκτικά.

Πλέον, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της χαλαρής ποδηλασίας, τα επίπεδα γαλακτικού οξέος αυξάνονταν ελαφρά στο αίμα των ανθρώπων έπειτα από περίπου 30 λεπτά, όπως ακριβώς και η ποσότητα BDNF στο αίμα τους. Κατά τη διάρκεια και μετά από έξι λεπτά γρήγορου και έντονου πεταλιού, τόσο το γαλακτικό οξύ όσο και το BDNF εκτινάσσονταν.

Αυτό που καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι «η άσκηση είναι καλή για τον εγκέφαλό μας και πως η περισσότερη ή εντονότερη δραστηριότητα ίσως μεγιστοποιεί τα οφέλη» λέει ο Τράβις Γκίμπονς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Okanagan της Βρετανικής Κολομβίας και επικεφαλής της μελέτης.

www.kathimerini.gr

Ο Ιβάν Σαββίδης αύξησε την περιουσία του κατά 100 εκατομμύρια ευρώ

O Ιβάν Σαββίδης έχει αυξήσει την περιουσία του κατά 100 εκατομμύρια για το 2023 σε σχέση με το 2022.

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι και κάτοχος πολλών επιχειρήσεων, ενώ βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στην λίστα Forbes και μάλιστα σε υψηλή θέση.

Ο Ιβάν Σαββίδης μετά την νέα ανανέωση της λίστας, έχει ανέβει κι άλλες θέσεις σε σχέση με το 2022, όπου το Net Worth του ήταν στα 1.6 δισεκατομμύρια. Με την φετινή ανανέωση της λίστας το Net Worth εκτοξεύτηκε κατά 100 εκατομμύρια με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να βρίσκεται αυτή την στιγμή στην 1725η θέση παγκοσμίως. Μάλιστα, ο Ιβάν Σαββίδης αυτή την στιγμή είναι ο πέμπτος πιο πλούσιος επιχειρηματίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το metrosport.gr.

www.thestival.gr

Η συμβίωση με σκύλους ή γάτες μπορεί να μειώνει την πιθανότητα αλλεργιών στα παιδιά

Επιστήμονες από την ιατρική σχολή της Φουκουσίμα ανέλυσαν τα στοιχεία χιλιάδων παιδιών που γεννήθηκαν στην Ιαπωνία μεταξύ 2011 και 2014.

Οι γάτες και οι σκύλοι στο σπίτι δεν αποκλείεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη, ωστόσο υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω, υπογραμμίζουν ειδικοί αλλεργιολόγοι. 

Επιστήμονες από την ιατρική σχολή της Φουκουσίμα ανέλυσαν τα στοιχεία χιλιάδων παιδιών που γεννήθηκαν στην Ιαπωνία μεταξύ 2011 και 2014, εξετάζοντας τον στατιστικό συσχετισμό της ύπαρξης κατοικίδιων ζώων με την εκδήλωση διατροφικών αλλεργιών στα παιδιά. 

Ο Οκάμπε Χισάο και συνάδελφοί του εστίασαν στις οικογένειες που είχαν κατοικίδια πριν και αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού, και στις τροφικές αλλεργίες που εκδήλωναν τα παιδιά στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του. Οι ερευνητές εξέδωσαν τα αποτελέσματα στο επιστημονικό περιοδικό Plos One. 

Από τις 66.000 περιπτώσεις που εξέτασαν, το 22% είχε γεννηθεί σε σπίτι με κατοικίδιο και, ως εκ τούτου, είχε εκτεθεί σε μικρόβια και δυνητικά αλλεργιογόνα που σχετίζονται με τα κατοικίδα.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, τα παιδιά που μεγάλωσαν σε σπίτι με σκύλο, εμφάνισαν αλλεργίες που σχετίζονται με αυγά, γάλα και ξηρούς καρπούς σε ποσοστό μικρότερο από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού. Όσοι ανήλικοι είχαν μεγαλώσει με γάτες, φαίνεται πως είχαν οργανισμό πιο ανεκτικό στα αυγά, το σιτάρι και τη σόγια. 

Παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν χελώνες δεν φάνηκαν να επηρεάζονται καθόλου από τη συμβίωση, ενώ στα παιδιά που είχαν μεγαλώσει σε σπίτι με χάμστερ, η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς ήταν σε υψηλότερο ποσοστό από το μέσο όρο. 

Προς το παρόν, πάντως, η εικόνα παραμένει ασαφής. «Μια ενδεχομένως σημαντική παρατήρηση είναι ότι η έκθεση πριν όσο και μετά τον τοκετό ήταν απαραίτητες για να εμφανιστούν οι παρατηρούμενες επιδράσεις. Καμία από τις δύο, από μόνη της, δεν ήταν επαρκής», σχολιάζει στο αφιέρωμά του ο Economist. «Ενδεχομένως, κρίσιμος είναι ο χρόνος γύρω από τη γέννηση, διότι τότε πιστεύεται ότι αναπτύσσεται το μεγαλύτερο μέρος της εντερικής χλωρίδας του παιδιού.»

Οι «αστερίσκοι»

Υπάρχουν μεταβλητές που προκαλούν ασάφεια. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νοικοκυριά που έχουν κατοικίδια ζώα είναι πιθανότερο να ζουν στην ύπαιθρο, κοντά δηλαδή σε άλλες πηγές παραγόντων που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Και, όπως παρατηρεί ο Δρ. Τόμας Μαρς, παιδιατρικός αλλεργιολόγος στο πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου, οι οικογένειες που είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κατοικίδια ζώα. Αυτά τα γεγονότα, και όχι η παρουσία των ζώων συντροφιάς, μπορεί να εξηγήσουν – τουλάχιστον εν μέρει – τα αποτελέσματα

Για την επιβεβαίωση ή τη διάψευση της τελευταίας ιαπωνικής έρευνας, θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη.

www.kathimerini.gr

Καλύβια: Συνελήφθη οδηγός σχολικού λεωφορείου χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη στα Καλύβια, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, 66χρονος οδηγός σχολικού λεωφορείου ο οποίος οδηγούσε χωρίς δίπλωμα.

Ο άνδρας εντοπίστηκε να μεταφέρει 40 μαθητές με σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το δίπλωμά του είχε αφαιρεθεί κατά το παρελθόν σε προηγούμενο έλεγχο, καθώς είχε συλληφθεί για οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ, επικίνδυνη οδήγηση, βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και εξύβριση.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μεσημβρινές ώρες σήμερα (4-4-2023) στα Καλύβια, από αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής, 66χρονος ημεδαπός για οδήγηση στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Ειδικότερα, ο ως άνω οδηγός εντοπίστηκε έξωθεν σχολικού συγκροτήματος στα Καλύβια, να οδηγεί λεωφορείο ιδιοκτησίας του, έχοντας ως επιβάτες περί τους 40 μαθητές.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο 66χρονος οδηγούσε στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, καθώς του είχε αφαιρεθεί σε προγενέστερο χρόνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, έπειτα από παράβαση που του είχε βεβαιωθεί και είχε συλληφθεί για οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ, επικίνδυνη οδήγηση, βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και εξύβριση.

Στη συνέχεια, το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε, οι μαθητές αποβιβάστηκαν και το δρομολόγιο επιστροφής τους πραγματοποιήθηκε από έτερα λεωφορεία.

Ο 66χρονος έχει συλληφθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

kathimerini.gr

Γιατί κάποιοι άνθρωποι μονίμως αργοπορούν;

Μάλιστα, συχνά, οι έχοντες την τάση να αργούν, δεν έχουν συναίσθηση του χαρακτηριστικού τους αυτού.

Ολοι γνωρίζουμε κάποιον που συνηθίζει να καθυστερεί και να στήνει στα ραντεβού του, είτε πρόκειται για προσωπικής φύσης ή επαγγελματικής.

Στην τάση αυτή, που φαίνεται να μην είναι σκόπιμη, ρόλο παίζουν λογής παράγοντες, όπως η αντίληψη και η διαχείριση του χρόνου, καθώς και η προσωπικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Είναι πιθανό να υπάρχει ένας μηχανισμός στον εγκέφαλο που προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους την τάση αυτή αργοπορίας, καθώς υποτιμούν το χρόνο που χρειάζονται για να φτάσουν στο ραντεβού τους» σημειώνει ο Χιούγκο Σπιρς, καθηγητής Γνωστικών Νευροεπιστημών στο University College London και συν-επικεφαλής σε μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hippocampus.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, ο υπόκαμπος είναι μια δομή του εγκεφάλου που ευθύνεται για λειτουργίες του χρόνου, όπως το να θυμόμαστε πότε να κάνουμε κάτι και πόσο χρόνο χρειάζεται αυτό.

Έτερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Neuroscience υποστηρίζει πως οι νευρώνες στον υπόκαμπο που λειτουργούν ως «κύτταρα χρόνου», συμβάλλουν στη χρονική αντίληψή μας και τη μνήμη πραγμάτων, ωστόσο το γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να υποβαθμίζουν διαρκώς το χρόνο, παραμένει ασαφές. 

Οι παράγοντες

Ενας παράγοντας, διευκρινίζει ο Σπιρς, ίσως έχει να κάνει με τον χώρο. Στην έρευνα του 2017, ζήτησε από 20 φοιτητές που προσφάτως είχαν μετακομίσει στο Λονδίνο, να σχεδιάσουν ένα χάρτη της περιοχής του πανεπιστημίου τους και να υπολογίσουν τους νεκρούς χρόνους για διαφορετικούς προορισμούς. Παρότι οι εκτιμήσεις τους για το χώρο διευρύνονταν με τη γνώση μιας περιοχής, οι υπολογισμοί για τους χρόνους μεταφοράς άλλαζαν  με την εξοικείωση. «Αν είσαι πολύ εξοικειωμένος με έναν χώρο, αρχίζεις να προεξοφλείς την ταλαιπωρία που θα χρειαστεί» λέει ο Σπιρς. 

Σε άλλες περιπτώσεις, λένε οι ειδικοί, η καθυστέρηση έχει να κάνει με το ότι υπολογίζουμε το χρόνο βάσει του πόσο θεωρούμε πως θα χρειαστήκαμε σε ανάλογες δραστηριότητες και υποχρεώσεις του παρελθόντος, ωστόσο οι αναμνήσεις και η αντίληψή μας δεν είναι πάντα ακριβείς.

«Αν έχουμε μακρά εμπειρία σε μία δραστηριότητα, είναι πιο πιθανό να υποτιμήσουμε το πόσο θα χρειαστούμε» λέει η Εμιλι Γουάλντουμ, επίκουρη καθηγήτρια στο Κάμπελ Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής συγγραφέας μελέτης του 2016. Στην έρευνα, η Γουάλντουμ διαπίστωσε πως περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η μουσική ή η πολυκοσμία κι ο συνωστισμός, μπορούν να αλλοιώσουν την αίσθηση του χρόνου. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εργασίας με ερωτήσεις γενικών γνώσεων, η Γουάλντουμ διαπίστωσε πως εσφαλμένα υπολόγιζαν τη διάρκεια της εργασίας βάσει τραγουδιών που άκουγαν στο παρασκήνιο. 

Από την άλλη, σε έρευνα του 2022, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν το χρόνο διάρκειας διαδρομών του μετρό σε μετακινήσεις περισσότερο ή λιγότερο συνωστισμένες. Διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι στις πιο συνωστισμένες διαδρομές, είχαν την αίσθηση πως η διάρκεια ήτνα κατά 10% μεγαλύτερη, σε σχέση με τις λιγότερο συνωστισμένες – κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, προκύπτει από το ότι επρόκειτο για μία δυσάρεστη εμπειρία. 

Η προσωπικότητα επίσης παίζει ρόλο στην αργοπορία των ανθρώπων. Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η μειωμένη συνείδηση, μπορούν να κάνουν πολλούς να ξεχάσουν τις υποχρεώσεις που είχαν σχεδιάσει, λέει η Γουάλντουμ. «Άλλος ένας παράγοντας που ίσως επηρεάζει τις προθεσμίες των ανθρώπων είναι πόσο επιρρεπείς είναι στο multitasking», προσθέτει. 

Όπως δείχνει έρευνα, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα, είναι λιγότερο πιθανό να θυμηθούν και να ολοκληρώσουν εγκαίρως άλλες υποχρεώσεις τους. «Τα καλύτερα προγραμματισμένα σχέδια μπορούν να αποτύχουν απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε αρκετή προσοχή να τα υλοποιήσουμε» εξηγεί η Γουάλντουμ. 

Μάλιστα, συχνά οι αργοπορημένοι δεν αντιλαμβάνονται πως καθυστερούν, σημειώνει η Γκρέις Πέισι, συγγραφέας του βιβλίου «Late! A Timebender’s guide to why we are late and how we can change». Κι αυτό διότι γενικώς οι άνθρωποι που διαρκώς κυνηγούν ένα χρονοδιάγραμμα, προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους πως μπορούν να τα καταφέρουν και να είναι συνεπείς. «Μπορούμε να είμαστε στην ώρα μας όταν κάτι είναι σημαντικό, όταν η αργοπορία μας θα έχει επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το να χάσουμε μια πτήση» λέει η Πέισι. 

Βεβαίως, «η αργοπορία μπορεί να είναι σύμπτωμα αναβλητικότητας» προσθέτει η Φούσια Σιρουά, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Ντέραμ στην Αγγλία, διευκρινίζοντας πως η αναβλητικότητα συνήθως σχετίζεται με μια δύσκολη συναισθηματική σχέση με την ίδια την υποχρέωση. 

Σύμφωνα με την Πέισι, η διαφορά μεταξύ αναβλητικότητας και αργοπορίας είναι πως η τελευταία επηρεάζει τη σχέση μας με τους άλλους. 

www.kathimerini.gr

Επίδειξη δύναμης από αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από την κορεατική χερσόνησο

Σε νέες κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τη Σεούλ συμμετέχουν αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 «φορτωμένα» με πυρηνικά όπλα, σε μια επίδειξη δύναμης κατά της Βόρειας Κορέας ως μέρος της αποτροπής της Πιονγκγιάνγκ από τη δοκιμή πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με το Associated Press, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι τα βομβαρδιστικά B-52 συμμετέχουν σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πάνω από την κορεατική χερσόνησο.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ήταν η πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 στη χερσόνησο μέσα σε ένα μήνα και ότι οι ασκήσεις «αποδεικνύουν την ισχυρή αποφασιστικότητα της Σεούλ και της Ουάσιγκτον και την τέλεια ετοιμότητά τους να απαντήσουν γρήγορα και συντριπτικά σε οποιαδήποτε πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα».

Εξάλλου, η Νότια Κορέα και ο αμερικανικός στρατός έχουν επεκτείνει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους ως απάντηση στις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Η Πιονγκγιάνγκ αντιλαμβάνεται τέτοιες ασκήσεις ως προκλήσεις που δείχνουν την πρόθεση του αντιπάλου να επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα.

Μια μέρα μετά την τελευταία πτήση βομβαρδιστικών Β-52 πάνω από την χερσόνησο, στις 6 Μαρτίου, η Κιμ Γιο Γιονγκ, η αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποίησε ότι η χώρα της ήταν έτοιμη να αναλάβει «ταχεία και εκτεταμένη δράση» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας.

www.cnn.gr

Γιατί κάποια τραγούδια μάς κολλάνε στο μυαλό

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το γεγονός ότι δεν μπορεί να μας ξεκολλήσει από το μυαλό μια συγκεκριμένη μελωδία

«Can’t get you out of my head» έλεγε η Κάιλι Μινόνγκ το 2001 και πράγματι το επιτυχημένο αυτό σινγκλ παιζόταν αδιάκοπα στα ραδιόφωνα και πολλοί millenials (και όχι μόνο) δεν μπορούν ακόμα να το βγάλουν από το μυαλό τους.

Μια νέα μελέτη από την Αυστραλία εξηγεί ακριβώς αυτό το φαινόμενο: να σκέφτεστε και να σιγομουρμουρίζετε ένα και μόνο τραγούδι που σας έχει «κολλήσει» στο μυαλό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εμερι Σούμπερτ της σχολής τεχνών και μέσων ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, τα τραγούδια αυτά μάς κολλάνε πιο εύκολα όταν είμαστε χαλαροί.

Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια, δε, είναι πιο επιτυχημένα όχι επειδή είναι πιασάρικη η μελωδία τους, αλλά επειδή είναι επαναλαμβανόμενη με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να εξοικειώνεται με αυτά.

Οι αιτίες

Στην έρευνα που δημοσίευσε ο καθηγητής, αναφέρει ότι συνήθως μας κολλάνε τα ρεφρέν των τραγουδιών.

«Αυτό που μας τραβάει σε ένα τραγούδι είναι συνήθως κάτι που επαναλαμβάνεται στη μουσική, κυρίως δηλαδή το ρεφρέν. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το φαινόμενο του να μας “κολλάει” ένα τραγούδι ενδέχεται να μην έχει καμία σχέση με τα ίδια τα μουσικά χαρακτηριστικά, αλλά με την επανάληψη της μουσικής», επισημαίνει ο Σούμπερτ.

Ωστόσο, η επανάληψη είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες στο να μας κολλήσει ένα τραγούδι, όπως το πόσο πρόσφατα το ακούσαμε ή πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, πρέπει να βρισκόμαστε σε κάτι που ονομάζεται «κατάσταση χαμηλής προσοχής». «Είναι γνωστή η κατάσταση αυτή και ως περιπλάνηση του νου, είναι μια κατάσταση χαλάρωσης», δήλωσε ο Schubert. «Με άλλα λόγια, αν είστε βαθιά αφοσιωμένοι στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε, αν είστε πραγματικά συγκεντρωμένοι σε μια εργασία, τότε δεν θα σας “κολλήσει” ένα τραγούδι».

Κατά τον ίδιο, η μελέτη του φαινομένου αυτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση ερωτημάτων σχετικά με τη συνείδηση και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται και ανακαλούνται ερεθίσματα στον εγκέφαλό μας.

Στην έρευνα του Σούμπερτ, αναγνωρίζονται διαφορετικού είδους τραγούδια που μας «κολλάνε»: υπάρχουν αυτά που μας έρχονται στο μυαλό μόνο μια φορά και υπάρχουν αυτά που επαναλαμβάνονται περισσότερες φορές.

Πώς να σας «ξεκολλήσει» ένα τραγούδι

Για πολλούς, είναι ευχάριστη εμπειρία το να τους κολλάει ένα τραγούδι στο μυαλό – αλλά αυτό εύκολα αλλάζει αν το τραγούδι που μας «κόλλησε» δεν μας αρέσει. Εξάλλου, το φαινόμενο μπορεί εν μέρει να ελεγχθεί.

«Μπορεί να σας ξεκολλήσει ένα τραγούδι αν το ακούσετε ολόκληρο, αν σκεφτείτε ένα άλλο ή αν βγάλετε από το μυαλό σας συγκεκριμένα στοιχεία που σας το θυμίζουν, όπως λέξεις ή αναμνήσεις που σχετίζονται με τη μουσική ή τους στίχους», συμβουλεύει ο καθηγητής.

Σε προηγούμενη έρευνα διαπιστώθηκε ότι πέρα από το τραγούδι της Κάιλι Μινόγκ, αλλά που «κολλάνε» εύκολα στο μυαλό είναι το «Bad Romance» της Lady Gaga και το «Somebody That I Used to Know» του Gotye.

www.kathimerini.gr

Νίκος Δένδιας: Συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γερμανίας

Στο επίκεντρο της συζήτησης οι διμερείς σχέσεις, καθώς και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκά θέματα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία.

Τα κοινά φάρμακα που μπορεί να βλάπτουν τα νεφρά σου χωρίς να το ξέρεις

Κάποια από τα φάρμακα που έχετε στο ντουλάπι σας, θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά σας εάν τα παίρνετε πολύ συχνά ή σε υψηλές δόσεις. Στην πραγματικότητα, το 20% των νεφρικών βλαβών που προκαλούνται από φάρμακα, αφορά τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δε σκέφτονται καθόλου τα νεφρά τους, αλλά στην πραγματικότητα, 1 στους 3 ανθρώπους στις ΗΠΑ κινδυνεύει από νεφρική νόσο. Η νεφρική νόσος που προκαλείται από φάρμακα είναι αναμφισβήτητα η πιο εύκολα να προληφθεί», δήλωσε η HaVy Ngo-Hamilton, PharmD και κλινική σύμβουλος.

Ποια είναι, λοιπόν, τα κοινά φάρμακα θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά;

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αντιμετωπίζουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, την ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη. Αυτά τα φάρμακα είναι από τους πιο κοινούς υπαίτιους της επαγόμενης από φάρμακα νεφρικής νόσου, στην οποία η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο.

Φάρμακα
Αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες, χορηγούνται για την καταπολέμηση λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Ενώ, συνήθως, συνταγογραφούνται με την πρόθεση οι ασθενείς να τελειώσουν ολόκληρη τη συνταγή, πολλοί άνθρωποι δεν τα τελειώνουν και διατηρούν τα εναπομείναντα στο ντουλάπι τους.

Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)
Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι φάρμακα που συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Οι ουσίες που περιέχουν αυτά τα φάρμακα, όπως η ομεπραζόλη, η εσομεπραζόλη, η λανσοπραζόλη, η παντοπραζόλη και η ραμπεπραζόλη, τα κάνουν να έχουν ισχυρότατη ανασταλτική δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου, ελαττώνοντας σημαντικά το χρόνο επούλωσης του έλκους.

«Ενώ έχουν χαμηλό συνολικό κίνδυνο για νεφρική βλάβη, έχει διαπιστωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση και οι συνεχείς υψηλότερες δόσεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νεφρικής νόσου», δήλωσε η Ngo-Hamilton στο Healthline.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) είναι αποτελεσματικοί στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα εκτός αν σας το πει ο γιατρός σας», δήλωσε η Ngo-Hamilton. «Ωστόσο, ενώ παίρνετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση για άλλα φάρμακα που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα νεφρά σας, ώστε να αποφύγετε την αύξηση του κινδύνου νεφρικής βλάβης».

Συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών.
Αν και δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ανθυγιεινά, προτείνεται να μιλήσετε με τον γιατρό σας για καθοδήγηση, σχετικά με τον καλύτερο τρόπο λήψης συμπληρωμάτων ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου υγείας.

Ψυχιατρικά φάρμακα
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διάφορων θεμάτων ψυχικής υγείας μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά, όπως το Prozac (φλουοξετίνη), το οποίο είναι ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό.

«Το λίθιο και η αμιτριπτυλίνη, δύο σταθεροποιητές της διάθεσης, είναι επίσης δυνητικά επιβλαβή για τα νεφρά. Αυτά τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή διάσπαση, οδηγώντας στην απελευθέρωση μυοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι τα νεφρά εργάζονται για να φιλτράρουν τη μυοσφαιρίνη, έχουν ως αποτέλεσμα κάποια νεφρική βλάβη», δήλωσε η Ngo-Hamilton.

newsbeast

Πεδίο μάχης έξω από την ΑΣΟΕΕ: Επίθεση με πέτρες σε περιπολικό – Αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), στην οδό Πατησίων. 

Ομάδα περίπου 35 ατόμων τοποθέτησε κάδους ως οδοφράγματα και, σε κάποιους από αυτούς, έβαλε φωτιά. 

Την ίδια ώρα, σε διαδικασία βρίσκεται ο σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αστυνομικών για άσκοπους πυροβολισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν όταν ένα διερχόμενο περιπολικό δέχθηκε επίθεση με πέτρες. Τότε, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ένας εκ των επιβαινόντων αστυνομικών έβγαλε όπλο και πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση σταδιακά αποκλιμακώθηκε ενώ έχει ανοίξει το ένα ρεύμα της Πατησίων, η οποία είχε κλείσει για αρκετή ώρα και από τις δύο πλευρές της. 

kathimerini.gr

Στη Βουλή κατατέθηκε η διάταξη περί θωράκισης της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών

Με το ακαταδίωκτο θα καλύπτονται όλα τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών για πράξεις ή παραλείψεις των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Βάσει της προωθούμενης ρύθμισης, τα μέλη των Αρχών: Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Συνηγόρου του Πολίτη:

«α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια,

(β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Βάσει της αιτιολογική έκθεσης: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών και του προσωπικού των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών.

Ειδικότερα, εισάγεται οριζόντια διάταξη στον ν. 3051/2002 (Α’ 220) με την οποία θωρακίζεται περαιτέρω η λειτουργική ανεξαρτησία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών. Η εν λόγω διάταξη συνιστά τη νομοθετική πραγμάτωση της συνταγματικής επιταγής της παρ. 1 του άρθρου 101Α του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών περιβάλλονται με την εγγύηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Με την προσθήκη άρθρου 2Α στον ν. 3051/2002 διασφαλίζεται ότι τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση ασκούν ακώλυτα και ανεμπόδιστα τα καθήκοντά τους δίχως τον κίνδυνο εξωθεσμικών παρεμβάσεων, κακόβουλων διώξεων ή της άσκησης παρελκυστικών ενδίκων βοηθημάτων.

Η εν λόγω εγγύηση συνιστά μορφή καθίδρυσης ειδικής ευθύνης για τη διατύπωση γνώμης, ψήφου και λήψης απόφασης των μελών και του προσωπικού των ανεξάρτητων αρχών, αν ενήργησαν με δόλο ή βαρεία αμέλεια ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες ανεξάρτητες αρχές να διέπονται από ακαταδίωκτο και άλλες όχι (όπως π.χ. η ΑΔΑΕ).

newsbeast

Τα πιο εντυπωσιακά post covid κτίρια σε όλο τον κόσμο

Μια ματιά σε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά έργα που παραδόθηκαν μετά την «επανεκκίνηση» της κοινωνίας και έγιναν πολύ γρήγορα σύμβολα του μεταπανδημικού κόσμου.

ΜΙΑ ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ένα κέλυφος από ακανόνιστες πέτρινες βεράντες, που μοιάζουν με σκάλες σμιλεμένες σε βράχια, παράθυρα και μπαλκόνια σε προεξοχή, το καλυμμένο με πυκνή φύτευση Valley είναι το νέο έργο του αρχιτέκτονα τοπίου Πιετ Ούντολφ και του αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV, που φέρνει το πράσινο στην επιχειρηματική περιοχή Ζάιντας του Άμστερνταμ. Το συγκρότημα καταλαμβάνει 75.000 τ.μ. και είναι μεικτής χρήσης: περιλαμβάνει διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, πολιτιστικά ιδρύματα, υπόγεια πάρκινγκ και το valley floor, έναν δημόσιο χώρο αναψυχής. Από το επίπεδο του δρόμου μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή, που μοιάζει να περνά κατά μήκος των ταρατσών και των roof gardens, οδηγεί σε μια κεντρική περιοχή που βρίσκεται στο τέταρτο και στο πέμπτο επίπεδο του συγκροτήματος. Το έργο πήρε το όνομα Valley (Κοιλάδα) από αυτό το άνοιγμα ανάμεσα στους τρεις πύργους. Όσον αφορά τις φυτεύσεις, ο Ούντολφ διάλεξε τη βλάστηση με γνώμονα να υπάρχει πράσινο όλο τον χρόνο και οι αρχιτέκτονες του MVRDV σχεδίασαν μεγάλα ανοίγματα, εξωτερικές βεράντες και γυάλινα κάγκελα, ώστε να μην εμποδίζουν τη θέα στους κατοίκους των διαμερισμάτων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η περιοχή εξελίχθηκε σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, γεγονός που είχε μειώσει το οικιστικό ενδιαφέρον. Η ανάπτυξη του Valley επιχειρεί να «διορθώσει» αυτή την κατάσταση, μετατρέποντας το Ζάιντας σε μια πιο φιλική, ολοκληρωμένη και βιώσιμη αστική συνοικία, που μπορεί να δεχτεί μεγάλο αριθμό κατοίκων αλλά και επιπλέον δημόσιες εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΥΛΗ

Τοποθετημένο ανάμεσα στην πυκνή δόμηση της πόλης, σε οικισμούς μικρότερης κλίμακας και αδιαμόρφωτα τοπία, το εντυπωσιακό Sluishuis αναπλάθει με την παρουσία του την περιοχή, αγκαλιάζοντας την ιδέα της κατοίκησης στο νερό. Το τεράστιο μπλοκ υψώνεται πάνω από τη λίμνη ΆιχΜπουργκ, σχηματίζοντας ένα τεράστιο άνοιγμα στο κέντρο του. Το φυσικό φως και η θέα είναι ανεμπόδιστα σχεδόν από όλες τις πλευρές του συγκροτήματος. Από την πλευρά της πόλης, το τετράγωνο κέλυφος χαμηλώνει, δημιουργώντας μια ομαλή μετάβαση στο αστικό τοπίο, αλλά και για όσους θέλουν να ανέβουν και να απολαύσουν τη θέα στο Άμστερνταμ. Επίσης, μια γιγαντιαία πύλη που ανοίγει επιτρέπει στα σκάφη να ελλιμενιστούν στο εσωτερικό λιμάνι-αυλή του συγκροτήματος. Το Sluishuis αποτελεί σύγχρονη απόδοση της κλασικής τυπολογίας ενός οικοδομικού τετραγώνου του Άμστερνταμ. Ο θεατής βιώνει μια διαφορετική εμπειρία του όγκου του, κοιτώντας το από διαφορετική γωνία, ενώ εξίσου ευχάριστα εκπλήσσουν όλες οι πλευρές του. Στεγάζει 442 διαμερίσματα, όλων των τύπων, από ρετιρέ μέχρι στούντιο. Τα πιο προνομιούχα απολαμβάνουν ιδιωτικές ταράτσες στην οροφή, αλλά ακόμη και αυτά που βρίσκονται χαμηλά, λόγω της κεκλιμένης πρόσοψης, έχουν θέα απευθείας στο νερό, ενώ σε κάποια σημεία βλέπουν τα σκάφη να πλέουν ακριβώς από κάτω τους.

ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ «ΚΥΜΑ»

Το Wave είναι ένα αστικό συγκρότημα στο φιορδ Βάιλε στη Δανία, που αποτελείται από πέντε οικιστικούς πύργους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους. Τον σχεδιασμό υπογράφει το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen Architects και το έργο ολοκληρώθηκε έπειτα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων  ο ίδιος ο Χένινγκ Λάρσεν, που οραματίστηκε το τεράστιο κύμα να υψώνεται πάνω από το νερό, δεν πρόλαβε να το δει να υλοποιείται. «Οι λόφοι που περιβάλλουν την περιοχή του Βάιλε είναι ασυνήθιστο θέαμα στη Δανία και το κύμα αντανακλά το τοπίο με εντυπωσιακό τρόπο», δήλωσε ο Σόρεν Όλγκααρντ, διευθυντής σχεδιασμού του αρχιτεκτονικού γραφείου. Επιπλέον, το συγκρότημα ενσωματώνει στον σχεδιασμό του έναν δημόσιο χώρο περιπάτου κατά μήκος της ανατολικής πρόσοψης, δίπλα στο φιορδ. Το Wave καταλαμβάνει επιφάνεια 14.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 100 διαμερίσματα. Το φύλλο που καλύπτει τις οροφές των κτιρίων και δίνει την αίσθηση του κυματισμού είναι μια αδιάβροχη επένδυση, ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ-ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΝΕΟΫΟΡΚΕΖΩΝ

Το πάρκο στη νοτιοδυτική πλευρά του ποταμού Χάντσον εγκαινιάστηκε μετά το δεύτερο lockdown, προσφέροντας στους Νεοϋορκέζους το Little Island, ένα δημόσιο πάρκο έκτασης 11.000 τ.μ. Ο νέος χώρος αναψυχής διαθέτει εκατοντάδες δέντρα και φυτά και στόχος είναι, εκτός από τις πράσινες περιπατητικές διαδρομές που προσφέρει, να αξιοποιηθεί και ως χώρος πολιτισμού με εκδηλώσεις, φεστιβάλ, παραστάσεις, συναυλίες και άλλες δράσεις. Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Τόμας Χίθερβικ εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από τα κουφάρια των ξύλινων στύλων που υπήρχαν στην περιοχή για να στηρίζουν την παλιά αποβάθρα Pier 54 και οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από 132 τσιμεντένιες κολόνες, συνθέτοντας μια εντυπωσιακή πλατφόρμα  σαν δέντρα που αναδύονται μέσα από το νερό. Το νέο τοπόσημο έχει και ιστορία: εκεί αποβιβάστηκαν όσοι επέζησαν από τον «Τιτανικό». Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Mathews Nielsen Landscape Architects και την εταιρεία μηχανικής Arup, που ειδικεύεται σε καινοτόμα πρότζεκτ.

ΤΟ «ΦΑΝΑΡΙ» ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τα γραφεία WERK και Snøhetta επιλέχθηκαν για τον σχεδιασμό ενός παράκτιου κέντρου που θα φιλοξενεί συλλόγους θαλάσσιων σπορ (κωπηλασία, καγιάκ, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις κ.ά.), αποθήκες σκαφών, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και χώρους δημόσιας χρήσης για όσους αγαπούν το νερό στο λιμάνι του Έσμπεργκ. Ονομάστηκε Lanternen (ή Lantern) επειδή εμπνέεται από το σχήμα των τοπικών φαναριών, ενώ κατασκευαστικά ενσωματώνει στοιχεία από την παραδοσιακή κατασκευή ξύλινων σκαφών. Στόχος του νέου κτιρίου είναι οι ποικίλες δραστηριότητες που συγκεντρώνει να δημιουργήσουν έναν νέο πυρήνα που θα ζωντανέψει την κοινότητα κατά μήκος της δυτικής ακτής της Δανίας. Ο σχεδιασμός του μοιάζει με λαμπερό φανάρι που φωτίζει το πολύ ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής. Στο επάνω επίπεδο του κτιρίου στεγάζονται οι αθλητικοί σύλλογοι και στο χαμηλότερο, που συνδέεται απευθείας με τη θάλασσα με μια γέφυρα, υπάρχει χώρος αποθήκευσης και ένα εργαστήριο κατασκευής και συντήρησης σκαφών.

ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ ολοκλήρωσε ένα ζευγάρι πύργων –28 και 39 ορόφων– σε ασύμμετρη διάταξη V. Η κεκλιμένη φόρμα τους προσδίδει ισχυρό μοντέρνο χαρακτήρα στην αναπτυσσόμενη ανατολική πλευρά της πόλης και ανανέωσε τον ορίζοντα του Παρισιού με μια φρέσκια πρόταση που τραβά το ενδιαφέρον. Τα κτίρια βρίσκονται στην επιχειρηματική ζώνη La Défense του Παρισιού, κοντά στον Σηκουάνα. Είναι μια περιοχή στην οποία ο αρχιτέκτονας μοιάζει να ήθελε να επιστρέψει, καθώς πριν από τριάντα χρόνια δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει τη δική του πρόταση για το La Grande Arche de la Défense. Ο Πύργος Hekla, ο μεγαλύτερος από τους δύο, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον πολυσύχναστο περιφερειακό δρόμο και είναι μεικτής χρήσης: θα στεγάσει γραφεία, ιδιωτικές κατοικίες και φοιτητικά καταλύματα. Ο δεύτερος πύργος, που βλέπει στη λεωφόρο Ζενεράλ Ζαν-Σιμόν, υιοθετεί μια πιο ανθρώπινη κλίμακα και θα περιλαμβάνει καταστήματα στο επίπεδο του δρόμου. Η κεντρική πλατεία που σχηματίζεται ανάμεσα στους δύο πύργους επέτρεψε να διατηρηθεί η θέα προς το γειτονικό Berlier Industrial Hotel. Η επικλινής φόρμα του ψηλότερου πύργου προσφέρει δυναμικές αντανακλάσεις των κοντινών σιδηροδρομικών γραμμών, ενώ ο πιο χαμηλός υιοθετεί μια ελαφρώς βιομηχανική αίσθηση κυματισμού, που βοηθά στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

kathimerini.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για «απαγωγή» 17χρονου από τη Μαριούπολη

Στο στόχαστρο του Κιέβου η Επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, που έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου

Μια ακόμη «απαγωγή» ενός Ουκρανού εφήβου φέρεται να παραδέχτηκε, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου, η Επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Μπέλοβα, η οποία κατηγορήθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έχει χαρακτηρίσει ψευδείς και ασαφείς τους ισχυρισμούς του ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ εξέδωσε στις 17 Μαρτίου εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και την ίδια για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών από περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

«Αυτή η υπόθεση είναι κάτι σαν δημόσια ομολογία εγκλημάτων πολέμου–η απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία», έγραψε χθες το απόγευμα στο Τelegram ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Ντμίτρο Λουμπίνετς.

Ο ίδιος είπε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά ένα 17χρονο αγόρι, το οποίο απήχθη από την κατεχόμενη από τη Ρωσία Μαριούπολη, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, και παραδόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια στη Ρωσία.

«Ωστόσο το παιδί έχει αδελφή στην Ουκρανία!», υπογράμμισε ο Λουμπίνετς.

Επιπλέον, το αγόρι είχε εμποδιστεί να επιστρέψει μόνο του στο σπίτι του στην Ουκρανία. Όταν έφτασε στη Λευκορωσία ο έφηβος συνελήφθη και επιστράφηκε στη Ρωσία.

Σχεδόν από την αρχή που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι «απελαύνει» παιδιά από την Ουκρανία. Η πιο πρόσφατη καταγγελία του Κιέβου κάνει λόγο για 19.514 παιδιά που έχουν επηρεαστεί, εκ των οποίων τα 4.390 ορφανά.

Η Μόσχα το αρνείται και κάνει αντίθετα λόγο για εκκενώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα Ζηλανδία: Η Τζασίντα Άρντερν αποχαιρετά το κοινοβούλιο με δάκρυα στα μάτια


Όλοι οι Νεοζηλανδοί θα πρέπει να νιώθουν ότι η πολιτική μπορεί να τους προσφέρει ένα σπίτι, δήλωσε σήμερα στην τελευταία της ομιλία στο κοινοβούλιο η πρώην πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 αλλά και όταν συνέβη η τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς.

Η Άρντερν, που ευχαρίστησε την οικογένειά της, το πολιτικό της κόμμα και τους υποστηρικτές της, είχε αποχωρήσει από τη θέση της πρωθυπουργού τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι δεν είχε άλλα «αποθέματα» για να ηγηθεί της χώρας. Εμφανίστηκε στη διεθνή σκηνή το 2017 όταν έγινε η νεότερη γυναίκα αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο, στην ηλικία των 37 ετών. Προσέλκυσε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή όταν πήρε μαζί το μωρό της σε συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Παρόλο που ήταν δημοφιλής στο εξωτερικό, στο εσωτερικό οι υψηλότερες τιμές, η αύξηση της εγκληματικότητας και οι αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις για την ύδρευση και τη γεωργία εν τέλει υπονόμευσαν τη στήριξη προς το πρόσωπό της.

Ως επικεφαλής του κεντροαριστερού Εργατικού κόμματος για πέντε χρόνια, η Άρντερν ήταν ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας κατά την έκρηξη ηφαιστείου, την επίθεση ενόπλου το 2019 στο Κράιστσερτς με 51 νεκρούς και κατά την πανδημία.

Η Άρντερν δήλωσε ότι βρέθηκε στις ζωές των ανθρώπων «κατά τις πιο θλιβερές ή τραυματικές τους στιγμές» σε μια σειρά γεγονότων. «Οι ιστορίες τους και τα πρόσωπά τους παραμένουν χαραγμένα στο μυαλό μου και πιθανόν θα μείνουν έτσι για πάντα», δήλωσε η Άρντερν σήμερα στο Κοινοβούλιο έχοντας στους ώμους της ένα korowai, έναν παραδοσιακό μανδύα των Μαορί που θεωρείται σύμβολο τιμής και κύρους και που της έχει δοθεί ως δώρο.

Η κόρη ενός αστυνομικού και μιας εργαζόμενης σε σχολική καντίνα, που δηλώνει για τον εαυτό της ότι της αρέσει να αγκαλιάζει τους ανθρώπους και δεν διστάζει να κλαίει δημοσίως, η Άρντερν δήλωσε ότι ήθελε η καριέρα της να εμπνεύσει άλλους να αναλάβουν δημόσια αξιώματα. «Μπορείτε να είστε αγχώδεις, ευαίσθητοι, ευγενείς και να δείχνετε ανοικτά τα αισθήματά σας, δήλωσε με δάκρυα στα μάτια. «Μπορείτε να είστε μητέρα, ή και όχι, πρώην μορμόνος, ή πάλι όχι. Σπασικλάκι, κάποιος που κλαίει, κάποιος που του αρέσουν οι αγκαλιές, μπορείτε να είστε όλα αυτά και όχι μόνο μπορείτε να βρίσκεστε εδώ αλλά μπορείτε και να ηγηθείτε όπως εγώ». Ο διάδοχός της Κρις Χίπκινς διόρισε την Άρντερν χθες σε άμισθη θέση για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο σε οργανισμό που συστήθηκε μετά την επίθεση στο Κράιστσερτς.

Η Άρντερν κέρδισε επαίνους από όλο το πολιτικό φάσμα για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία της COVID, κάτι που σύμφωνα με την ίδια ήταν μια «σκληρή εμπειρία». Η Νέα Ζηλανδία επέβαλε κάποια από τα αυστηρότερα παγκοσμίως μέτρα αλλά είχε επίσης από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων.

Στρέφοντας το βλέμμα προς τα θεωρεία των πολιτών στο κοινοβούλιο και προς την τετράχρονη κόρη της Νιβ, η Άρντερν ευχαρίστησε τον σύντροφό της Κλαρκ Γκέιφορντ και είπε στο παιδί της: «Δεν θα μεγαλώσεις όντας γνωστή ως η κόρη της πρώην πρωθυπουργού αλλά με μεγάλη μου χαρά εγώ θα είμαι γνωστή ως η μαμά της Νιβ και δεν θα προτιμούσα τίποτα διαφορετικό».

newsbeast

Αθήνα, μια πόλη φιλική μόνο για τουρίστες;

Μια σειρά από αλλαγές χρήσης και ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο κέντρο της πόλης έρχονται σε κόντρα με τις ανάγκες των κατοίκων της ενώ λαμβάνουν χώρα χωρίς στρατηγικό πλαίσιο, θέτοντας εν αμφιβόλω την αυθεντικότητα και τη βιωσιμότητα ακόμα και του ίδιου του τουριστικού προϊόντος.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις με αφορμή τα σχέδια της εταιρείας Mitsis Hotels για εκμετάλλευση του ιστορικού κινηματογράφου Ιντεάλ στην οδό Πανεπιστημίου και την ανάθεσή του σε μεγάλη εταιρεία για τη λειτουργία του ως πολυχώρου θεάματος και συνεδριακού χώρου, οδήγησαν σε διαπαραταξιακή συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για την ανάγκη κήρυξης διατηρητέων κατά τη χρήση, των Ιντεάλ και Άστορ.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο σε εμάς ότι αυτή η συζήτηση ξεπερνάει τους δύο ιστορικούς κινηματογράφους. Έχει να κάνει με το DNA, την ταυτότητα και την προσωπικότητα της Αθήνας», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Θέλουμε οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, επισκέπτες, (…) αλλά δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε μια κλασική, αρχαιοελληνική ντίσνεϊλαντ», σημείωσε.

Μεταφέροντας σε αδρές γραμμές τις παρατηρήσεις της επιφανούς Ολλανδο-αμερικανής κοινωνιολόγου Σάσκια Σάσεν για την πόλη, είναι «το Κεφάλαιο, η Κυβέρνηση και οι Πολίτες» που αποτελούν τα συνθετικά περιεχόμενά της. «Και όχι σπάνια, η πόλη δημιουργείται μέσα από τις συγκρούσεις τους», αναφέρει η καθηγήτρια των Πανεπιστημίων Columbia και LSE, που αναδεικνύει στο έργο της τη φθορά του χαρακτήρα των πόλεων από τη μείωση των δημόσιων κτιρίων και χώρων και την κλιμάκωση της μεγάλης ιδιωτικής ιδιοκτησίας. «Οι πόλεις είναι οι χώροι όπου όσοι δεν έχουν εξουσία μπορούν να κάνουν ιστορία και πολιτισμό, καθιστώντας έτσι την αδυναμία τους περίπλοκη», έχει γράψει η ίδια στο παρελθόν.

Αλλαγή χρήσεων και ιδιωτική πρωτοβουλία

Το Μέγαρο Σλήμαν – Μελά όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος Ιντεάλ, πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, κάτι που πολλοί Αθηναίοι και θαμώνες του κέντρου αισθάνονται ότι δεν απαντάει σε καμία από τις ανάγκες των ντόπιων.

«Κλείνουν βιβλιοπωλεία ή χασάπικα στα Εξάρχεια και ανοίγουν μαγαζιά με χίπστερ κάλτσες», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» κάτοικος της πόλης, καταδεικνύοντας την αλλαγή χρήσεων των χώρων ως αδιαμφισβήτητο παράδειγμα της άποψης ότι η Αθήνα «τουριστικοποιείται» άρδην.

«Υπάρχει, τα τελευταία χρόνια, μια πολύ ισχυρή τάση μετατροπής περιοχών ή ενίσχυσης χρήσεων που εξυπηρετούν την τουριστική οικονομία», λέει στην «Κ» η Δήμητρα Σιατίτσα, διδάκτωρ πολεοδομίας και μέλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη». «Με την αλλαγή των χρήσεων, αλλάζει η φυσιογνωμία των γειτονιών. Εκεί που είχαμε το λιανικό εμπόριο, έχουμε μπαρ, καφέ και μαγαζιά που εξυπηρετούν συγκεκριμένο πληθυσμό. Το κέντρο της πόλης αποκτά brands και διεθνείς εταιρείες που επαναλαμβάνουν σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου το ίδιο πακέτο κατανάλωσης», λέει.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, Βασίλη – Φοίβο Αξιώτη, η μεγαλύτερη απόδειξη ότι υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αναγκών της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της εξωστρέφειας προς τους τουρίστες και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, είναι ο καταμερισμός του προϋπολογισμού των έργων υποδομών. «Περίπου το 60% είναι αποκεντρωμένα, δηλαδή στα δημοτικά διαμερίσματα πέραν του 1ου», λέει στην «Κ». «Αν θέλαμε να κάνουμε μια τουριστική ντισνεϊλαντ θα είχαμε ρίξει το 80% του προϋπολογισμού στο κέντρο της πόλης», σημειώνει.

Η δρομολογημένη μετατροπή ιστορικών τοποσήμων της Αθήνας σε τουριστικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, πάντως, είναι ενδεικτική της επικρατούσας τάσης στην Αθήνα, την οποία συνδιαμορφώνουν και ιδιώτες. «Δεν συμφωνεί αυτόματα ο δήμος με ό,τι γίνεται στην πόλη το οποίο είναι ιδιωτική πρωτοβουλία», απαντά ο κ. Αξιώτης.
Επισημαίνοντάς του, επί παραδείγματι, την αλλαγή χρήσης της Στοάς Αρσάκη -γνωστότερης ως Στοάς του Βιβλίου- ενός εμβληματικού χώρου πολιτισμού, σε «food hall», ο αντιδήμαρχος επισημαίνει: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι από ένα food hall θα προτιμούσα τη Στοά του Βιβλίου. Όμως, ως αντιδήμαρχος δεν έχω κάποια αρμοδιότητα σχετικά. Και αν με ρωτάτε γιατί γίνεται αυτό; Γιατί η Αθήνα πουλάει. Οπότε οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες προσπαθούν να βρουν χώρο στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο Δήμος μπορεί να το απαγορεύσει», καταλήγει.

Πόσα ξενοδοχεία αντέχει η πόλη;

Εκτός από την μετατροπή του Μεγάρου Σλήμαν – Μελά σε ξενοδοχείο, τα νεοκλασικά της οδού Αθηνάς, «Μπάγκειον» και «Μέγας Αλέξανδρος», αναμένεται να προστεθούν επίσης στον «στόλο» των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης.

Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής – Αργοσαρωνικού, οι βασικοί δείκτες φέρουσας ικανότητας τουριστικής ανάπτυξης της Αθήνας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει μια υπερπροσφορά κλινών στην Αττική», λέει στην «Κ» ο Ευγένιος Βασιλικός, γενικός γραμματέας της Ένωσης. «Δεν είναι μόνο τα καινούρια που ανοίγουν αλλά είναι και ξενοδοχεία τα οποία είχαν κλείσει στο παρελθόν και ανακαινίζονται για να επαναλειτουργήσουν. Νομίζω το σημαντικό είναι ότι για να συνεχίσουν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία και γενικότερα οι τουριστικές κλίνες, θα πρέπει να αποφασίσουμε τi θέλουμε και για τον τουρισμό της Αττικής», επισημαίνει.

Άποψη της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής – Αργοσαρωνικού είναι πως για να δεχτεί η Αθήνα περισσότερους τουρίστες χρειάζεται υποδομές. «Από μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο -σήμερα δεν έχουμε- (ώστε να ενισχυθεί ο συνεδριακός τουρισμός), μέχρι το πόσα σκουπίδια μπορεί να μαζεύει ο δήμος της Αθήνας, καθημερινά», λέει ο κ. Βασιλικός. «Όλα αυτά είναι ένα κομμάτι της στρατηγικής που πρέπει να αποφασιστεί, να είναι σταθερή, γιατί αυτό είναι και το βασικότερο για έναν επενδυτή. Δεν είμαι σίγουρος ότι ακόμα είναι ξεκάθαρο το πού θέλουμε να φτάσει η Αθήνα στο τουριστικό κομμάτι», υπογραμμίζει.

Ο πονοκέφαλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Στην υπερπροσφορά τουριστικών κλινών συμβάλλει εξίσου η βραχυχρόνια μίσθωση. Πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης δείχνουν να έχει αυξηθεί κατά 374% σε σχέση με το 2015, ενώ σύμφωνα με ανάλυση της AirDNA, η χώρα βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα στη πρώτη θέση στην αύξηση των διανυκτερεύσεων, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και την Πορτογαλία. «Δεν έχουμε μια τέτοια πληρότητα που να δικαιολογεί να ανοίγουν συνέχεια καινούρια», καταλήγει ο κ. Βασιλικός, τη στιγμή που αύξηση στις μισθώσεις του Φεβρουαρίου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι άγγιξε το 60%.

«Ο δήμος της Αθήνας είναι υπέρ του ξενοδοχειακού τουρισμού, δεν είμαστε pro-airbnb», λέει ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων. «Το Airbnb καταστρέφει τον ορθό τουρισμό της πόλης, και πέρα από απώλεια εσόδων για τον δήμο, φέρνει και εκτίναξη των ενοικίων το οποίο έρχεται σε αντιδιαστολή με το βασικό μας δόγμα “ισορροπία ανάπτυξης μεταξύ τουρισμού και κατοίκου”».

Το πρόβλημα της αύξησης των τιμών των ενοικίων επισημαίνεται από όλους τους ερωτηθέντες στο πλαίσιο του ρεπορτάζ. Η συρρίκνωση των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση και η συνεχής, την τελευταία πενταετία, αύξηση των ενοικίων είναι άμεση συνέπεια της επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις γειτονιές της Αθήνας. «Αλλαγές τιμών και αλλαγή καθημερινών χρήσεων» φέρνει η διάχυση του Airbnb στις γειτονιές της Αθήνας σύμφωνα με την κ. Στατίτσα, που αλλάζουν «για να εξυπηρετήσουν την τουριστική ζήτηση».

Χαρακτηριστική είναι πάντως η «βιομηχανοποίηση» του φαινομένου, καθώς τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκουν, κατά πλειοψηφία, σε μεμονωμένους πολίτες που αναζητούν απλώς μια παράλληλη πηγή εισοδήματος. Στο σύνδεσμο εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι καταχωρισμένα 4.365 ακίνητα που ανήκουν σε μόλις 91 ιδιοκτήτες

Στον απόηχο μιας ακόμα διαμάχης για τις λειτουργίες της Αθήνας -από αυτές που γεννούν τις πόλεις, όπως ξέρουν καλά μελετητές όπως η Σάσεν, μπαίνει και το ερώτημα της «αυθεντικότητας». Ήδη από τη δεκαετία του 1970, αναλυτές αναγνωρίζουν το τουριστικό φαινόμενο ως «μοντέρνα αναζήτηση της αυθεντικότητας» Ειδικοί εκτιμούν ότι στο τέλος, οι πόλεις για να είναι θελκτικές πρέπει να μένουν πιστές στις ιδιαιτερότητές τους. «Για να είναι ιδανική για τον τουρισμό η Αθήνα, πρέπει να είναι ιδανική και για τους πολίτες της. Αν γίνει ιδανική για τους μόνιμους κατοίκους, θα γίνει ιδανική και για τους τουρίστες», λέει εύγλωττα ο κ. Βασιλικός.

kathimerini.gr