Sun. Apr 28th, 2024
Xrimatistirio 1
Κοινοποίηση

Ο θετικά πρόσημα στις τράπεζες, ποια blue chips ξεχωρίζουν – Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Σε θετικό έδαφος -για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι τραπεζικές ανησυχίες υποχωρούν και τα εταιρικά μεγέθη έρχονται να βελτιώσουν την επενδυτική ψυχολογία. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η επιφυλακτικότητα παραμένει παρούσα, με την προσοχή να στρέφεται και στη Federal Reserve, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να κερδίζουν άνω του 1,5%. Λίγο κάτω του +1% ακολουθούν και οι Eurobank – Εθνική Τράπεζα. Στα υπόλοιπα blue chips, θετικά πρόσημα παρατηρούνται στις Coca – Cola, Autohellas, Aegean, Motor Oil, Mytilineos και Motor Oil. Την ίδια στιγμή, η Fourlis ανακτά τα 3,5 ευρώ, ως απόρροια των ικανοποιητικών επιδόσεων του 2022.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,05% και διαμορφώνεται στις 1.060,69 μονάδες, κερδίζοντας 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.049,70 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.053,39 έως 1.060,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8,1 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, χάρη στις διαβεβαιώσεις για την ανθεκτικότητα των ελληνικών ιδρυμάτων, δίνει συνέχεια στην ανάκαμψη από την πρόσφατη «βουτιά», με αποτέλεσμα να ενισχύεται στο +1,20% και τις 800 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, αυξάνεται στο +1,7% και τα 2,05 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +1,6% και το 1,17 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο στο +0,8% και τα 4,67 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να κινείται στο +0,8% και το 1,30 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +1,64% 1,1795 ευρώ
Eurobank +0,81% 1,3055 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +0,82% 4,678 ευρώ

Πειραιώς +1,73% 2,055 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,05% και 2.578 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola ενισχύεται στο +2% και τα 24,8 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1,5% εμφανίζουν οι μετοχές των Autohellas, Aegean, Motor Oil και Mytilineos. Οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΛΠ, Viohalco, Jumbo και Lamda Development διευρύνονται πέριξ του 1%. Από την πλευρά της, η μετοχή του Τιτάνα βρίσκεται στο +0,7% και τα 14,6 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά αποτελέσματα του 2022 και το υψηλό μέρισμα (0,6 ευρώ). Ράλι άνω του 3% παρουσιάζει και η Ελλάκτωρ, η οποία δίνει συνέχεια στο χθεσινό +7,3%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,79% και 1.540 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει θετικά στο +3% και τα 3,5 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά μεγέθη του 2022. Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν και οι Cenergy, Ideal, Premia, ΑΒΑΞ, Αλουμύλ, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή. Η μετοχή της Attica Bank, δε, βρίσκεται σε limit up (+9,8%), χάρη στη διαφαινόμενη συμφωνία για την είσοδο του Thrinvest.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 73,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Υποχωρούν οι ανησυχίες, στροφή στη Fed

Το κλίμα στις αγορές, μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, φαίνεται ότι βελτιώνεται σιγά – σιγά, με τις τραπεζικές ανησυχίες να υποχωρούν και την επενδυτική εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η αβεβαιότητα και η επιφυλακτικότητα παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τι θα ακολουθήσει ή αν θα υπάρξει μια νέα «Credit Suisse» στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό, η θωράκιση των ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνεται απ’ όλα τα επίσημα χείλη, γεγονός το οποίο συνδράμει στην ανάκαμψη του κλαδικού δείκτη. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η σημερινή ανθεκτικότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, η προσοχή στρέφεται και στα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών, καθώς σήμερα περιμένουμε την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μια ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (έναντι 50 μ.β. τον Φεβρουάριο), κάτι που σημαίνει ότι το επιτοκιακό εύρος θα αναθεωρηθεί στο 4,75% – 5%.

Αυτή η επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης αποδίδεται, αναμφίβολα, στην τρέχουσα τραπεζική αναταραχή, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να επιτύχει, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις (δηλαδή αυξήσεις επιτοκίων), την επιδιωκόμενη πιστωτική συρρίκνωση, ώστε να υπάρξει αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων συνεχίζονται και την τρέχουσα εβδομάδα, με τις Fourlis και Titan να δημοσιεύουν άκρως ικανοποιητικές οικονομικές καταστάσεις για το 12μηνο του 2022. Αύριο, δε, είναι η σειρά της ΔΕΗ.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει οριακές μεταβολές και παραμένει στις 446 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX, ο βρετανικός FTSE 100, ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν μικρή πτώση κατά 50 μονάδες εν αναμονή της απόφασης της Fed.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος, εξαιτίας της απρόσμενης αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,70% και τα 69,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,57% και τα 74,9 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,32% και τα 1.947 δολάρια ανά ουγγιά.

Leave a Reply