Thu. May 2nd, 2024
Fvsele Wyaaxczt 960x551
Κοινοποίηση

Το προσδοκώμενο χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να λανσάρει ένα αεροσκάφος για εμπορική χρήση μέχρι το 2030, χωρητικότητας περίπου 25 επιβατών, το οποίο θα αφορά πελάτες business class

Μια ευρωπαϊκή startup υπόσχεται ότι το αεροσκάφος που κατασκευάζει θα είναι σε θέση να διανύει την απόσταση από την Φρανκφούρτη στο Σίδνεϊ σε 4 ώρες και 15 λεπτά. Με έδρα την Ελβετία, η Destinus η οποία ιδρύθηκε το 2021, στοχεύει να μειώσει τη διάρκεια πτήσης σε λιγότερο από το ένα τέταρτο των σημερινών αεροπορικών ταξιδιών.

Η Destinus έχει επιλέξει το υδρογόνο ως καύσιμο για τα αεροπλάνα της δεδομένου ότι είναι μια καθαρή, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Μέχρι στιγμής, οι αερομεταφορές με βάση το υδρογόνο είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Η Airbus για παράδειγμα κατασκευάζει έναν κινητήρα υδρογόνου πουθα ξεκινήσει τις πτητικές δοκιμές το 2026.

«Προσπαθούμε να κάνουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις και να πετάξουμε από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία με ταχύτητα 5 Mach. Η χρήση κηροζίνης σημαίνει ότι το όχημα θα βαρύνει αρκετά, ενώ το υδρογόνο είναι πολύ ελαφρύ συγκριτικά. Το υδρογόνο έχει επίσης υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τα παραδοσιακά καύσιμα αεριωθουμένων» λέει η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας.

Το προσδοκώμενο χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να λανσάρει ένα αεροσκάφος για εμπορική χρήση μέχρι το 2030, χωρητικότητας περίπου 25 επιβατών, το οποίο θα αφορά πελάτες business class.

Μέχρι τη δεκαετία του 2040, η εταιρεία στοχεύει και στην λεγόμενη «oικονομική θέση». Οι ιθύνοντες της Destinus ευελπιστούν ότι μέχρι τότε «οι τιμές του υδρογόνου θα μειωθούν σημαντικά, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να μειώσουμε σημαντικά τις τιμές των πτήσεων, επίσης, για αυτές τις πτήσεις εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας».

Η Destinus έχει ήδη λάβει ιδιωτικές επενδύσεις και δημόσια χρηματοδότηση – τον Απρίλιο του 2023 εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 26,7 εκατομμυρίων ευρώ από την ισπανική κυβέρνηση για την επέκταση των δυνατοτήτων πρόωσης υδρογόνου.

kathimerini.gr