Κυ. Μάι 12th, 2024
Fb Img 1680282238587
Κοινοποίηση

Πειραιάς: 31/3/23.

Συνάντηση της Συνδικαλιστικής Παράταξης Δικηγόρων Πειραιά:” Συμβόλαιο Αλήθειας κ Δύναμης με τον Δικηγόρο”, με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης – Δικηγόρο Αθηνών κ Βουλευτή της ΝΔ στην  Β Δυτική Αττική Κο Γεώργιο Κώτσηρα  κ τον Γ.Γ. του Υπ. Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη  29/3/23 .

Αγαπητοί Φίλοι κ Συνάδελφοι Δικηγόροι  Πειραιά, το μεσημέρι της Τετάρτης 29/3/23 η Συνδικαλιστική Παράταξη Δικηγόρων Πειραιά:

“Συμβόλαιο Αλήθειας κ Δύναμης με τον Δικηγόρο”, είχαμε συνάντηση με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης – Δικηγόρο Αθηνών  Γεώργιο Κώτσηρα, στο γραφείο του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα τόσο εγώ, ως Επικεφαλής του ” Συμβολαίου με τον Δικηγόρο”, όσο κ οι  συνεργάτες  μου και μέλη της Σ.Π.Δ.Π, Δικηγόροι Πειραιά: Άρης Μπαλάσκας κ Κωνσταντίνος Μπανταβάνης,  συνάντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρα, στον οποίο καταθέσαμε πολυσέλιδο  υπόμνημα με τα φλέγοντα ζητήματα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε Εμείς οι Δικηγόροι του Πειραιά.

Στην πολύωρη συνάντηση – συζήτηση με τον Υφυπουργό, αποκομίσαμε άριστες εντυπώσεις, αφού  ο Υφυπουργός, ως Δικηγόρος, διαθέτει  γνώση,  εμπειρία  κ βούληση  να συμβάλλει κ  να βοηθήσει πρός την σωστή κατεύθυνση.

Η συναντησή μας κύλισε σε άριστο φιλικό – συναδελφικό, επικοδομητικό κλίμα κ σε κάθε ζήτημα που θίξαμε στον Υφυπουργό τόσο προφορικά, όσο κ με το γραπτό – της Σ.Π.Δ.Π – υπομνημά μας,  το ενδιαφέρον του, η αμεσοτητά του, η  ανταποκρισή του και η απαντησή του ήταν βάσιμη  κ στοχευμένη.

Συγκεκριμένα, του επισημάναμε τα κάτωθι ζητήματα που αφορούν άμεσα κ ζωτικά τους Δικηγόρους:

1.  Ζητήσαμε  να  συμβάλλει στην Μείωση του ΦΠΑ, στις δικηγορικές υπηρεσίες, τουλάχιστον στο 13%.

2. Ζητήσαμε  να βοηθήσει στην Επανατοποθέτηση  της κυβέρνησης στο ζωτικό θέμα  του κλάδου μας, σχετικά με την επιστροφή των δικηγόρων στην υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια κ από την πλευρά του αγοραστή κ από την πλευρά του πωλητή .

3. Ζητήσαμε να  συμβάλλει στο να υπάρξει κ να εξασφαλιστεί ( μετά το πέρας του σημερινού τρόπου   πληρωμής των αμοιβών της Νομικής Βοήθειας στους Δικηγόρους ), ένα   νέο κ άμεσο πλαίσιο καταβολής των αμοιβών  στους Δικηγόρους της ΝΒ κ των αυτεπάγγελτων διορισμών,  το οποίο θα λαμβάνει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα κ με λιγότερη γραφειοκρατία.

4 Επισημάναμε επίσης  στον Υφυπουργο, ότι  η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών,

από 1-1-2023, σε ποσοστό 9 – 10% περίπου, ήταν για τους δικηγόρους ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα και θα έπρεπε να είχε ανασταλεί το μέτρο αυτό.

Επίσης, επισημάναμε στον Υφυπουργό κ τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι Δικηγόροι του ΔΣΠ στα Δικαστήρια του Πειραιά.

Συγκεκριμένα ως πρόςτο

Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: 

Επισημάναμε την ακαταλληλότητα του κτηρίου, το οποίο έχει μόνο μια εσωτερική σκάλα κ  στερείται εξόδου κινδύνου, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο κ ακατάλληλο, σε κατάσταση σεισμού, πυρκαγιάς, η πιθανής βομβιστικής ενέργειας( πάμπολες οι φάρσες για βόμβα).

Ιατρείο  στα Δικαστήρια του Πειραιά – Έλλειψη ιατρού σε καθημερινή βάση.

Ζητήσαμε από τον Υφυπουργό την βοηθειά του, ώστε να στελεχωθεί επιτέλους το Ιατρείο του ΔΣΠ στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά με γιατρό καθημερινά( σήμερα έχουμε γιατρό κάθε Τρίτη), αφού τουλάχιστον 1.500- 2.000 άτομα ημερησίως εισέρχονται στα Δικαστήρια κ έχουμε πολλά ιατρικά, παθολογικά, καρδιολογικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται μόνον  ή με  το  ασθενοφόρο ή με μηχανή διασοστών  του ΕΚΑΒ.

Τονίσαμε επίσης, ότι όλοι οι βουλευτές του Πειραιά,  γνωρίζουν το πρόβλημα, πλήν όμως( εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) κωφεύουν.

 Ο  Υφυπουργός έλαβε υπόψη του πολύ σοβαρά το ζήτημα του ιατρού κ μας απάντησε πως θα βοηθήσει πρός την σωστή κατεύθυνση, με παρεμβασή του στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας – Συνλαδελφο  Δικηγόρο Κώστα Πλέυρη, ώστε να στελεχωθεί το ιατρείο με γιατρό.

Επίσης του επισημάναμε  κ την ελλειψη  ασφαλούς  αστυνόμευσης του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά κατά, ιδιαίτερα κατά  τις βραδυνές – νυχτερινές ώρες, όπου εκεί  υπάρχει μόνον ένας αστυνομικός  φρουρός για ολόκληρο Δικαστικό Μέγαρο.

Σε αυτό το ζήτημα μας απάντησε, ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αστυνόμευσης του Δ.Μ. Πειραιά.

Επίσης τόσο ο Υφυπουργός, όσο κ ο   Γ.Γ του Υπ. Δικαιοσύνης κ Πρόεδρος του ΤΑΧΔΙΚ, Δικηγόρος Αθηνών,  Πάνος Αλεξανδρής – τον οποίο συναντήσαμε – μας επεσήμαναν, αφενός ότι προχωρά η διαδικασία της  κατασκευής του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά(  κατασκευή από την αρχή), εντός του  οικόπεδου στο οποίο καταστάλαξε λίγο καιρό πρίν   το ΤΑΧΔΙΚ, στην περιοχή του Παπαστρατείου.

Αφετέρου πρέπει εώς την  31-1-2025, βάσει της σύμβασης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε ( περίπου 66.000.000 ευρώ), να έχει παραδοθεί το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, το οποίο – ως γνωστόν – θα στεγάσει όλους τους Δικαστικούς Σχηματισμούς του Πειραιά,( Πρωτοδικείο, Εφετείο, Εισαγγελείες, Αρχείο Πρωτοδικείου, Πταισματοδικείο , Ειρηνιδικείο, Δ/ κό Πρωτοδικείο, Δ/κο Εφετείο, Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά), για τους οποίους δικαστικούς σχηματισμούς σήμερα  το Ελληνικό Δημόσιο  καταβάλει ως ενοίκια (πλήν του κτηρίου της Σκουζέ, από τον πρώτο όροφο κ άνω, το οποίο ανήκει στο ΤΑΧΔΙΚ), περίπου 1.100.000 ευρώ/ χρόνο.

Επισημάναμε επίσης  στον Υφυπουργό, την ακαταλληλότητα κ την έλλειψη ασφαλείας κ  των λοιπών Δικαστηρίων του Πειραιά και δη, την έλλειψη ασφαλείας κ την ακαταλληλότητα του Ειρηνιδικείου,  του Πταισματοδικείου, του Δ/κού Πρωτοδικείου,  του Δ/κού Εφετείου Πειραιά.

Τονίσαμε επίσης την ανάγκη μεταφοράς σε νέα κ  ασφαλή κτήρια των Περιφερειακών Ειρηνοδικείων Πειραιά, όπως του Ειρηνοδικείου Νίκαιας  κ ιδιαίτερα των Ειρηνοδικείων Σαλαμίνας κ Αίγινας, τα οποία στερούνται αξιοπρεπών αιθουσών δικαστηρίου, γραφείων κ  τουαλετών.

Τα ως άνω περιφερειακά Ειρηνιδικεία, πρέπει επίσης να ενισχυθούν κ  από νέους δικαστικούς υπαλλήλους, για την πλήρη κ άμεση  εξυπηρέτηση δικηγόρων κ πολιτών.

Τέλος ζητήσαμε την ενίσχυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, από ιατροδικαστικό κ παραιατροδικαστικό προσωπικό( μόνιμοι νεκροτόμοι), αφού η  Ι.Υ Πειραιά, εξυπηρετεί όχι μόνο τον Πειραιά,   τους γύρω δήμους και τα νησιά του Πειραιά, αλλά και ένα μεγάλο  μέρος της Χώρας( όπως νησιά Αιγαίου – Κυκλάδες- Δωδεκάνησα –  Νησιά Αν. Αιγαίου-  Στερεά Ελλάδα)..

Επαναλαμβάνω, ότι ο ΥφυπουργόςΔικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας, έδειξε ιδιαίτερο  κ πραγματικό ενδιαφέρον σε όλα τα ζητήματα που θέσαμε ως υπεύθυνη Συνδικαλιστική Παράταξη Δικηγόρων Πειραιά.

Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ Συνάδελφο Γεώργιο Κώτσηρα για την πολύωρη συνάντηση, την θερμή,  την φιλική υποδοχή κ το  αληθινό – πραγματικό του ενδιαφέρον.

Κε Υφυπουργέ Δικαισύνης Γεώργιε Κώτσηρα,

 Αγαπητέ Φίλε κ Συνάδελφε, από καρδιάς Σου Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαίου 2023, στην Περιφέρεια  Β Δυτικής Αττικής, όπου πολιτεύεσαι.

Ευχαριστούμε επίσης κ τον Γ.Γ. Δικαιοσύνης κ Συνάδελφο Πάνο Αλεξανδρή.

Με Συναδελφική Εκτίμηση:

Νίκος Μπιλίρης, Δικηγόρος Πειραιά –  Σύμβουλος ΔΣ/ ΔΣΠ, Επικεφαλής της Σ.Π.Δ.Π:” Συμβόλαιο   Αλήθειας κ Δύναμης με τον Δικηγόρο”

Τα Μέλη της Σ.Π.Δ.Π:

Άρης Μπαλάσκας, Κωνσταντίνος Μπανταβάνης,  Δικηγόροι Πειραιά.

Τιμή μας να στεκόμαστε δίπλα στον Δικηγόρο Πειραιά, με ανθρώπινο πρόσωπο, με  συναδελφική αλληλεγγύη, με  συνδικαλιστική ανιδιοτέλεια.

Αφήστε μια απάντηση