Wed. May 1st, 2024
ΤΟΥΟΤΑ Corolla Opel Astra 960x600
Κοινοποίηση

Κρατάει (πάρα) πολλά χρόνια αυτή η κόντρα. Opel και Toyota έχουν δώσει αμέτρητες εμπορικές μάχες, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στα δικά μας μέρη, μιας και οι εγχώριοι αντιπρόσωποί τους συγκαταλέγονται στους παραδοσιακά δυνατότερους παίκτες της αγοράς.

Τα συγκεκριμένα μοντέλα δεν είναι χθεσινά. Από τη μία έχουμε ένα παγκόσμιο best-seller, καθώς η Corolla, «κουβαλώντας» στην πλάτη της δώδεκα γενιές με πάνω από μισό αιώνα ζωής, καταγράφει πωλήσεις που ανά τον κόσμο έχουν προ πολλού ξεπεράσει το ορόσημο των 50.000.000 μονάδων. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Opel έχει να επιδείξει μια εξίσου πολύχρονη συνολικά ιστορία, καθώς στις πέντε γενιές του Kadett, που ξεκίνησε από τα ’60s, έρχονται να προστεθούν οι έξι γενιές των τελευταίων τριάντα ετών, του φυσικού συνεχιστή, που δεν είναι άλλος από το Astra.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των αντιπαραθέσεων στο πέρασμα των προηγούμενων δεκαετιών ήταν πάντοτε το θερμικό υπόβαθρο κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου, ενώ εσχάτως (από την εποχή του Auris) είχε προκύψει ο υβριδικός αντίλογος της Toyota.

Όλα αυτά όμως φτάνουν με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος τους. Αφενός τα SUV δίνουν συνεχόμενα εμπορικά χτυπήματα στο οχυρό των χάτσμπακ, τα οποία εξακολουθούν να αντιστέκονται, και αφετέρου παραφυλάει ο εξηλεκτρισμός, που αναμφίβολα θα φέρει ανακατατάξεις. Στο στρατόπεδο της Stellantis, και της Opel ειδικότερα, αναμένεται άμεσα η αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή του Astra, αλλά σε βάθος χρόνου τίποτε δεν είναι σίγουρο (δείτε την περίπτωση της VW, που μετά τη δημιουργία της ηλεκτρικής γκάμας ID, προσπαθεί να βρει με ποιο τρόπο θα χωρέσει μελλοντικά το όνομα «Golf»).

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, μπορεί σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο η Toyota να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με την καταξιωμένη υβριδική τεχνολογία, τίποτε όμως δεν είναι εξασφαλισμένο σε μια ηλεκτρική πραγματικότητα, όπως έδειξε η δύσκολη άσκηση λανσαρίσματος του bZ4X. Οι φιλόδοξοι στόχοι ωστόσο δε λείπουν, μιας και πρόσφατα ανακοινώθηκε από την ιαπωνική εταιρεία ότι σκοπεύει να παρουσιάσει δέκα νέα EV μοντέλα μέχρι το 2026, στοχεύοντας σε 1,5 εκατ. «ηλεκτρικές» πωλήσεις ετησίως.

kathimerini.gr