Wed. May 1st, 2024
Newyork Smoke
Κοινοποίηση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εισπνοή του καπνού για μία μέρα ισοδυναμεί με το κάπνισμα μισού πακέτου τσιγάρων

Συγκλονίζει η μαρτυρία Βρετανού δημοσιογράφου, ο οποίος για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, βίωσε τον πορτοκαλί εφιάλτη που έχει κάνει κόλαση τις τελευταίες ημέρες τη ζωή των κατοίκων της Νέας Υόρκης.

Οι πολίτες του «Μεγάλου Μήλου» προσπαθούν να πάρουν μια ανάσα από τους καπνούς που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στον Καναδά.

«Τα μάτια μου τσούζουν, ο λαιμός ξεραίνεται, η μύτη τρέχει», υποστηρίζει ο Τομ Λέναρντ, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» στη Νέα Υόρκη.

«Σαν την απειλητική εναρκτήρια σκηνή μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, ο θολός πορτοκαλί ουρανός θυμίζει κάτι από δυστοπικό θρίλερ. Στη συνέχεια, σε… χτυπάει η καυτή μυρωδιά του καμένου, σαν κάποιος γείτονας να έβαλε κάτι δυσάρεστο στη φωτιά. Μέσα σε μισή ώρα έχω απίστευτο πονοκέφαλο», γράφει ο Τομ Λέναρντ, που βίωσε την αφόρητη ατμόσφαιρα από τους καπνούς που ταξίδεψαν από τον Καναδά μέχρι την «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ».

«Οι δρόμοι είναι ήσυχοι, τα πάρκα σχεδόν άδεια με λίγους μόνο γενναίους ιδιοκτήτες σκύλων που βρίσκονται εκεί από ανάγκη, ούτε παιδιά που παίζουν ούτε τζόκινγκ, τίποτα» συμπληρώνει.

Ξαφνικά, τα οφέλη της άσκησης στην ύπαιθρο για την υγεία ξεπερνιούνται κατά πολύ από τους κινδύνους της, καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Καναδά έχει φτάσει σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Από την Τρίτη, μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον, έχουν καλυφθεί από ένα νέφος τόσο πυκνό, που μέχρι και το εμβληματικό αξιοθέατο «Άγαλμα της Ελευθερίας» φαίνεται ως περίγραμμα.

Για τα περίπου 100 εκατομμύρια άτομα που βρίσκονται τώρα υπό καθεστώς υγειονομικής επιφυλακής, η κατάσταση θυμίζει το «lockdown» την εποχή του πανδημίας της νόσου COVID-19, επισημαίνει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας.

«Κάποια σχολεία έκλεισαν επειδή οι δάσκαλοι δεν ήθελαν να πάνε στη δουλειά τους – πτήσεις, αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν και πάλι να φορέσουν προστατευτικές μάσκες όταν κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους».

Προχθές, το «Μεγάλο Μήλο» που πλέον μοιάζει με «Μεγάλο Πορτοκάλι», είχε τη χειρότερη ποιότητα αέρα από κάθε άλλη μεγάλη πόλη στον κόσμο.
Οι ειδικοί κατέγραψαν έναν ανησυχητικό κατάλογο με τις άμεσες επιπτώσεις της εισπνοής καπνού από πυρκαγιά: από δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αυξημένο σφυγμό έως και φλεγμονή των ματιών, της μύτης και του λαιμού.

«Κάπνισμα μισού πακέτου τσιγάρων»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εισπνοή του καπνού για μία ημέρα ισοδυναμεί με το κάπνισμα μισού πακέτου τσιγάρων. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι άνθρωποι έμειναν μέσα στα σπίτια τους, οι ζωολογικοί κήποι έβαλαν τα ζώα τους σε εσωτερικούς χώρους και όσα παιδιά φοιτούν στο σχολείο δεν επιτρέπεται να βγαίνουν έξω στο διάλειμμα.

Στους δρόμους, οι οδηγοί ανάβουν τους προβολείς τους μεσημεριάτικα. Τα αεροδρόμια έχουν επηρεαστεί σοβαρά, με εκατοντάδες πτήσεις να καθηλώνονται και να καθυστερούν σε μεγάλους κόμβους στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ λόγω της κακής ορατότητας.

Γιατί ο ουρανός έγινε πορτοκαλί

Προβληματισμό στους ειδικούς έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, από τους καπνούς στον Καναδά, ο ουρανός απέκτησε πορτοκαλί χρώμα.
Οι εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι τα σωματίδια του καπνού αφήνουν να περάσουν τα μεγαλύτερα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός, όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί, αλλά εμποδίζουν τα μικρότερα – δηλαδή τα μπλε, τα πράσινα και τα κίτρινα μήκη κύματος, σχολιάζει το ρεπορτάζ.

Επιπλέον, δωρεάν μάσκες διανεμήθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου πλέον πλέον η ποιότητα του αέρα είναι η χειρότερη από τη δεκαετία του 1960 – χειρότερη ακόμη και από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις να σκορπούν τον θάνατο στους Δίδυμους Πύργους, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, χαρακτήρισε την κατάσταση «πρωτοφανή» και η κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κάθι Χόκουλ, έκανε λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Προέτρεψε όμως τους κατοίκους να μην απελπίζονται.

«Πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση. Δεν είναι Covid», δήλωσε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου.