Πα. Μάι 17th, 2024
Joe Biden Gettyimages 1267438366
Κοινοποίηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ζήτησαν την εφαρμογή «συγκεκριμένων μέτρων» για τη μείωση της παράνομης εισόδου μεταναστών στα κοινά τους σύνορα, ένα καυτό πολιτικό θέμα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ μεταδίδει το  AFP.

Ωστόσο, η κοινή τους δήλωση δεν παρέχει λεπτομέρειες για αυτά τα «μέτρα» που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσουν την άφιξη μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

«Οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τις ομάδες τους που είναι υπεύθυνες για την εθνική ασφάλεια να συνεργαστούν για να εφαρμόσουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τη σημαντική μείωση των παράνομων διελεύσεων των συνόρων, προστατεύοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν, που διεκδικεί την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, αντιμετωπίζει πιέσεις από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον κατηγορεί ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, υπολογίζεται ότι 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναχαιτίστηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αριθμός ρεκόρ. Τον Δεκέμβριο, περίπου 10.000 άνθρωποι, οδηγούμενοι από τη φτώχεια και τη βία στη Λατινική Αμερική, διέσχιζαν παράνομα τα σύνορα κάθε μέρα.

 Αντιμέτωπος με αυτούς τους αριθμούς, ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις ρυθμιστικές του εξουσίες για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, παρόλο που προκαλεί κριτική από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βίαιη ρητορική απέναντι στους μετανάστες, τους οποίους κατηγορεί ότι «δηλητηρίασαν το αίμα» της χώρας.

Το ανακοινωθέν της Δευτέρας των δύο προέδρων ενημερώνει επίσης για δέσμευση «να ενεργήσουν υπέρ ορισμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των ριζών της μετανάστευσης» στην αμερικανική ήπειρο.

Ακόμα κι αν ο Andres Manuel Lopez Obrador συμφώνησε με τον Joe Biden να ληφθούν πιο περιοριστικά μέτρα στα σύνορα, ο Μεξικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από το τεράστιο γειτονικό κράτος να βοηθήσει περισσότερο τη Λατινική Αμερική .

Πηγή: Αgerpres.ro, ERT

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου