Δε. Μάι 20th, 2024
Dsc 0964 750x430
Κοινοποίηση

Αλλάζουν όλα στις παραλίες. Και την Τετάρτη 15 Μαΐου, ολοκληρώνεται η διαδικασία δημοπράτησης των 1.600 περίπου εμπορικά αξιοποιήσιμων παραλιών της χώρας. Για πρώτη φορά οι διαγωνισμοί για την εμπορική αξιοποίηση των παραλιών (καντίνες beach bar, εστιατόρια και καφέ) δεν θα γίνονται από τους δήμους αλλά αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος (e-Auctions).

Για πρώτη φορά, σε κάθε διαγωνισμό θα υπάρχει ένα ελάχιστο τίμημα που συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες και αυξημένο συντελεστή βαρύτητας ανάλογα με την περιοχή. Μέγιστη διάρκεια κάθε μίσθωσης είναι τα τρία χρόνια. Αν δεν υπάρχει προσφορά τουλάχιστον με το κατώτατο μίσθωμα σε δύο δημοπρασίες, η παραχώρηση θα ματαιώνεται κι έτσι θα σταματήσει  το γαϊτανάκι παράδοσης των παραλιών σε φίλους και ημετέρους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις «σε φιλική τιμή».

Οι συμβάσεις παραχώρησης είναι πλέον τυποποιημένες, περιλαμβάνουν την έκταση που παραχωρείται σε μορφή πολυγώνου, τις ελάχιστες προδιαγραφές και υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος, τη διάρκεια της μίσθωσης, το ύψος του μισθώματος.

Παράλληλα, ξεκινούν οι έλεγχοι για τις 200 «απάτητες παραλίες» που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.