Πα. Μάι 10th, 2024
Usa Trofima
Κοινοποίηση

Λιγότερα φρούτα και λαχανικά από το κανονικό, αγοράζουν τα βρετανικά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος  καθώς αγωνίζονται να καλύψουν οικονομικά τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Διπλάσια είναι τα επίπεδα της επισιτιστικής φτώχειας από ό,τι ήταν το 2021, επηρεάζοντας τρία εκατομμύρια παιδιά  διαπίστωσε  φιλανθρωπική οργάνωση.

Στοιχεία από την οργάνωση The Food Foundation έδειξαν ότι το 60% των νοικοκυριών με επισιτιστική ανασφάλεια που ερωτήθηκαν τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι αγοράζουν λιγότερα φρούτα από ό,τι συνήθως και  το 44% δήλωσε επίσης ότι αγόρασε λιγότερα λαχανικά από  τον Ιανουάριο του 2024. 

Ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί, «η κατάσταση είναι ακόμα τραγική » για εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους που αγωνίζονται, εξηγεί εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών που επισήμανε ότι η έλλειψη  τροφίμων αποτελεί  μια «επείγουσα ανάγκη για την υγεία».

Τα κριτήρια της επισιτιστικής ανέχειας

 Για να αξιολογήσουν εάν οι άνθρωποι ήταν επισφαλείς ως προς τα τρόφιμα, οι ερευνητές ρώτησαν  εάν είχαν παραλείψει ή είχαν μικρότερα γεύματα επειδή δεν μπορούσαν να τα αντέξουν οικονομικά. Ρώτησαν επίσης αν είχαν πεινάσει και δεν έφαγαν επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ή δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό και ρώτησαν αν δεν είχαν φάει για μια ολόκληρη μέρα εξαιτίας αυτού.

Εάν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια, τότε χαρακτηρίζονταν ως επισιτιστικά ανασφαλείς. Τα επίπεδα της επισιτιστικής φτώχειας είναι διπλάσια από ό,τι ήταν το 2021, διαπίστωσε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται με τους λογαριασμούς τροφίμων ανέφεραν επίσης ότι αγόραζαν λιγότερα ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά.

Αν και ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώνεται τώρα, οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές σε σύγκριση με το 2021.

Οι τιμές ενός μέσου καταστήματος τροφίμων, για εβδομαδιαίες αγορές, έχουν αυξηθεί κατά 24-26% από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τον βασικό ανιχνευτή καλαθιών της φιλανθρωπικής οργάνωσης. Ένα μέσο εβδομαδιαίο καλάθι τροφίμων για έναν άνδρα έχει αυξηθεί από 43,52 £ σε 54,64 £ και από 40,96 £ σε 50,77 £ για μια γυναίκα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Επιπλέον, περίπου ένας στους 25 ενήλικες ανέφερε ότι το νοικοκυριό του είχε ξεμείνει από τρόφιμα και δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να αγοράσει περισσότερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων ONS από τον Οκτώβριο του 2023 έως το τέλος του έτους.

 Η Δρ Camilla Kingdon, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, είπε ότι τα δεδομένα είναι  «ανησυχητικά», προσθέτοντας: 

«Συχνά οι γονείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αγοράσουν φθηνότερα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας που είναι πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη.

«Τα αποτελέσματα στην υγεία των παιδιών επιδεινώνονται σε γενικές γραμμές και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η έλλειψη τροφίμων και η επακόλουθη κακή διατροφή διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό».

Ο κ. Dimbleby, συγγραφέας της Εθνικής Διατροφικής Στρατηγικής, πρόσθεσε:

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική με τρία εκατομμύρια παιδιά να ζουν σε νοικοκυριά που μειώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία που θα αφήσει μια μεγάλη σκιά στη δημόσια υγεία στο μέλλον».

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου 

ΠΗΓΗ: ERT