Thu. May 2nd, 2024
B8a1309a Ba53 48c7 Bca3 9c36aab2338a Thumb
Κοινοποίηση

Το αγνό και καθαρό νερό χωρίς νιτρικά θα πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική μας επιλογή για το καλό της υγείας μας και τη φροντίδα των παιδιών μας.

Η αξία του νερού για την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού είναι αδιαμφισβήτητη. Ζούμε όμως πλέον σε μια εποχή όπου απαιτείται μεγάλη προσοχή όσον αφορά την καθαρότητα του νερού που πίνουμε καθώς και αυτού που δίνουμε στα παιδιά μας. Μια λέξη «κλειδί» που σύμφωνα με τους ειδικούς καλό είναι να γνωρίζουμε τη σημασία της, αλλά και να την αποφεύγουμε ως συστατικό στο νερό που πίνουμε, είναι τα νιτρικά.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τι είναι τα «νιτρικά» και τι σημαίνει «νιτρορύπανση». Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις στις οποίες καλό είναι να δώσουμε σημασία για το καλό της υγείας μας.

Η νιτρορύπανση 

Η νιτρορύπανση αφορά την άμεση ή έμμεση απόρριψη στο υδάτινο περιβάλλον αζωτούχων ενώσεων, με σημαντικότερες επιπτώσεις την πρόκληση βλαβών στην ανθρώπινη υγεία και την υποβάθμιση των υδατικών οικοσυστημάτων. Οι αρμόδιοι φορείς αναφέρουν ότι στα υπόγεια ύδατα, η νιτρορύπανση εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή αθροιστικής συσσώρευσης νιτρικών, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν σε επίπεδα που είναι απαγορευτικά για τη χρήση του νερού για σκοπούς ύδρευσης.

Σημείωνεται ότι ως οριακή τιμή έχει καθορισθεί από την Ελληνική και Διεθνή νομοθεσία η συγκέντρωση των 50 mg/l, ωστόσο ακόμα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις νιτρικών (μεγαλύτερες από 25 mg/l) δημιουργείται προβληματισμός για μακροχρόνια χρήση του νερού για πόση.

Γνωστά και ως αζωτούχα λιπάσματα τα νιτρικά (ΝΟ3) είναι μεν ωφέλιμα για τα φυτά, εξ’ ου και η χρήση τους στην παραγωγή λιπασμάτων και στη γεωργία, αλλά είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

Η μαζική χρήση των νιτρικών στην γεωργία είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία απορρόφησής τους από τα αντίστοιχα φυτά γεγονός που οδήγησε στην διείσδυσή τους στον υδροφόρο ορίζοντα, επιβαρύνοντας χημικά την σύσταση των υπόγειων υδάτων. Ο φόβος για τις επιπτώσεις της νιτρορύπανσης στην υγεία οδήγησε στην ειδική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (Directive 91/676/EEC) μέσω της οποιάς επεβλήθη ο περιορισμός της χρήσης τους.

Επίσης σημειώνεται ότι στην έγκυρη βάση ιατρικών δεδομένων Pubmed υπάρχουν άνω των 300 δημοσιεύσεων για την επιβλαβή δράση των νιτρικών στην υγεία όταν περιέχονται στο πόσιμο νερό. Τα αρνητικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν το σύνδρομο κυάνωσης των βρεφών (βρεφική μεθαιμοσφαιριναιμία) – ένα πρόβλημα πιο έντονο στις αγροτικές περιοχές -, προβλήματα στον νωτιαίο μυελό, σχιστίες (π.χ. λαγόχειλο) και δυσπλασία των άκρων (δυσμελία) σε νεογέννητα, καθώς και προβλήματα στον μεταβολισμό, ιδίως στον θυρεοειδή αδένα και στο κυκλοφορικό σύστημα. Επίσης τα νιτρικά έχουν συσχετιστεί στατιστικά με την αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης.

Για τους παραπάνω λόγους 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mg/l για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι έως 10mg/l.

Αγνό και καθαρό νερό

Είναι ζωτικό για την υγεία μας να πίνουμε νερό χωρίς νιτρικά και αυτό καθίσταται προτεραιότητα για τις εγκύους, τις θηλάζουσες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Τη λύση μας την προσφέρει απλόχερα το μοναδικό νερό στον κόσμο με μηδέν νιτρικά!

Η φυσική και πλέον αγνή επιλογή που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ένα ποιοτικό νερό με φυσικά μεταλλικά στοιχεία στο οποίο δεν ανιχνεύονται νιτρικά γεγονός που σημαίνει ότι αναβλύζει από αγνές πηγές στο έδαφος και το υπέδαφος των οποίων δεν συγκεντρώνονται επικίνδυνα νιτρικά ή έστω η συγκέντρωσή τους είναι απειροελάχιστη και δεν εγκυμονεί καμία ανησυχία για την υγεία. Το ευτύχημα είναι ότι στην Ευρώπη υπάρχουν περιοχές με δάση ανέγγιχτα από τον άνθρωπο και πηγές από τις οποίες αναβλύζει το πιο αγνό νερό χωρίς ίχνος νιτρικών. Οι πηγές αυτές βρίσκονται στα Καρπάθια όρη.

AQUA Carpatica: Νερό χωρίς νιτρικά

Tα Καρπάθια Όρη είναι μια μαγευτική οροσειρά, που αγκαλιάζει την Τρανσυλβανία. Πρόκειται για μια παρθένα περιοχή, ανέγγιχτη από τις όποιες γεωργικές και βιοχηχανικές δραστηριότητες. Σε αυτά τα πανέμορφα όρη, καλά κρυμμένες, μέσα σε δάση από έλατα, πεύκα και ερυθρελάτες, απομονωμένες από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, βρίσκονται οι πηγές του AQUA Carpatica.

Τα νερά της περιοχής έχουν πλούσια ιστορία και αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία. Το AQUA Carpatica παραμένει αναλλοίωτο, αγνό και αμόλυντο εδώ και αιώνες.

Χωρίς πρόσθετα, χωρίς ενισχυτικά γεύσης, χωρίς τεχνητό ανθρακικό νάτριο ή επεξεργασία. Όπως ακριβώς πρέπει να είναι το φυσικό μεταλλικό νερό.

Το AQUA Carpatica είναι ένα «θαύμα της παρθένας φύσης» καθώς οι πηγές, τόσο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού, όσο και του Φυσικώς Ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού, πληρούν όλα τα κριτήρια ποιότητας ενός άξιου και ιδιαίτερα καλού φυσικού νερού. Το AQUA Carpatica είναι το μόνο νερό στον κόσμο χωρίς νιτρικά (ανθρακούχο) και σχεδόν μηδενικά νιτρικά (φυσικό μεταλλικό) το οποίο μέχρι στιγμής μετρά ήδη 88 διακρίσεις κυρίως για την ποιότητα και τη γεύση του.

Είναι μοναδικό στο είδος του και αποτελεί ιδανική επιλογή για παιδιά και εγκύους, αλλά και μια ουσιαστική λύση για όσους προσέχουν την υγεία τους. Η γεύση του είναι βελούδινη, χωρίς καμία επίγευση. Tο AQUA Carpatica είναι ένα θαύμα της παρθένας φύσης που αξίζει να δοκιμάσουμε!

ΠΗΓΗ:ygeiamou.gr