Fri. Mar 29th, 2024
Eu
Κοινοποίηση

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο, αναγνωρίζει όμως τα κοσοβάρικα διαβατήρια.

Από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και άλλες χώρες, σύμφωνα με την Deutsche Welle ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο. Και τούτο στο πλαίσιο ενθάρρυνσης της ευρωπαϊκής πορείας του Κοσσυφοπεδίου.

Το Κοσσυφοπέδιο, που αποτελεί τρόπο τινά μία χώρα φάντασμα, κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και αναγνωρίζεται από 111 χώρες. Ωστόσο, δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ: ​​Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως «πλησιάζει» την Ευρώπη με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύει και η κατάργηση το 2024 της υποχρέωσης θεώρησης βίζας για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την «έκθεση προόδου» του Κοσσυφοπεδίου για το έτος 2022 – έκθεση που πιστοποιεί την σημαντική πρόοδο του νεότερου κράτους της Ευρώπης. Ενώ, ταυτόχρονα, τονίζεται από τους ευρωβουλευτές η «μακρά περίοδος πολιτικής σταθερότητας» μετά τις εκλογές του 2021, αλλά και η «συνεχιζόμενη ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ».

Σημαντικό να αναφερθεί και το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο «προτρέπει» την Ελλάδα, την Κύπρο και τα άλλα κράτη-μέλη που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κοσσυφοπέδιο «να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση και ως εκ τούτου να του επιτρέψουν να συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία».

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Λούκας Μαντλ, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), απηύθυνε έκκληση προς αυτή την κατεύθυνση «Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να επανεξετάσουν τους λόγους αυτής της άρνησης», τονίζει. «Ας δουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Θα διαπιστώσουν ότι μεταξύ των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είναι η χώρα όπου γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του κράτους δικαίου, για παράδειγμα η ελευθερία της γνώμης».

Πάντως, να σημειωθεί και το γεγονός ότι οι ανώτεροι Κοσοβάροι αξιωματούχοι, όπως δήλωσαν στην Deutsche Welle, εκτιμούν το ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο, αναγνωρίζει όμως τα κοσοβάρικα διαβατήρια.

«Πραγματικά, δεν είναι όλα ασπρόμαυρα, υπάρχουν αποχρώσεις του γκρι», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Λούκας Μαντλ.

» Ακόμη και αν πέντε κράτη μέλη δεν αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εχθρική στάση απέναντί ​​του. Έχω την εντύπωση ότι Ελλάδα και Σλοβακία -σε κάποιο βαθμό και η Κύπρος και η Ρουμανία- διατηρούν καλές επαφές. Από την άλλη, υπάρχουν κράτη, όπως η Νότια Κορέα, που θεωρητικά αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν έχουν ουσιαστικές σχέσεις. Αλλά και το Ισραήλ αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο, και νομίζω ότι αυτή η απόφαση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί το Ισραήλ είναι ο κύριος εταίρος μας στη Μέση Ανατολή».

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr