Πα. Μάι 10th, 2024
αρχείο λήψης 2024 01 30t155836.551
Κοινοποίηση

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον μεταβαίνει ξανά στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και στην εξασφάλιση άμεσης παύσης της σύγκρουσης στη Γάζα.

Ο Λόρδος Κάμερον ταξιδεύει στο Ομάν την Τρίτη (30 Ιανουαρίου) για το πρώτο σκέλος της επίσκεψης. Την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκε με ηγέτες στο Ισραήλ, τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Κατάρ και την Τουρκία.

“Οι επιθέσεις των Χούθι στη διεθνή ναυτιλία, που βλάπτουν την περιφερειακή ασφάλεια και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, θα αποτελέσουν το κύριο επίκεντρο των συζητήσεων του” αναφέρει το υπουργείο εξωτερικών.

Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει την έκκληση του Ηνωμένου Βασιλείου στους περιφερειακούς ηγέτες για άμεση παύση της σύγκρουσης στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί σημαντικά περισσότερη βοήθεια, να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά να προχωρήσουν προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.

Ο Λόρδος Κάμερον προωθεί τη σύσταση Ομάδας Επαφής μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, των βασικών χωρών του Κόλπου και των αραβικών χωρών, και της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει παύση στη μάχη και να οικοδομηθεί μια μόνιμη λύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε:

«Οι Χούθι συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διακινδυνεύοντας ζωές, καθυστερώντας τη μεταφορά ζωτικής σημασίας βοήθειας στον λαό της Υεμένης και διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο. Και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση στη Γάζα, υπερβαίνοντας τα σύνορα σε άλλες χώρες της περιοχής.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί – η κλιμάκωση και η αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

«Στη Γάζα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για άμεση παύση για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και η έξοδος των ομήρων. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και εντείνουμε τη δέσμευσή μας με τις χώρες της περιοχής για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί».

Στο Ομάν, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Sayyid Badr Al-Busaidi για να συζητήσουν την αποκλιμάκωση των αυξανόμενων εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή.

ΠΗΓΗ: ERT