Tue. Apr 30th, 2024
Liakounakos
Κοινοποίηση

Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με ομόφωνη απόφαση του, ανέτρεψε εξ’ ολοκλήρου την πρωτόδικη, εν μέρει καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων του Προγράμματος «Νέα Άρματα Μάχης Σύγχρονης Τεχνολογίας Leopard–LEO 2 HEL», κρίνοντας αθώους τόσο τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, όσο και τους υπόλοιπους 3 συγκατηγορουμένους του αξιωματικούς, για την επίμαχη σύμβαση που υπογράφηκε πριν από είκοσι χρόνια!

Το Δικαστήριο, τρία χρόνια μετά την πρωτόδικη καταδίκη των κατηγορουμένων και συνολικά οκτώ μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, κήρυξε άπαντες τους κατηγορούμενους, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ομόφωνα αθώους των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν, δηλαδή σε ό,τι αφορά τους αξιωματικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και τον τότε Γενικό Γραμματέα, απιστία σε βάρος του Δημοσίου, και σε ό,τι αφορά τον κ. Λιακουνάκο συνέργεια στην πράξη της απιστίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.


 Η υπόθεση προέκυψε κατόπιν έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα συμφωνηθέντα μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γερμανικής εταιρίας KMW προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων υλοποιήθηκαν όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση, για την υποβοήθηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και εν γένει επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Μετά από πολύμηνη και διεξοδική ακροαματική διαδικασία, ωστόσο, όπου εξετάστηκαν πλήθος μαρτύρων και εγγράφων, όσο και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι μάλιστα ήταν παρόντες σε όλες τις συνεδριάσεις, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται τα ερευνώμενα αδικήματα και έτσι με την αθωωτική απόφασή του τους απάλλαξε από τις κατηγορίες που τους βάρυναν.

Να σημειωθεί ότι είναι η 6η κατά σειρά περίπτωση προμήθειας οπλικού συστήματος οπού ο Θωμάς Λιακουνάκος κρίθηκε αθώος για τις πράξεις που αρχικά του είχαν αποδοθεί. Θυμίζουμε ότι ο γνωστός επιχειρηματίας κατηγορήθηκε σε ακόμη 3 περιπτώσεις για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπηρεσία, αναφορικά με τις Συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων των Προγραμμάτων Chinook, Apache και Ηλεκτρονικού Πολέμου, όπου απηλλάγη, όπως και οι λοιποί συγκατηγορούμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις αξιωματικοί, με ομόφωνες αθωωτικές αποφάσεις του Τριμελούς και Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ ομοίως, αθωωτικές ήταν και οι αποφάσεις σε δύο ακόμη ποινικές υποθέσεις του κ. Λιακουνάκου αναφορικά με την Κύρια Προμήθεια ΑΣΕΠΕ και τις Κύριες Συμβάσεις ΤΟR M1 και υποβρυχίων τύπου 214 αντίστοιχα.

Πηγή:militaire.gr

Leave a Reply