Δε. Μάι 20th, 2024
Germany Politics
Κοινοποίηση

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ προειδοποίησε ότι ο δεξιός εξτρεμισμός παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία στη Γερμανία.

«Ο δεξιός εξτρεμισμός παραμένει μια διαρκής πρόκληση καθώς είναι η μεγαλύτερη εξτρεμιστική απειλή για τη βασική δημοκρατική τάξη», είπε η Φέιζερ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο κατά την παρουσίαση ετήσιας έκθεσης για τον εξτρεμισμό στη Γερμανία.

Η Φέιζερ ανέφερε ότι το 2022, ο αριθμός των εγκλημάτων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές αυξήθηκε κατά 3,8%, φτάνοντας περίπου τις 21.000 περιπτώσεις.

«Επιπλέον, ο πιθανός δεξιός εξτρεμισμός έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία αυξήθηκε ξανά κατά 500 περιπτώσεις φτάνοντας πάνω από 14.000. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τον θανάσιμο κίνδυνο του δεξιού εξτρεμισμού και της δεξιάς τρομοκρατίας», τόνισε η Φέιζερ.

Στην έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος αναφέρεται ότι ο αριθμός των ατόμων που τοποθετήθηκαν στο ακροδεξιό φάσμα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αυξήθηκε κατά 14,5% σε 38.800.

Ένας από τους λόγους για την απότομη αύξηση είναι ότι η έκθεση περιλαμβάνει πλέον μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με την τοπική μυστική υπηρεσία, το κόμμα ήταν ύποπτο ως ακροδεξιό εξτρεμιστικό, κάτι που επιβεβαιώθηκε από δικαστήριο της Κολωνίας.

Η Γερμανία έχει συγκλονιστεί από μια σειρά δολοφονιών από ακροδεξιούς εξτρεμιστές τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι η δολοφονία ενός περιφερειακού πολιτικού από έναν ύποπτο νεοναζί, η επίθεση σε συναγωγή στην ανατολική πόλη Halle και ο θανατηφόρος πυροβολισμός εννέα ανθρώπων μεταναστευτικής καταγωγής στην πόλη Hanau.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr