Πα. Μάι 17th, 2024
Towfiqu Barbhuiya Wlpww1ggykg Unsplash 960x600
Κοινοποίηση

Η πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τον καθαρισμό και τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων.

Τα υγρά μαντηλάκια στην Βρετανία μπορεί να απαγορευτούν καθολικά καθώς η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση βασιζόμενη στη δέσμευση μεγάλων λιανοπωλητών όπως Boots και Tesco οι οποίοι αναμένεται να σταματήσουν να πωλούν τα προϊόντα αυτά.

Η πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τον καθαρισμό και τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής της νομοθεσίας για όσους ρυπαίνουν.

Τα υγρά μαντηλάκια που ρίχνονται στις τουαλέτες προκαλούν το 93% των αποφράξεων των υπονόμων και το κόστος είναι περίπου 100 εκατομμύρια λίρες ετησίως για να καθαριστούν, σύμφωνα με το Water UK. Ενώ υπάρχουν κάποιες βιοδιασπώμενες επιλογές στα ράφια, τα περισσότερα προϊόντα περιέχουν πλαστικά που δεν διασπώνται – με αποτέλεσμα να φράζουν τους σωλήνες με την πάροδο του χρόνου.

Στο νομοσχέδιο για το νερό που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να τα απαγορεύσει με την επιφύλαξη δημόσιας διαβούλευσης και θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία για να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέζα Κόφι δήλωσε στο BBC ότι η διαβούλευση είναι «νομική απαίτηση για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε απαγόρευση και η πρόταση είναι να απαγορεύσουμε το πλαστικό από τα υγρά μαντηλάκια».

Ωστόσο, η ανακοίνωση επικρίθηκε από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι είπαν ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε για πρώτη φορά να απαγορεύσει το πλαστικό στα υγρά μαντηλάκια το 2018.

Το σχέδιο για τα υγρά μαντηλάκια είναι ένα από μια σειρά μέτρων που το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) δήλωσε ότι θα βελτιώσει την ποιότητα των υδάτων της Αγγλίας. Άλλες προτάσεις στο Σχέδιο για το νερό περιλαμβάνουν περιορισμούς για τις υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) στον αφρό πυρόσβεσης, τα υφάσματα, τα προϊόντα καθαρισμού, τις μπογιές και τα βερνίκια.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να ενθαρρύνει τις εταιρείες ύδρευσης να εγκαταστήσουν περισσότερους έξυπνους μετρητές στα νοικοκυριά για τη μείωση της ζήτησης νερού και να δώσει στους αγρότες 34 εκατ. λίρες για τη βελτίωση της ρύπανσης από την κοπριά.

kathimerini.gr