ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "daniel" ΣΤΗΝ ΜΗΛΙΝΑ ΠΗΛΙΟΥ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/eurokinissi)
Κοινοποίηση

Oι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel σε τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και το χαμηλό ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης των πληγέντων τίθεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η Αλεξάνδρα Παντέλαρου, ασφαλιστικός πράκτορας και μέλος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά μίλησε για τις καλύψεις από φυσικές καταστροφές.

«Η κυβέρνηση έχει βγάλει ένα μέτρο (σ.σ. για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ) 10% για να μπορεί ο κόσμος να κάνει μια ασφάλεια πυρός. Παρόλα αυτά όμως το μέτρο αυτό δεν επαρκεί. Χρειάζονται κι άλλα μέτρα για να μπορεί να είναι πιο ελκυστική η ιδιωτική ασφάλιση, δήλωσε η κ. Παντέλαρου.

Στα 300 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Με δεδομένο ότι μόλις το 10% των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλία, εκ των οποίων το 80% αφορά επιχειρήσεις, η ασφαλιστική πράκτορας ανέφερε ότι με ένα μικρό ποσό θα μπορούσαν να έχουν ασφαλιστεί και να αποζημιωθεί ακόμη περισσότεροι άνθρωποι. Μετά την κακοκαιρία Daniel οι ασφαλιστικές αναμένεται να καταβάλουν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Όπως είπεη κ. η ασφάλιση κατοικίας είναι υποχρεωτική σε αρκετές χώρες της Ευρώπης τονίζοντας ότι το κόστος ακόμη και τώρα είναι χαμηλό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Παντέλαρου για κεφάλαιο ασφάλισης 100.000 ευρώ το ετήσιο κόστος είναι μεταξύ 150 και 250 ευρώ.

Για τον κόσμο που είναι δύσπιστος ως προς το αν θα αποζημιωθεί εξήγησε ότι υπάρχει εποπτική αρχή που ελέγχει τη φερεγγυότητα της κάθε ασφαλιστικής.

«Η εποπτική αρχή ελέγχει τη φερεγγυότητα κάθε ασφαλιστικής εταιρείας και υπάρχουν ασφαλιστικές για τον κάθε κίνδυνο που έχει αναλάβει» είπε προσθέτοντας ότι «αν επέλθει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, δεν θα μπορέσει ένα κράτος όσο και ανεπτυγμένο να είναι, να ανταπεξέλθει σε αυτές τις ζημιές».

Α. Παντέλαρου: Πολλά ασφαλιστήρια δεν έχουν κάλυψη πλημμύρας – Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες για να είναι πλήρως καλυμμένοι
Παλαμάς Καρδίτσας (AP /Vaggelis Kousioras)

Μόνο το 15% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα στην Ελλάδα

Και όπως τόνισε μετά τις καταστροφές σε Μάτι, Μάνδρα, Έβρο και Θεσσαλία στη χώρα μας η ασφαλιστική κάλυψη της περιουσίας είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα φτάνοντας μόλις το 15%. «Είναι πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Πάρα πολλοί είναι ασφαλισμένοι λόγω δανειακής σύμβασης» υποστήριξε η ασφαλιστική πράκτορας

Μιλώντας για τους δανειολήπτες που έχουν συνάψει μια ασφάλιση με την τράπεζα η κ. Παντέλαρου τόνισε ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι πλήρως ασφαλισμένοι τόσο από τις καλύψεις (σεισμός, φωτιά, πλημμύρα) όσο και για το κεφάλαιο ασφάλισης. Όσον αφορά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, το κεφάλαιο ασφάλισης θα πρέπει να είναι πάνω από 1.000 ευρώ/τ.μ.

«Η τράπεζα υποχρεώνει τους ασφαλισμένους δανειολήπτες να καλύψουν πλήρως τη φωτιά και το σεισμό, που σημαίνει ότι πάρα πολλά ασφαλιστήρια δεν έχουν κάλυψη πλημμύρας. Είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με κάποιον επαγγελματία ασφαλιστή, να δούμε τις καλύψεις τους και να είναι πλήρως καλυμμένοι» σημείωσε η ασφαλιστική πράκτορας. Δεν παρέλειψε να πει ότι είναι αναγκαίο να καλύψει ασφαλιστικά κάποιος την περιουσία του.