Κυ. Μάι 19th, 2024
Ff14f6e85032a11511177ec665bfae47 Int27221453 1 960x600
Κοινοποίηση

Αιφνιδιάζει η μεγάλη ανατροπή στις προβλέψεις του ΔΝΤ, που επανεξετάζοντας τις εκτιμήσεις του «βλέπει» τη χειμαζόμενη οικονομία της Βρετανίας να αναπτύσσεται ταχύτερα από εκείνη της Γερμανίας φέτος.

Αιφνιδιάζει η μεγάλη ανατροπή στις προβλέψεις του ΔΝΤ, που επανεξετάζοντας τις εκτιμήσεις του «βλέπει» τη χειμαζόμενη οικονομία της Βρετανίας να αναπτύσσεται ταχύτερα από εκείνη της Γερμανίας φέτος. Μετά την επανεξέταση και βελτίωση των προβλέψεών του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά τώρα ότι η οικονομία της Βρετανίας, όχι μόνον θα αποφύγει την ύφεση φέτος, αλλά και θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε. Οι παράγοντες που θα τη στηρίξουν θα είναι η ισχυρή κατανάλωση αλλά και οι βελτιωμένες σχέσεις με την Ε.Ε. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του ΔΝΤ, η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 0,4%. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών του, καθώς μόλις τον περασμένο μήνα το Ταμείο προέβλεπε πως η οικονομία της Γηραιάς Αλβιόνας θα συρρικνωθεί κατά 0,3% στη διάρκεια του έτους.

Οπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ, ένας από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν τη βρετανική οικονομία θα είναι η πτώση που σημειώνουν οι τιμές ενέργειας. Συνολικά, αναμένει ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% το 2024 και κατά μέσον όρο 2% το 2025 και το 2026. Τα νούμερα αυτά θα απομακρύνουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τον πάτο της λίστας του G7.

Η προοπτική ταχύτερης ανάπτυξης θα δημιουργήσει ελπίδες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ότι μπορεί να υποσχεθεί περικοπές φόρων ενόψει των εκλογών τον επόμενο χρόνο. Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί έπονται των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, την αδύναμη ανάπτυξη, τις απεργίες του δημοσίου τομέα και την αύξηση των φόρων.

Ο Σούνακ προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της οικονομίας. Ο λόγος είναι ότι έχουν προηγηθεί οι καταστροφικές επιπτώσεις των οικονομικών σχεδίων της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, πέρυσι, τα οποία βύθισαν τη λίρα και προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές ομολόγων.

Στην τακτική έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η αναβάθμισή του αντανακλά καλύτερη αύξηση των μισθών και «βελτιωμένη εμπιστοσύνη, εν μέσω κάπως μειωμένης αβεβαιότητας μετά το Brexit». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν θα γίνει αισθητός ο «μέγιστος αντίκτυπος» του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr