Κυ. Μάι 19th, 2024
Tsipras1
Κοινοποίηση

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος. Τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος.

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη (29/06) στις 11:00 το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό ζήτημα που θα τεθεί θα είναι η ηγεσία του κόμματος.

Επιπλέον, η συνεδρίαση θα γίνει έχοντας στην ατζέντα όλα τα θέματα, αναφορικά με το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Τετάρτης, πηγές της Κουμουνδούρου ανάφεραν πως, αν και ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε επίσημη πρόσκληση από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την προσύνοδο (29/06) των ηγετών του PES, δεν θα πάει «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ των εκλογών, είπε ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και την Δημοκρατία“, τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων εκ των οποίων το ένα με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την παρουσία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρχαν τόσο αρνητικοί συσχετισμοί για τον προοδευτικό χώρο”.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=yddswnmdjj9q2xwy&playlistId=v-ctlyn6c4nzg1

Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, τόνισε αναφερόμενος στην παρέμβαση-τροπολογία για τον Κασιδιάρη ως “κενό γράμμα”.

Ως χρονικό ορίζοντα για «την επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Είπε ειδικότερα ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος, ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα» και «πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια». Ταυτόχρονα, σημείωσε, «πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος», για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημοκρατία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέους συσχετισμούς υπέρ της προόδου.

“Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση και ενότητα αλλά και γρήγορες αποφάσεις. Απαιτεί να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι την βάση”.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις αποφάσεις του «με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες» «όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα» και πως «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι «είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Οι τρεις πυλώνες των εξελίξεων

Τα 3 βασικά στοιχεία της ως προς τις εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

Ο χρονικός ορίζοντας: Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για μία «σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές». Μάλιστα αναφέρθηκε με σχετική σαφήνεια τα χρονικά περιθώρια λέγοντας: «Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα». Με τις φράσεις αυτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμά ότι η πορεία ανασυγκρότησης και αλλαγών του κόμματος θα «απλωθεί» σε ένα χρονικό πεδίο της τάξης των 8-9 μηνών και θα «δοκιμαστεί» στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Το είδος και το βάθος των αλλαγών: Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και ένα στίγμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους» όπως και «να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». Ένα στοιχείο που σαφώς μιλά για αλλαγές προσώπων στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος αναδεικνύοντας τόσο ηλικιακά όσο και πολιτικά κριτήρια. Στην ίδια κατηγορία μπορεί να καταχωρηθεί και η φράση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία «για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος» επισημαίνοντας πως « πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος». Στοιχείο που φαίνεται να αφορά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρών ο Α.Τσίπρας: Το τρίτο – αλλά ίσως πιο σημαντικο- στοιχείο των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα είναι πως ο ίδιος θα είναι παρών σε αυτές τις εξελίξεις. Όπως δήλωσε αυτό θα τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».