Δε. Ιούλ 15th, 2024
Israel Palestinians Oslo E1696711289471
Κοινοποίηση

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών σε ισραηλινή αεροπορική βάση επιτήρησης σε απάντηση στη χθεσινή ισραηλινή επίθεση, την πρώτη που εξαπολυεται τόσο βαθιά εντός του εδάφους του Λιβάνου από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν την Κοιλάδα Μπεκάα χθες, Δευτέρα, στον ανατολικό Λίβανο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο μελών της Χεζμπολάχ. Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ τόσο βαθιά εντός του εδάφους του Λιβάνου από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες με την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική σιιτική οργάνωση τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσαν λιβανικές πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε την αντιαεροπορική άμυνα της Χεζμπολάχ στην περιοχή σε απάντηση στην κατάρριψη ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), το οποίο η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε νωρίτερα χθες με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Σε αντίποινα για τα πλήγματα στην Μπεκάα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε σήμερα 60 ρουκέτες σε θέση του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν. Η οργάνωση δεν διευκρίνισε πόσες ρουκέτες ρίφθηκαν σήμερα το πρωί, αλλά σημείωσε ότι επρόκειτο για “ομοβροντία“.

Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν ότι εντείνονται οι χειρότερες εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και το Ισραήλ μετά τον μεταξύ τους πόλεμο το 2006, πράγμα που πυροδοτεί ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και διεύρυνση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα σε άλλα μέρη της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ERT