Σα. Μάι 25th, 2024
0941d0727aaeb1e18ff4364c9967f6e1 Xl 1
Κοινοποίηση

Επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρα τα ενάερια πυροσβεστικά μέσα – Γραμμή άμυνας στα διυλιστήρια

Ανεξέλεγκτα και με διάσπαρτες εστίες εξακολουθούν να μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη δυτική Αττική και στο Λουτράκι, τη στιγμή που ένα ακόμα πύρινο μέτωπο κατακαίει πυκνή βλάστηση στη Ρόδο, όπου και εκεί η κατάσταση μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου χωρίς όμως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα στη δυτική Αττική και στο Λουτράκι με πρωταρχικό στόχο αφενός να προστατευθούν κατοικημένες περιοχές και αφετέρου να μην φτάσει η φωτιά στα διυλιστήρια, κάτι που μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου διεξάγεται κανονικά και στα δύο ρεύματα, με την Τροχία να συστήνει στους οδηγούς να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας των πυκνών καπνών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως τουλάχιστον 50.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη σε ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι καθώς και ότι είναι δεκάδες τα κατεστραμμένα σπίτια.

Δύσκολη η κατάσταση

Η Πυροσβεστική υποστηρίζει πως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και στα δύο αυτά μέτωπα, τα οποία μαίνονται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων και σε σημεία που είναι δύσκολη η προσέγγιση των πυροσβεστικών δυνάμεων, τη στιγμή που καταγράφονται διαρκώς, νέες αναζωπυρώσεις.
Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα 17/7 στα Δερβενοχώρια πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς την ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας κατακαίοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις και οικισμούς και καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια.

Τι συμβαίνει στα πύρινα μέτωπα

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.
Σημειώνεται πως στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο
Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.
Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Εκκενώσεις οικισμών

Είναι χαρακτηριστικό πως στη δυτική Αττική εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι, Αγιά Σωτήρα, Νέα Ζωή, Νέος Πόντος, Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία.
Από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως το πύρινο μέτωπο κινείται πλέον προς τη Βλυχάδα.
Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο από το Λουτράκι, τα οποίο και αυτό έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, αυτή κινείται ανατολικά προς τον οικισμό του Αγίου Χαραλάμπους, κινούμενο κατά μήκος της θάλασσας.
Η φωτιά στο Λουτράκι, αν και καίει χαμηλή βλάστηση, μαίνεται σε δύσβατα σημεία.
Και σε αυτό το μέτωπο, υπήρξαν εκκενώσεις οικισμών, καθώς χθες το απόγευμα εκκενώθηκε ο οικισμός Γλυκιά Ζωή, ενώ το μεσημέρι ζητήθηκε κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος Λουτρακίου.
Σημειώνεται πως ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ανακοίνωσε πως κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (δηλαδή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς που έχει κατακάψει ολόκληρα στρέμματα και σπίτια. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.
avra-astynomia.webp
Τεράστιο μέτωπο και στη Ρόδο

Ανησυχία όμως υπάρχει και για το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο, το οποίο μαίνεται σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα από τις 19:00 χθες το απόγευμα.
Η φωτιά αυτή έχει μεγάλη έκταση αλλά και μεγάλη καύσιμη ύλη.
Στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο ενώ δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 47 δασικές πυρκαγιές.
4_106.JPG
Ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.
Στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία, από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά παραμένει κλειστή.
Κλειστή παραμένει η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θήβας.

Υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι – Κίνδυνος για νέες πυρκαγιές

Σύμφωνα με επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και σήμερα Τετάρτη 19/7 ενώ οι άνεμοι θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
– Περιφέρεια Κρήτης.

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus

Ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 και μαίνονται ακόμη, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.