Δε. Ιούλ 15th, 2024
Trump Maketa
Κοινοποίηση

Τι προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν την προεδρία – Σε ποιά περίπτωση μπορεί ο Τραμπ να θεωρηθεί αικτάλληλος για το αξίωμα

Η ποινική δίωξη σε βάρος του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στο κόμμα του, τους Ρεπουμπλικανούς, ο ίδιος όμως έχει σκοπό να διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα στις εκλογές του 2024.

Ωστόσο, δημιουργούνται ερωτήματα για το εάν η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε από το σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Μανχάταν θα του βάλει… τρικλοποδιά στις πολιτικές του φιλοδοξίες .

«Τίποτα δεν εμποδίζει τον Τραμπ να είναι υποψήφιος, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ή ακόμη κι αν καταδικαστεί», υποστηρίζει ο Ρίτσαρντ Χάσεν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όπως αναφέρει το CNN.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαιτεί μόνο τρία πράγματα από τους υποψηφίους προέδρους, όπως ο ίδιος εξηγεί:

1. Να έχουν αμερικανική υπηκοότητα.
2. Να είναι τουλάχιστον 35 ετών.
3. Να είναι κάτοικοι των ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια.

Ισως είναι πιο δύσκολο για έναν υποψήφιο που κατηγορείται και θα μπορούσε να καταδικαστεί, να αλιεύσει ψήφους.

Η ακροαματική διαδικασία δεν αφήνει στους υποψηφίους περιθώρια να βάλουν τα δυνατά τους. Δεν απαγορεύεται όμως να είναι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα ή ακόμα και να εκλεγούν, επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής Νομικής.

Όπως αναφέρει το CNN, υπάρχουν μερικοί αστερίσκοι, τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην 14η και 22η τροποποίηση (του Συντάγματος). Ωστόσο, κανένας αστερίσκος δεν ισχύει στην περίπτωση του Τραμπ.

Όριο θητείας

Η 22η Τροποποίηση απαγορεύει σε οποιονδήποτε έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος, να είναι εκ νέου υποψήφιος. Αυτό δεν ισχύει για τον Τραμπ καθώς έχασε τις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό τότε αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν.

Καταγγελία

Εάν ένα άτομο παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και καταδικαστεί από τη Γερουσία για εγκλήματα και πλημμελήματα, απομακρύνεται από το αξίωμα και αυτομάτως αποκλείεται από την προεδρική κούρσα.

Ο Τραμπ, αν και δύο φορές παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη διάρκεια της προεδρίας του, αθωώθηκε και στις δύο περιπτώσεις από το άλλο σώμα του Κογκρέσου, τη Γερουσία.

Ακατάλληλος για το αξίωμα

Η 14η Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος περιλαμβάνει μια «ρήτρα αποκλεισμού».

Σύμφωνα με το άρθρο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παραμένει στο αξίωμά του αν έχει εμπλακεί σε «εξέγερση ή ανταρσία» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Προς το παρόν, ο Τραμπ διώκεται ποινικά για την εξαγορά σιωπής της πρώην ιερόδουλης, Στόρμι Ντάνιελς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, η επικείμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά σε υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές αλλά και σε πρώην πρόεδρο, βυθίζει την προεκλογική του εκστρατεία για το 2024 στην αβεβαιότητα.

Ο βασικός κίνδυνος για τον πρώην πρόεδρο είναι να αποξενωθεί από τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών και από τους ανεξάρτητους, οι οποίοι ενδέχεται να θεωρήσουν την άσκηση διώξεων εναντίον του από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορούν να ξεπεράσουν.

Αφήστε μια απάντηση