Spirtzispappas
Κοινοποίηση

Προσπάθεια ανατροπής των αποφάσεων της Πολιτικής Γραμματείας για την διεξαγωγή συνεδρίου και την άμεση ανάδειξη προέδρου φαίνεται να ετοιμάζεται από τους Χρήστο Σπίρτζη και Νίκο Παππά

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

10 Ιουλίου 2023 06:06

Την απόφαση της να δρομολογήσει την άμεση ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διπλή ήττα στις εκλογές καλείται να υπερασπιστεί σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδριάζει στις 13.00 το μεσημέρι. Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η οργάνωση υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή αρχηγού αρχές Σεπτέμβρη ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ΔΕΘ και των αυτό-διοικητικών εκλογών. Παρόλα αυτά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μία προσπάθεια «ναρκοθέτησης» από συγκεκριμένα στελέχη που φαίνεται να μην αποδέχονται τα νέα δεδομένα.

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της, στις 30 Μαίου, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επικύρωσε την εισήγηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου. Σε αυτήν περιλαμβάνονταν η διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στα τέλη Αυγούστου και στην συνέχεια εκλογή νέου προέδρου, στην θέση του Αλέξη Τσίπρα, στις αρχές Σεπτεμβρίου με πιθανότερες ημερομηνίες την 3η και την 10η του μήνα. Επίσης στην συνέχεια την πραγματοποίηση Εκτάκτου Συνεδρίου τον Νοέμβριο ή αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να αναλυθεί διεξοδικά η πορεία και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Πολιτική Γραμματείας. Λαμβάνοντας μάλιστα θετικές ψήφους από όλες τις τάσεις του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφούσας, δηλαδή της «Κίνησης Μελών».

Έκτοτε όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφεται μία επίμονη προσπάθεια προκειμένου η απόφαση αυτή να «ανατραπεί», με πρωταγωνιστές τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Δημόσια, τον ρόλο του «ναρκοθέτη» των εξελίξεων φαίνεται να έχει αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης. Αυτό προκύπτει από τις συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του στις οποίες προτείνει όχι απλά να μην υλοποιηθεί η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αλλά να παραιτηθούν η γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ όπως και όλα τα όργανα που έχουν προκύψει από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Επίσης την διεξαγωγή συνεδρίου σε μεταγενέστερο χρόνο, πχ. τον Νοέμβριο ή ακόμη και τον Φεβρουάριο. Η θέση αυτή φαίνεται συγκεντρώνει μια … «διατασική» αποδοκιμασία. Μια και το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ενστερνίζεται την πεποίθηση ότι μια τέτοια συνθήκη …χάους σε ένα κρίσιμο και γεμάτο πολιτικές εξελίξεις 6μηνο, θα ήταν ανεπανόρθωτα επιζήμιο για το κόμμα και την προοπτική του.

Με την θέση αυτή πληροφορίες θέλουν να συντάσσεται – παρότι αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις- και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος φημολογείται ότι θα είναι και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η συνύπαρξη στο παρελθόν αυτών των δύο στελεχών ως «άτυπων επικεφαλής» της Κίνησης Μελών οδηγεί πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμούν πως λειτουργούν από κοινού, απλά με διαφορετικούς ρόλους. Ανάλογες θέσεις φέρεται να έχει και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος θεωρείται επίσης μια πιθανή υποψηφιότητα. Υπέρ της διενέργειας συνεδρίου το Φθινόπωρο έχει ταχθεί και ο Διονύσης Τεμπονέρας αναπτύσσοντας όμως ένα δικό του αυτόνομο σκεπτικό δίχως να προτείνει παραίτηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου ελέγχεται το αν βρίσκεται σε «συντονισμό» με τους προαναφερόμενους ή πρόκειται για απλή σύμπτωση απόψεων.

Σε κάθε περίπτωση «κινητήριος δύναμη» της όλης προσπάθειας φέρεται να είναι το δίδυμο Ν.Παππάς-Χρ.Σπιρτζης. Με πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμούν πως η πρακτική αυτή δεν προτείνεται από «θέσεις αρχών», αλλά εξαιτίας του ότι οι πολιτικές ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα του «εκθρονίζουν» από την θέση του εκφραστή της πλειοψηφίας στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πρότινος ήταν η Κίνηση Μελών. Το αδιέξοδο μάλιστα φέρεται να εντείνεται από το γεγονός ότι η εν λόγω τάση δεν μπόρεσε να συναινέσει στην εξεύρεση ενός υποψηφίου προέδρου. Μάλιστα πολλοί θυμίζουν ότι μετά τις εκλογές του 2019 τα συγκεκριμένα στελέχη κάθε άλλο παρά είχαν ανάλογη στάση, παρότι είχε και τότε προηγηθεί ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητώντας την επίσπευση των εξελίξεων ενώ σήμερα όπως χαρακτηριστικά λέγεται «παίζουν καθυστερήσεις».

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν και στην σημερινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως μάλιστα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αυτά ενώ – αντικειμενικά- τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να έχουν γίνει έως και την συνεδρίαση της Κ.Ε. Δεν είναι πλέον κρυφό στην Κουμουνδούρου ότι η υποψηφιότητα που φέρεται να συγκεντρώνει την μεγαλύτερη δυναμική είναι αυτή της Έφης Αχτσιόγλου. Ένα πρόσωπο με κυβερνητική εμπειρία που ταυτόχρονα αποτελεί δυνητικά φορέα ανανέωσης της εικόνας αλλά και της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά δίχως να αποκλείονται και άλλες υποψηφιότητες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής των λεγομένων «53» φαίνεται να «το σκέπτεται», ενώ αρκετοί μιλούν για πιθανή υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου.