Ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά στο Χαρτούμ του Σουδάν έχουν εγκλωβιστεί Έλληνες, την ώρα που με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και παραστρατιωτικές ομάδες.
Παγιδευμένοι είναι από χθες 15 άνθρωποι δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.
Έξω από το κτίριο στο κέντρο της πόλης μαίνονται μάχες, ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να πλησιάσει κανένας στο παράθυρο.
Μία από τους εγκλωβισμένους είπε την Κυριακή στον Alpha είπε ότι είναι μέσα στη Μητρόπολη από τις 09:30 του Σαββάτου. «Έξω είναι πολύ χάλια», είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη, λέγοντας ότι δεν είναι καθόλου ασφαλές να βγουν.
Στη Μητρόπολη υπάρχουν τα βασικά για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.
Ο κ. Σάββας εξήγησε ακόμη ότι όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.
Σε ό,τι αφορά δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο μητροπολίτης είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
Οι γιατροί περιμένουν πότε θα έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της κατάστασης, που από χθες μέχρι σήμερα έχει χειροτερέψει.
Είπε ακόμη ότι «έχουμε επικοινωνήσει με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, είναι ενήμερο το Πατριαρχείο, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθούν να βρουν τρόπο, αλλά είναι δύσκολο γιατί το κτίριο είναι στο επίκεντρο της διαμάχης. Κινδυνεύουμε ακόμη και να ανοίξουμε την πόρτα».
Νωρίτερα την Κυριακή, ο κ. Σάββας περιέγραφε τη δραματική κατάσταση στην πόλη. Την ώρα που μιλούσε ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί. «Ήταν αδύνατον να βγει κανένας έξω», εξήγησε.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του την Κυριακή στην ΕΡΤ News, ο κ. Σάββας τόνισε ότι «κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα».
Τα άτομα είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, είπε ο κ. Σάββας.
Νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν
Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.
Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
Τουλάχιστον 56 νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες
Ο στρατός του Σουδάν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε βάση παραστρατιωτικής δύναμης κοντά στην πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον έλεγχο της χώρας, έπειτα από συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες μαχητές και τουλάχιστον 56 άμαχοι, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (16/04). Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες.
Στο τέλος μιας ημέρας σφοδρών μαχών, σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός έπληξε μια βάση που ανήκε στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πόλη Ομντουρμάν, η οποία γειτνιάζει με την πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες το Σάββατο (15/04).
Ο στρατός και οι RSF, που – σύμφωνα με αναλυτές – αριθμεί 100.000 μέλη, ανταγωνίζονται για την εξουσία, καθώς οι πολιτικές παρατάξεις διαπραγματεύονται τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (16/04), αυτόπτης μάρτυρας άκουσε τον ήχο πυρών βαρέως πυροβολικού σε όλο το Χαρτούμ, το Ομντουρμάν και το κοντινό Μπαχρί, ενώ ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου δεν είχαν αναφερθεί νωρίτερα μάχες.
Η Ένωση Σουδανών Γιατρών ανέφερε ότι τουλάχιστον 56 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 595 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών, είχαν τραυματιστεί από το Σάββατο (15/04) που ξέσπασαν οι μάχες. Δεκάδες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, επίσης, όπως ανέφερε χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό, λόγω έλλειψης πληροφοριών από πρώτο χέρι από πολλά νοσοκομεία, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα.
Πάντως, οι RSF υποστήριξαν ότι κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο, την κατοικία του Αρχηγού του Στρατού, τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό και τα αεροδρόμια στο Χαρτούμ, στη βόρεια πόλη Μερόουε, στην Ελ Φασέρ και στο Δυτικό Νταρφούρ. Ο στρατός απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς. Η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν είπε στους πολίτες να παραμείνει στα σπίτια του, ενώ διεξήγαγε αυτό που αποκάλεσε ως «εναέρια έρευνα» για τη δραστηριότητα των RSF και κηρύχθηκε αργία στην Πολιτεία του Χαρτούμ για την Κυριακή (16/04), κλείνοντας σχολεία, τράπεζες και κυβερνητικά γραφεία.
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης αναλαμβάνει να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ θα μεταβεί «αμέσως» στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε σήμερα ο παναφρικανικός οργανισμός, ενώ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι βίαιες συγκρούσεις στη χώρα αυτήν.
Εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση, η ΑΕ κάλεσε τις δυνάμεις των στρατηγών που κυβερνούν το Σουδάν «να προστατεύσουν τους αμάχους», σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, σήμερα το απόγευμα.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για την ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει ο Μούσα Φάκι Μαχάματ.
Η ΑΕ κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές «να υιοθετήσουν γρήγορα μια ειρηνική λύση» και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους ενώ «απέρριψε κατηγορηματικά κάθε εξωτερική παρέμβαση που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.
Λίγο νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντούλ συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, όσο και με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός έκανε έκκληση για ειρήνη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του Σουδάν, η κρατική τηλεόραση της χώρας διέκοψε τη μετάδοσή της σήμερα το απόγευμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι.
Ο στρατός και οι RSF συμφώνησαν για τρίωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να απομακρυνθούν οι τραυματίες μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», ωστόσο «διατηρούν το δικαίωμα» να απαντήσουν, στην περίπτωση που παραβιαστεί αυτή η συμφωνία. Ένας αυτήκοος μάρτυρας από το κεντρικό Χαρτούμ είπε ότι φαίνεται πως έχουν κοπάσει οι μάχες, όμως ακούγονταν ακόμη σποραδικά πυρά και από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας υψωνόταν καπνός.