Wuhan Ap 960x600
Κοινοποίηση

«Χωρίς πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που έχει η Κίνα, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

Πιέσεις προς την Κίνα για να μοιραστεί τα στοιχεία της σχετικά με την προέλευση της Covid, ασκεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λέγοντας πως μέχρι να συμβεί αυτό όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι.

«Χωρίς πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που έχει η Κίνα, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Όλες οι υποθέσεις είναι στο τραπέζι. Αυτή είναι η θέση του ΠΟΥ και για αυτό τον λόγο ζητούμε από την Κίνα να συνεργαστεί πάνω σε αυτό», πρόσθεσε. «Εάν το κάνουν αυτό, τότε θα ξέρουμε τι συνέβη και πώς ξεκίνησε».

Ο ιός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, με πολλούς να υποπτεύονται ότι η διασπορά του ξεκίνησε από την αγορά της κινεζικής πόλης.

Η διεθνής μελέτη και οι κινεζικές αμφιβολίες

Τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας επικαιροποιήθηκαν από Κινέζους επιστήμονες σε μια διεθνή βάση δεδομένων τον περασμένο μήνα. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονταν γενετικές ακολουθίες που βρέθηκαν σε περισσότερα από 1.000 δείγματα από ζώα και από το περιβάλλον, τα οποία ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2020 στην αγορά θαλασσινών Χουανάν στην πόλη Γουχάν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το DNA από πολλά είδη ζώων – συμπεριλαμβανομένων σκύλων ρακούν – ήταν παρόν σε περιβαλλοντικά δείγματα που βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid, κάτι που αποτελεί ένδειξη πως αυτά τα ζώα ήταν «οι πιο πιθανοί φορείς» της ασθένειας, σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών. 

Ωστόσο, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, επιστήμονες από το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αμφισβητούν την εγκυρότητα των ευρημάτων της διεθνούς επιστημονικής ομάδας.

Δήλωσαν ότι τα δείγματα δεν αποδεικνύουν πως τα ζώα ήταν όντως μολυσμένα. Ελήφθησαν μάλιστα έναν μήνα αφού ξεκίνησε για πρώτη φορά η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο στην αγορά της Γουχάν, και έτσι – ακόμα και αν ήταν θετικά στην Covid – τα ζώα αυτά είναι πιθανό να είχαν μολυνθεί από ανθρώπους.

«Ενδείξεις, αλλά όχι απαντήσεις»

Η επιστήμονας του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής για ζητήματα που αφορούν στην Covid, είπε ότι οι τελευταίες κινεζικές πληροφορίες προσφέρουν κάποιες «ενδείξεις» για την προέλευση του ιού, αλλά όχι απαντήσεις. Είπε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με επιστήμονες για να μάθει περισσότερα για τα πρώτα κρούσματα από το 2019, όπως το πού βρίσκονται τα μολυσμένα.

Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ εξακολουθεί να μην γνωρίζει εάν ορισμένες από τις απαιτούμενες έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί στην Κίνα.

Ο ΠΟΥ ζήτησε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες πρωτότυπα δεδομένα που υποστηρίζουν μια πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η οποία αναφέρει ότι είναι πιθανό η πανδημία να προκλήθηκε από εργαστηριακή διαρροή του ιού.

Reuters, kathimerini.gr