Limni Karla
Κοινοποίηση

Η στάθμη της λίμνης Κάρλα διαρκώς και ανεβαίνει, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν τα παραλίμνια χωριά. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι του θεσσαλικού κάμπου παραμένουν εκτεθειμένοι σε μολυσματικές ασθένειες, λόγω των χιλιάδων νεκρών ζώων που κείτονται στους δρόμους

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα χωριά της Μαγνησίας για τη λίμνη Κάρλα, καθώς σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη διαρκώς και ανεβαίνει, αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο στα γύρω χωριά, περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στα χωριά του Θεσσαλικού Κάμπου, όπου οι κάτοικοι έχουν να διαχειριστούν όχι μόνο τον καθαρισμό των κατοικιών τους από τα λασπόνερα, με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες, καθώς μεγάλο μέρος της περιουσίας τους έχει καταστραφεί αλλά και τα δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα, που κείτονται στους δρόμους, αποτελώντας σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο.

Πλημμυρισμένες εκτάσεις στο Δέλτα του ποταμού Πηνειού στα παράλια της Λάρισας
Πλημμυρισμένες εκτάσεις στο Δέλτα του ποταμού Πηνειού στα παράλια της Λάρισας  KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Στις περισσότερες περιοχές, ακόμα και μετά από όσα 24ωρα η δυσοσμία παραμένει αφόρητη, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι στιγμής, συνολικά έχουν διαγνωστεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού.

Δεκάδες χιλιάδες τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν περισυλλεγεί και διαχειριστεί με υγειονομική ταφή ή καύση 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, για την ίδια περίοδο, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

  • 61.786 αιγοπρόβατα
  • 19.355 χοίροι
  • 5.306 βοοειδή
  • 123.810 πτηνά

Καθώς τα νερά υποχωρούν, οι κάτοικοι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με περισσότερα κουφάρια ζώων, που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τα καταστροφικά φαινόμενα.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συγκεντρώσουν το σύνολο των νεκρών ζώων, μια εβδομάδα και πλέον από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας, ενώ οι υγειονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Από σήμερα μάλιστα, ο στρατός καλείται να ενισχύσει τις προσπάθειες αυτές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει πλέον τεθεί σε λειτουργία η μονάδα διαχείρισης των νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ της Λάρισας. Η εν λόγω μονάδα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων το 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα, όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης.

Κλειστή και σήμερα η Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Κλειστή παραμένει η Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας, μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel. Ωστόσο, η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς τα ύδατα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να υποχωρούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι το πρωί του Σαββάτου (16/9) θα δοθεί το τμήμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή (17/9)αντίστροφα με μία λωρίδα καθόδου.

Παράλληλα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δρόμοι:

  • Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων
  • Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας
  • Επ.Ο. Πύλης – Μεσοχώρας
  • Λάρισας – Τύρναβου μέσω Δαμασίου.

Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν τις εργασίες αποκατάστασης και οι δρόμοι αποδόθηκαν σε κυκλοφορία.

Πυροσβεστικής:

Συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα, Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πυροσβεστική: 4.594 διασώσεις κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 12.008 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.641 κλήσεις σε:

Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Σκιάθο και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.980 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 961 κλήσεις σε:

περιοχές της βόρειας Εύβοιας, Δομοκό και Λαμία Φθιώτιδας καθώς και στη Θήβα και τη Λιβαδειά Βοιωτίας και πραγματοποιήθηκαν 400 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 152 άτομα.

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις σε:

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Κατερίνη Πιερίας και πραγματοποιήθηκαν 3 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 4 αφαιρέσεις αντικειμένων.

  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις σε:

Σπέτσες, Επίδαυρο, Κρανίδι, Μονεμβασιά και Κόρινθο και πραγματοποιήθηκαν 112 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 15 άτομα

  • Στην Περιφέρεια Αττικής 1.214 κλήσεις, σε:

περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς και στα νησιά Αίγινα και Αγκίστρι και πραγματοποιήθηκαν 819 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 807 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.