Kremlin R 12 960x600
Κοινοποίηση

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να φτάνει την Παρασκευή την 400ή του ημέρα, το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας φτάνει στο μεγαλύτερο μέγεθος των τελευταίων δεκαετιών μετά και τη σύλληψη του ανταποκριτή της Wall Street Journal στο Εκατερίνμπουργκ από τις ρωσικές αρχές.

Εχουν ήδη περάσει 24 ώρες από τη σύλληψη του Ιβαν Γκερσκόβιτς από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας FSB και ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η παραμικρή απόδειξη, κάποιο έγγραφο, βίντεο ή άλλο στοιχείο, που να αποδεικνύει ότι όντως ο 31χρονος ανταποκριτής με ρωσικές ρίζες δρούσε υπέρ των αμερικανικών αρχών όπως κατηγορείται.

Οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα έχουν πέσει πλέον σε νέο χαμηλό, και Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα βιαστεί η Ρωσία να ανταλλάξει τον Γκερσκόβιτς με κάποιον Ρώσο κρατούμενο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν – αυτό άλλωστε διαμήνυσαν ήδη και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι καταδικάζει την κράτηση του ανταποκριτή της WSJ και κάλεσε για άλλη μια φορά όλους τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

«Ανησυχούμε βαθιά για την πολυσυζητημένη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη δημοσιογράφου στη Ρωσία. Είμαστε σε επαφή με την Wall Street Journal για αυτό το θέμα. Οταν ένας Αμερικανός πολίτης κρατείται στο εξωτερικό, αρχίζουμε αμέσως να αναζητούμε προξενική πρόσβαση και προσπαθούμε να παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη», αναφέρεται στη δήλωση του Αμερικανού υπουργού.

Ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε ότι είναι πλέον επικίνδυνο για τους Αμερικανούς πολίτες να βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τους προέτρεψε να «φύγουν αμέσως από τη χώρα».

Χωρίς πρόσφατο προηγούμενο

Οπως επισημαίνουν σε ανάλυσή τους οι New York Times, η σύλληψη του Γκερσκόβιτς το μόνο που καταφέρνει είναι να αυξήσει περαιτέρω τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

«Το Κρεμλίνο έκανε ένα βήμα χωρίς προηγούμενο από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Ηταν μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση, με στόχο έναν από τους πιο γνωστούς δυτικούς δημοσιογράφους που εργάζονται ακόμη στη Ρωσία και τον εργοδότη του, πυλώνα των αμερικανικών ειδησεογραφικών μέσων».

«Μια μακροχρόνια εκτίμηση ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να προσπαθήσει να κρατήσει ανοιχτές κάποιες γραμμές επικοινωνίας με τη Δύση είναι πλέον ξεπερασμένη», προσθέτει η ανάλυση των Τάιμς.

Αντίθετα, ο κ. Πούτιν φαίνεται να έχει αγκαλιάσει μια κατάσταση πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής αποξένωσης από τη Δύση, πιο ακραία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι μια απομόνωση που έφτασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ασύλληπτη ακόμη και όταν η Ρωσία συγκέντρωσε τις δυνάμεις της στα σύνορα της Ουκρανίας στις αρχές του περασμένου έτους.

«Μια εποχή ανοιχτής αντιπαράθεσης έχει ξεκινήσει», είπε ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο συντάκτης ρωσικής εφημερίδας ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Μόσχα. Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, συνέχισε, «όσο πιο δυνατή είναι η σύγκρουση, τόσο το καλύτερο».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr