Η Κίνα χαρακτηρίζει την Ταϊβάν επαρχία της, που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν κριθεί απαραίτητο
Η Κίνα έστειλε εκ νέου πολεμικά πλοία, ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό αεροσκάφος κοντά στην Ταϊβάν σήμερα, για δεύτερη συνεχή ημέρα, μετά τη συνάντηση της προέδρου του νησιού με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τρία κινεζικά πολεμικά πλοία κινήθηκαν στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του νησιού, ενώ πρόσθεσε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο επίσης πέρασαν από τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν είχε ήδη εντοπίσει χθες Πέμπτη τρία κινεζικά πολεμικά πλοία και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο.
Αντίδραση
Και την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στην Καλιφόρνια της Τσάι Ινγκ- γουέν, προέδρου της Ταϊβάν, και του Κέβιν Μακάρθι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong διέσχισε τα νερά νοτιοανατολικά της Ταϊβάν κατευθυνόμενο προς τον δυτικό Ειρηνικό.
Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει «έντονα» και «ενεργητικά» στη συνάντηση της Τσάι με τον Μακάρθι.
Η Κίνα χαρακτηρίζει την Ταϊβάν επαρχία της, που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν κριθεί απαραίτητο, και θεωρεί κάθε επαφή ανάμεσα σε αξιωματούχους της Ταϊβάν και ξένους ως παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.
Στο όνομα της πολιτικής της «μίας Κίνας», υποτίθεται πως καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα επίσημες σχέσεις με το Πεκίνο και την Ταϊπέι.
Τον Αύγουστο του 2022, έπειτα από την επίσκεψη που έκανε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόσι, η προκάτοχος του Μακάρθι, η Κίνα διεξήγαγε πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια άνευ προηγουμένου γύρω από το νησί.
Αμερικανικά όπλα στην Ταϊβάν
Αφού εξέτασε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ταϊβάν, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε να συναντηθεί με την Τσάι στην Καλιφόρνια, όπου εκείνη βρέθηκε επιστρέφοντας από την περιοδεία της στη Λατινική Αμερική. Η συμβιβαστική λύση αυτή επιλέχθηκε προκειμένου να μην οξυνθεί η ένταση με το Πεκίνο.
Προτού αναχωρήσει από το Λος Άντζελες χθες Πέμπτη η Τσάι δήλωσε ότι «ελπίζει» η Κίνα θα «επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν θα αντιδράσει με υπερβολικό τρόπο».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Μακάρθι ζήτησε «να συνεχιστούν οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν», «το καλύτερο μέσο», σύμφωνα με τον ίδιο, για να εμποδιστεί μια κινεζική επέμβαση στο νησί.
«Είναι ένα σημαντικό μάθημα που πήραμε από την Ουκρανία, δηλαδή ότι στο μέλλον οι απλές κυρώσεις δεν θα σταματήσουν κανέναν», τόνισε.
Η Τσάι από την πλευρά της δήλωσε ότι η Ταϊβάν «αγόρασε όπλα από τις ΗΠΑ», εκφράζοντας την ελπίδα αυτά «να παραδοθούν εγκαίρως».
Παράλληλα σημείωσε ότι τι νησί θέλει «να εμποδίσει τις παρεμβάσεις» της Κίνας στα χωρικά της ύδατα.
Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσεν Τσιέν- γεν επεσήμανε σήμερα ότι οι υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του νησιού παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ζήτησε «από τους πολίτες να είναι ήσυχοι».
Το Πεκίνο πρέπει να επιλέξει την οδό της «διπλωματίας» και όχι αυτή των «πιέσεων» στην Ταϊβάν, κάλεσε με τη σειρά του ο Βεντάλ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κυρώσεις του Πεκίνου
Σήμερα η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στον απεσταλμένο της Ταϊπέι στις ΗΠΑ, τον Χσιάο Μπι- χιμ, απαγορεύοντάς του την είσοδο στο έδαφός της και κατηγορώντας τον ότι «υποκίνησε σκοπίμως τη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών των στενών».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης την επιβολή κυρώσεων εναντίον του ινστιτούτου Hudson, ένα συντηρητικό think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, καθώς και εναντίον της προεδρικής βιβλιοθήκης Ρόναλντ Ρίγκαν, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Τσάι- Μακάρθι επειδή «προσέφεραν πλατφόρμα και διευκόλυναν την Τσάι Ινγκ- γουέν να επιδοθεί σε δραστηριότητες υπέρ του ‘αυτονομιστικού κινήματος της Ταϊβάν’ στις ΗΠΑ».
Πλέον απαγορεύεται στους δύο οργανισμούς να πραγματοποιούν συναλλαγές και να συνεργάζονται με κινεζικές οντότητες, ενώ σε τέσσερα άτομα που συνδέονται με αυτούς απαγορεύεται η είσοδος στην Κίνα ή η άσκηση εκεί εμπορικών δραστηριοτήτων.
ΠΗΓΗ: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ