Οι έντονες αποχρώσεις μπλε, πράσινου και ροζ προσέλκυσαν και φέτος του «κυνηγούς» του Σέλαος, με πολλούς από αυτούς να μένουν άγρυπνοι για να πετύχουν την τέλεια λήψη.
Το Νότιο Σέλας, ή Aurora Australis, ήταν εξαιρετικά ζωηρών χρωμάτων φέτος, προκαλώντας ένα υπερθέαμα στον νυχτερινό ουράνιο θόλο πάνω από τη Νέα Ζηλανδία.
Οι έντονες αποχρώσεις μπλε, πράσινου και ροζ προσέλκυσαν και φέτος του «κυνηγούς» του Σέλαος, με πολλούς από αυτούς να μένουν άγρυπνοι για να πετύχουν την τέλεια λήψη.
Ο Ρίτσαρντ Τσενγκ, ερασιτέχνης παρατηρητής, κατασκήνωσε στην παραλία Μπράιτον του Dunedin, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας, για να καταγράψει το φαινόμενο. Όπως λέει, η ένταση του Σέλαος γινόταν «ολοένα και μεγαλύτερη» σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.
«Μπροστά σε μια τέτοια σκηνή, μπορείς αμέσως να ξεχάσεις κάθε πρόβλημά σου και να νιώσεις μόνο θλίψη για την ασημαντότητα των ανθρώπων μπροστά στη φύση» ανέφερε ο ίδιος στο BBC.
To Νότιο Σέλας είναι συνήθως περισσότερο ορατό στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας, όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι πολύχρωμοι σχηματισμοί του ήταν τόσο φωτεινοί ώστε φαίνονταν έως το Βορρά του βόρειου νησιού και το Όκλαντ.
Παρότι το Σέλας μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο, είναι πιο πιθανό να δημιουργηθεί Μάρτιο και Σεπτέμβριο οπότε ο προσανατολισμός της Γης σε σχέση με τον ήλιο είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσει με τις ηλιακές καταιγίδες, εξηγεί το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού Αυστραλίας.
«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει πραγματικά υπέροχους φωτισμούς. Περίπου αυτή την εποχή του έτους, κοντά στην ισημερία, τα μαγνητικά πεδία Ήλιου και Γης ευθυγραμμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε, σε περίπτωση ηλιακής καταιγίδας, τα ενεργειακά σωματίδια καταλήγουν εύκολα στο μαγνητικό πεδίο της Γης» λέει ο Ίαν Γκρίφιν, αστρονόμος και διευθυντής του μουσείου Otago.
Οι χρωματικές σκιές του Σέλαος καθορίζονται από τη σύνθεση της ατμόσφαιρας. Το περισσότερο οξυγόνο συνεπάγεται περισσότερο πράσινο και κίτρινο ενώ περισσότερο άζωτο δίνει στο Σέλας μια σκοτεινότερη απόχρωση κόκκινου ή μπλε.
Για τους ενδιαφερόμενους, οι επιστήμονες συνιστούν να στήνουν το φωτογραφικό τους εξοπλισμό σε περιοχή χωρίς φωτορύπανση με θέα προς το Νότο, ίσως ένα λόφο ή σε παραλία.
Με πληθυσμό μόλις 5 εκατομμυρίων σε μια περιοχή έκτασης όσο η Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν «πολλά» σκοτεινά μέρη για παρατήρηση και θεαματικές λήψεις, ιδίως νοτίως του Κράιστσερτς, συμβουλεύει ο Γκρίφιν.
ΠΗΓΗ: BBC/Guardian, kathimerini.gr