Ampeli.anthos 1
Κοινοποίηση

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

Με την άνοδο της θερμοκρασίας η εξέλιξη των βλαστικών σταδίων στο αμπέλι επιταχύνεται.

Στην ποικιλία σουλτανίνα και στην πρώιμη ζώνη καταγράφηκε εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης από 17 – 20 εκ..

Με τα σημερινά δεδομένα η χρονιά δεν εμφανίζει σημαντική διαφορά με το 2022.

Περονόσπορος

Ο κίνδυνος για σοβαρές προσβολές είναι πολύ αυξημένος επειδή:

1. τα συμπτώματα (κηλίδες, εξανθήσεις) έχουν αυξηθεί σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές κυρίως στα βόρεια και κεντρικά του νησιού,

2. τα βλαστικά στάδια που επικρατούν είναι πολύ ευαίσθητα (ο μύκητας μπορεί να προσβάλλει κατευθείαν τα σταφύλια) και

3. η καιρική αστάθεια παραμένει με νέα πρόβλεψη βροχοπτώσεων από την ΕΜΥ

Συνιστάται όλα τα αμπέλια να είναι προστατευμένα την περίοδο αυτή. Λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης και της ευαισθησίας των σταφυλιών να προτιμηθούν διασυστηματικά σκευάσματα.

Ωίδιο

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αναπαραγωγή και εξάπλωση του μύκητα.

Τα βλαστικά στάδια των αμπελιών που επικρατούν (μούρο) αλλά και αυτά που ακολουθούν (άνθηση, καρπόδεση, νεαρές ράγες) είναι πολύ ευαίσθητα.

Τα βλαστικά στάδια μούρο – άνθηση – καρπόδεση – ανάπτυξη ραγών πρέπει να είναι προστατευμένα.

Συνιστάται να χρησιμοποιείται το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (απύρι), ιδιαίτερα στα βλαστικά στάδια άνθησης – καρπόδεσης. Η αποτελεσματικότητά του ενισχύεται σε συνθήκες με μεγάλη ηλιοφάνεια, αυξημένες θερμοκρασίες και χωρίς βροχές.

Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα.

Η αφαίρεση και απομάκρυνση προσβεβλημένων βλαστών είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας.

Τζιτζικάκια

Στις κίτρινες χρωμοπαγίδες οι συλλήψεις των ακμαίων (πτερωτά) αυξάνουν.

Η αντιμετώπιση στοχεύει τα ατελή στάδια (άπτερα στην κάτω πλευρά του φύλλου) και υπάρχουν αμπέλια όπου έχουν εμφανιστεί.

Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι.

Ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του.

Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο : 50 – 100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.

Συνιστάται να μη γίνεται αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης: τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα για αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία.

Ευδεμίδα

Η 1η πτήση (ανθόβια γενιά) έχει ολοκληρωθεί στην πρώιμη ζώνη και σταδιακά μειώνονται οι συλλήψεις και στις υπόλοιπες ζώνες (μεσοπρώιμη και όψιμη).

Στην ανθόβια γενιά οι προσβολές στα αμπέλια κατά κανόνα είναι χωρίς οικονομική σημασία.

Δεν χρειάζεται αντιμετώπιση.

Πλανόκοκκος

Το έντομο προκαλεί ζημιές κυρίως σε σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση (εμφάνιση κόλλας και καπνιάς κοντά στη συγκομιδή).

Δεν ζημιώνει ακόμα απευθείας τα σταφύλια ωστόσο αυτή την εποχή αναπτύσσει πληθυσμούς και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντικές σοβαρές προσβολές (μετά το κλείσιμο των σταφυλιών) που τότε είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ο πλανόκοκκος είναι φωτόφοβο είδος και την περίοδο αυτή βρίσκεται κάτω από το ρυτίδωμα και στην σκιαζόμενη βλάστηση κοντά σε αυτό.

Να ελέγχονται τα πρέμνα με προσεκτική αφαίρεση του ρυτιδώματος. Η έντονη παρουσία μυρμηγκιών προδίδει τις θέσεις του ψευδόκοκκου. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα σταφύλια για επιτραπέζια χρήση ή με ιστορικό προσβολών.

Σε επιτραπέζια σταφύλια με ιστορικό προσβολών αλλά και όπου διαπιστώνονται πληθυσμοί μετά από έλεγχο να γίνεται επιμελημένος ψεκασμός της βλάστησης στις εστίες που εντοπίζεται.

Εναλλακτικά ή/και συμπληρωματικά μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της παρεμπόδισης σύζευξης (κομφούζιο).

Καλλιεργητικά μέτρα: Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Ενημέρωση για τα αμπελόφυλλα

Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Πέρα των σοβαρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Προσπχή:

  • Με εξαίρεση τα σκευάσματα Polyversum WP (Pythium oligandrum strain m1) και T34 BIOCONTROL (Trichoderma asperellum strain T34) οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν μόνο το προϊόν σταφύλι και όχι τα νωπά αμπελόφυλλα. Συνεπώς οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας είναι πιθανό στα νωπά αμπελόφυλλα να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

ΠΗΓΗ: in.gr