Σα. Μάι 25th, 2024
Tiktok 080323.jpg
Κοινοποίηση

Στέλεχος του TikTok στην Ευρώπη μίλησε για το νέο πρότυπο στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών, που εφαρμόζεται με το Project Clover.

Το TikTok, με πάνω από 150 εκατ. χρήστες σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί μια πλατφόρμα «δημιουργικότητας», όπως αναφέρει ο Τέο Μπέρτραμ, Αντιπρόεδρος / Κυβερνητικές Σχέσεις & Δημόσια Πολιτική – Ευρώπη του TikTok. Οι άνθρωποι έρχονται «να μάθουν νέες δραστηριότητες ή δεξιότητες και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Τέτοιου είδους έκταση συνεπάγεται και σημαντική ευθύνη -την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, κάνοντας σίγουρο πως η ασφάλεια και το απόρρητο της κοινότητάς μας και των δεδομένων της είναι κρίσιμης σημασίας», σημειώνει.

TikTok: Τι είναι το Project Clover
Το 2021, όπως αναφέρει ο κ. Μπέρτραμ, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο χάραξε μια σαφή στρατηγική διακυβέρνησης δεδομένων για την Ευρώπη που βασίζεται στις αρχές της αποθήκευσης δεδομένων τοπικά, την ελαχιστοποίηση των μεταφορών δεδομένων εκτός της περιοχής και την περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των εργαζομένων στα δεδομένα χρηστών του TikTok.

Σήμερα, περιγράφουν πώς σκοπεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω την προσέγγισή τους με το Project Clover -και να προχωρήσουν πέρα από την τήρηση των προτύπων της βιομηχανίας, στον καθορισμό ενός νέου προτύπου συνολικά όσον αφορά την ασφάλεια δεδομένων.

Το Project Clover είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς θύλακα για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok, όπως λέει η ανακοίνωση. Αυτή η πρωτοβουλία θα εισαγάγει μια σειρά νέων μέτρων για την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας και την περαιτέρω ευθυγράμμιση της συνολικής προσέγγισης της εταιρείας στη διακυβέρνηση δεδομένων με την αρχή της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στα δεδομένα (European data sovereignty).

Πρόσβαση στα δεδομένα και έλεγχοι
Οι υπάρχοντες έλεγχοι στην πρόσβαση δεδομένων ήδη περιορίζουν κατά πολύ την πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών. Βασιζόμενοι στην προσέγγισή για την ασφάλεια των δεδομένων στις ΗΠΑ, το TikTok ενισχύει περαιτέρω αυτούς τους ελέγχους, εισάγοντας πύλες ασφαλείας που θα καθορίζουν την πρόσβαση των εργαζομένων στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του και τις μεταφορές δεδομένων εκτός Ευρώπης. Αυτό θα προσθέσει ακόμα ένα επίπεδο ελέγχου στην πρόσβαση στα δεδομένα. Κάθε πρόσβαση στα δεδομένα όχι απλά θα συμμορφώνεται με τους σχετικούς νόμους περί προστασίας δεδομένων, αλλά θα πρέπει επίσης να περάσει πρώτα από αυτές τις πύλες ασφαλείας και τους πρόσθετους ελέγχους.

Εξωτερική επιτήρηση
Η παραπάνω διαδικασία θα επιβλέπεται και θα ελέγχεται από τρίτους -έναν Ευρωπαίο συνεργάτη ασφάλειας δεδομένων, ο οποίος θα διενεργεί ελέγχους επί των ελέγχων και της προστασίας δεδομένων της υπηρεσίας, θα παρακολουθεί τις ροές δεδομένων, θα παρέχει ανεξάρτητη επαλήθευση και θα αναφέρει τυχόν περιστατικά. Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με συνεργάτη και θα ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες εν ευθέτω χρόνω, όπως αναφέρουν.

Τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας
«Θα συνεργαστούμε με τρίτους για να ενσωματώσουμε στην προσέγγισή μας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που ενδυναμώνουν αυτές τις ήδη ισχυρές διαδικασίες», αναφέρει ο κ. Μπέρτραμ. «Αυτό περιλαμβάνει -χωρίς να περιορίζεται σε αυτά- την ψευδωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων, έτσι ώστε ένα άτομο να μην μπορεί να αναγνωριστεί χωρίς πρόσθετες πληροφορίες και τη συνάθροιση δεδομένων σε μεγάλα σύνολα για την προστασία του απορρήτου των ατόμων. Μια ειδική, εσωτερική ομάδα εργάζεται πάνω στο Project Clover από πέρυσι. Αναμένουμε να εφαρμόσουμε αυτά τα νέα και κορυφαία στον κλάδο μέτρα κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και μέσα στο 2024», συμπληρώνει.

Αποτελέσματα στην αποθήκευση δεδομένων τοπικά
Η συμπλήρωση αυτών των σχεδιαζόμενων νέων μέτρων είναι η δέσμευση της εταιρείας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να αποθηκεύουν τοπικά δεδομένα χρηστών του ευρωπαϊκού TikTok. Πέρυσι, ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό κέντρο δεδομένων στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Σήμερα, επιβεβαιώνονται οι λεπτομέρειες για δύο ακόμη τοποθεσίες κέντρων δεδομένων -ένα δεύτερο κέντρο δεδομένων στο Δουβλίνο και ένα τρίτο στην περιοχή Hamar της Νορβηγίας. Παρόμοια με το αρχικό κέντρο δεδομένων, αυτά τα δύο νέα κέντρα δεδομένων θα είναι τοποθεσίες τις οποίες θα λειτουργούν αξιόπιστοι παρόχοι υπηρεσιών. Εκεί θα ξεκινήσει η τοπική αποθήκευση των δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών του TikTok φέτος, με τη μεταφορά να συνεχίζεται μέσα στο 2024. Μόλις γίνουν λειτουργικά, αυτά τα τρία κέντρα δεδομένων θα αντικατοπτρίζουν συνολική ετήσια επένδυση 1,2 δισ. ευρώ.

Βιώσιμη προσέγγιση
Για τη βιώσιμη προσέγγιση μίλησε επίσης ο κ. Μπέρτραμ: «Ευθυγραμμιζόμενοι με την μακροπρόθεσμη φιλοδοξία μας για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης επιχείρησης, το νέο κέντρο δεδομένων στη Νορβηγία θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμη ενέργεια (που θα προέρχεται κυρίως από την τοπική υδροηλεκτρική ενέργεια) και θα επωφελείται από το ψυχρότερο κλίμα, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερη φυσική ψύξη για να μειώσει το PUE βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση. Οι δραστηριότητες στη Νορβηγία θα ανακυκλώνουν επίσης την πλεονάζουσα θερμότητα, η οποία θα διατίθεται ως ενεργειακός πόρος για νέες και υπάρχουσες δραστηριότητες στη γύρω περιοχή».

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής στην ανακοίνωσή του: «Το Project Clover ενισχύει τη δέσμευσή μας για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση διακυβέρνησης δεδομένων που τοποθετεί τη διαφύλαξη των δεδομένων των χρηστών στον πυρήνα της και ευθυγραμμίζεται με την αρχή της κυριαρχίας των δεδομένων. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του θα διασφαλίσει ότι τα 150 εκατομμύρια άτομα που έρχονται στο TikTok κάθε μήνα απολαμβάνουν την κορυφαία στον κλάδο προστασία και ασφάλεια δεδομένων».


Πηγή:iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση