Πε. Ιούλ 18th, 2024
8264c5180dd133437056425359c26486 Xl
Κοινοποίηση

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η Γαλλία έχει παραδώσει γραπτή πρόταση στο Λίβανο προκειμένου να επιτευχθεί το τέλος των εχθροπραξιών στην λιβανο-ισραηλινή μεθόριο, οι οποίες αυτή τη στιγμή σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα μπορούν ακόμη και λόγω μιας τυχαίας συγκυρίας να οδηγήσουν σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο νότιο Λίβανο εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, ενώ από τις ρουκέτες και τις πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ 10 στρατιώτες και 5 πολίτες. Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με ανώνυμες γαλλικές και λιβανέζικες διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, η πρόταση παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ στον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ενώ γνώση του εγγράφου έλαβαν και το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ.  

Σχέδιο τριών βημάτων

Το σχέδιο αποκλιμάκωσης περιλαμβάνει μια πρόταση τριών βημάτων, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός 10 ημερών. Αρχικά, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις. Εντός τριών ημερών θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση με την υποχώρηση των ένοπλων ομάδων στο Λίβανο κατά τουλάχιστον 10 χλμ. από τη μεθόριο, την ανάπτυξη δυνάμεων του λιβανέζικου στρατού κατά μήκος των συνόρων, ενώ παράλληλα το Ισραήλ θα σταματήσει τις υπερπτήσεις στο λιβανέζικο εναέριο χώρο. Τέλος, μετά από 10 ημέρες, ο Λίβανος και το Ισραήλ θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων με σταδιακό τρόπο και με την υποστήριξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, UNIFIL.

Οι περισσότερες δυτικές αντιπροσωπείες που είχαν επισκεφτεί τη Βηρυτό αναζητώντας τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή απέκλειαν από τις συζητήσεις τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία αν πρώτα δεν σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Πηγή: Reuters, ERT