Πε. Ιούν 13th, 2024
Plane Fantasy
Κοινοποίηση

Μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτές είναι οι οκτώ τάσεις που αναμένεται να αλλάξουν τις αερομεταφορές την ερχόμενη δεκαετία.

Τις οκτώ τάσεις που θα καθορίσουν ένα νέο περιβάλλον αερομεταφορών μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, παρουσιάζει η SITA, μέσα από έκθεσή της με τίτλο «Meet the Megatrends». H SITA είναι πολυεθνική εταιρεία που παρέχει τις υπηρεσίες της, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία, οι κυβερνήσεις και η τεχνολογία θα χρειαστεί πολύ σύντομα να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις αερομεταφορές, που περιλαμβάνει ακόμη και ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί.

Οι μελλοντικές mega-τάσεις μάλιστα εξετάζονται μέσα σε ένα εξελισσόμενο οικοσύστημα, στο οποίο τα τρέχοντα προβλήματα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, στην «καρδιά» του οικοσυστήματος αυτού βρίσκονται τα δεδομένα, ενώ η αυξημένη προθυμία των παρόχων υπηρεσιών να κοινοποιούν τα δεδομένα αυτά εντός της ευρύτερης ταξιδιωτικής βιομηχανίας θα επιταχύνει περαιτέρω αυτές τις τάσεις και θα ανοίξει τον δρόμο για μια πιο απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία που θα ανταποκρίνεται πληρέστερα στις ανάγκες των ταξιδιωτών.

plane sky

Ψηφιοποίηση και διατροπικότητα (πολλοί συνδυαστικοί τρόποι μεταφοράς)

Μία από τις βασικές τάσεις που προσδιορίζονται στην έκθεση είναι ότι οι Gen Z και οι Millennials καθοδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου των μεταφορών, απαιτώντας μια πιο ολοκληρωμένη ψηφιακή ταξιδιωτική εμπειρία και επιταχύνοντας τον ψηφιακό τρόπο ζωής.

Το απόρρητο, τα δικαιώματα ψηφιακής ταυτότητας και οι μηχανισμοί ελέγχου των επιβατών θα αποτελούν προτεραιότητα για τους τελευταίους, καθώς στο μέλλον θα μπορούμε να ταξιδέψουμε οπουδήποτε, από οπουδήποτε, χωρίς να χρειαζόμαστε φυσικά έγγραφα ή να μας σταματούν για ελέγχους ταυτοποίησης.

Μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα προκύψουν απρόσκοπτες διατροπικές μεταφορές, που θα συνδυάζουν δηλαδή πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, με ένα ενιαίο σημείο check-in και check-out που θα επιτρέπουν πολύ πιο εύκολα ταξίδια σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ένα νέο εργατικό δυναμικό

Άλλες τάσεις περιλαμβάνουν την αυτοματοποίηση και την ανάπτυξη έξυπνων αεροδρομίων, που θα μεταμορφώσουν το εργατικό δυναμικό, θα οδηγήσουν σε μια νέα, πιο οριζόντια επιχειρηματική οργάνωση και θα εξορθολογήσουν τις λειτουργίες μέσω της τεχνολογίας. Αυτό, φυσικά, θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο εργατικό δυναμικό. Με την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας, πολλά αεροδρόμια αναμένουν ότι θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους ή θα επεκτείνουν περισσότερο τις λειτουργίες τους. Το προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη, με μεγαλύτερη εστίαση στην εξυπηρέτηση. Η αξία των εργαζομένων θα μετατοπιστεί σε ρόλους υψηλής εξειδίκευσης, εξουσιοδοτημένους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και προσανατολισμένους στις υπηρεσίες. Η πιο αποτελεσματική εργασία, οι πιο εξειδικευμένες δεξιότητες και οι εστιασμένοι ρόλοι στο εργατικό δυναμικό θα πρέπει επίσης να μειώσουν τα σημεία τριβής μεταξύ των στρωμάτων προσωπικού που υπάρχουν στα σημερινά ιεραρχικά μοντέλα.

Ταξίδια μέχρι… τα βαθιά γεράματα

Μια άλλη τάση είναι αυτή του «γηράσκοντα ταξιδιώτη», ο οποίος θα ταξιδεύει μέχρι τα… βαθιά γεράματά του, έχοντας μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Έτσι θα διευρυνθεί η ομάδα ηλικιωμένων ταξιδιωτών που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Έως το 2030, οι προσαρμοσμένες τεχνολογικές λύσεις και το αυξημένο ανθρώπινο δυναμικό στα αεροδρόμια θα προσανατολιστούν προς την υποστήριξη των ηλικιωμένων ταξιδιωτών. Θα υπάρχει ένα υποσύνολο τεχνολογικής καινοτομίας ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ταξιδιωτών μεγαλύτερης ηλικίας.

travel tickets

Νέες επιλογές πληρωμών

Τα περισσότερα αεροδρόμια επικεντρώνονται στην ενεργοποίηση πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, στη βελτίωση της εξατομίκευσης και στην επέκταση των βοηθητικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες mobile commerce (m-commerce) και Buy Now Pay Later (BNPL) θα ωθήσουν την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και θα μεταμορφώσουν την εμπειρία αγορών καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Οι βιομετρικές λειτουργίες και οι νέες τεχνολογίες των κινητών μας τηλεφώνων θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση, την πληρωμή και την παρακολούθηση αγορών και εμπειριών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι επιβάτες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους ή να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες συναλλαγής. Όλα τα στοιχεία ενός ταξιδιού, το ξενοδοχείο, οι εκδρομές ή τα εισιτήρια για εκδηλώσεις, θα είναι διαθέσιμα προς κράτηση χωρίς προβλήματα σε ένα περίπτερο ή μέσω smartphone. Παράλληλα, τα συστήματα ανταμοιβής θα έχουν σκοπό να επιτρέπουν ταχύτερες αγορές.

Metaverse travel

Υποδεχόμαστε το Metaverse

Οι δυνατότητες του Metaverse θα χρησιμοποιούνται επίσης σε κορυφαία αεροδρόμια έως το 2030 και θα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον εξορθολογισμό των λειτουργιών τους. Η χρήση VR και AR θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των «έξυπνων» αεροδρομίων. Για παράδειγμα, θα παρέχονται μαθήματα κατάρτισης που υποστηρίζουν το λειτουργικό προσωπικό στην εκμάθηση νέου περιεχομένου σε ένα ρεαλιστικά προσομοιωμένο περιβάλλον. Αυτό, με τη σειρά του, θα απαιτήσει νέες δεξιότητες και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για όσους εργάζονται στον κλάδο.

Έρχονται τα ρομπότ

Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και τα αυτόνομα ρομπότ θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο στο μέλλον και θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιβατών και προσωπικού. Το αποτέλεσμα θα είναι η ακόμα πιο αυτόνομη παρακολούθηση και ο έλεγχος των δραστηριοτήτων. «Έξυπνα» τρακτέρ συνδεδεμένα με το ίντερνετ και καρότσια αποσκευών θα εξυπηρετούν όπου χρειάζεται, ενώ τα αναπηρικά αμαξίδια ή τα βοηθητικά ρομπότ θα ελέγχονται εξ αποστάσεως. Η ταξιδιωτική βιομηχανία θα καταγράψει σημαντική μετατόπιση από την απλή πρόβλεψη και τον προγραμματισμό της ζήτησης σε μια ευέλικτη αλυσίδα εφοδιασμού με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Οι αλυσίδες ψηφιακών προϊόντων θα αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους και η συντήρηση, η επισκευή και η γενική διόρθωση (MRO) θα αυτοματοποιηθούν πλήρως από το blockchain, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους, πιο αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού και αυξημένη ασφάλεια.

airport moscow
Διαδικασίες φιλικές προς το κλίμα
Στην έκθεσή της, η SITA εκτιμά ότι μέχρι το 2030, η βιωσιμότητα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ταξιδιών. Αυτή τη δεκαετία, ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού της αεροπορικής βιομηχανίας θα τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο. Τα αειφόρα καύσιμα για εμπορική χρήση θα γίνουν πιο προσιτά και προσβάσιμα. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να λειτουργήσουν ηλεκτρικά αεροσκάφη σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια – μόνο το 2022, δαπανήθηκαν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη αεροσκαφών eVTOL.
Αστικές αερομεταφορές
Μέχρι το 2032, τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί θα είναι παρόντα στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, λειτουργώντας ως αποτελεσματική βοηθητική υπηρεσία και ροή εσόδων για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες. Οι υπηρεσίες αυτές θα κάνουν το ταξίδι απρόσκοπτο, διασφαλίζοντας σύντομους χρόνους μεταφοράς και τη γρήγορη εξυπηρέτηση των επιβατών, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν επιπλέον οφέλη όσον αφορά στη βιωσιμότητα και το ενεργειακό κόστος.

Πηγή: newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση