Τους δύο πρώτους μήνες του 2023, η Ιαπωνία αγόρασε περίπου 748.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου σε τιμή μεγαλύτερη από το πλαφόν των 60 ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν ορίσει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου στα 60 δολάρια, μια από τις πιο στενές συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ασία αγοράζει πετρέλαιο από τη Μόσχα και μάλιστα σε ακριβότερη τιμή.
Τους δύο πρώτους μήνες του 2023, η Ιαπωνία αγόρασε περίπου 748.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου αντί του ποσό των 6,9 δισ. γιεν. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 52 εκατ. δολάρια ή λίγο πιο κάτω από 70 δολάρια το βαρέλι.
Οταν οι χώρες της G7 είχαν επιβάλει το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το Τόκιο είχε καταφέρει να εξασφαλίσει εξαίρεση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για αγορές από το Sakhalin-2.
Παράλληλα, το Τόκιο αύξησε τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 4,6% τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με πέρσι, καθώς παραλαμβάνει φυσικό αέριο από το Sakhalin-2, το οποίο υγροποιείται και στη συνέχεια μεταφέρεται στην Ιαπωνία.
Οπως εξήγησε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, το Τόκιο παραλαμβάνει κυρίως φυσικό αέριο από το Sakhalin-2. Μια μικρή ποσότητα αργού πετρελαίου εξορύσσεται μαζί με το φυσικό αέριο και πρέπει να πωληθεί για να συνεχιστεί η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Οι ιαπωνικές Mitsui και Mitsubishi έχουν μερίδιο 22,5% στο Sakhalin-2, το οποίο πάλεψαν να κρατήσουν – με βοήθεια από το Τόκιο – όταν η ρωσική κυβέρνηση αναδιάρθρωσε πέρσι το έργο και έβαλε έναν νέο Ρώσο φορέα εκμετάλλευσης.
Η Ιαπωνία δεν έχει σχεδόν καθόλου δικά της ορυκτά καύσιμα και βασίζεται σε εισαγωγές φυσικου αερίου και κάρβουνου για την ηλεκτρική της ενέργεια. Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι θα ήταν «αυτοκτονικό» να σταματήσουν να αγοράζουν LNG από τη Μόσχα, καθώς αν γινόταν αυτό, τότε η Ρωσία θα το πουλούσε στην Κίνα.
ΠΗΓΗ: wall street journal, kathimerini.gr