Tue. Dec 5th, 2023
10
Κοινοποίηση

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας πρότεινε την διανομή μερίσματος ύψους €2,713 εκατ. από τα καθαρά κέρδη της χρήσης, μετά την αφαίρεση ζημιών προηγουμένων χρήσεων, του φόρου εισοδήματος και τον σχηματισμό του τακτικού αποθεματικού

Με ανάπτυξη που άγγιξε το 30% έκλεισε η οικονομική χρήση 2021/2022 (που ολοκληρώθηκε στις 30/6/2022) για την Diageo Hellas, η οποία εμφάνισε τζίρο €125,22 εκατ. από €97 εκατ. στην χρήση 2020/2021. Οι πωλήσεις της εταιρείας δεν ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο η κερδοφορία είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προ Covid περίοδο.

Πιο αναλυτικά, ο καθαρός κύκλος εργασιών (χωρίς δηλαδή τον ΕΦΚ) ανήλθε σε €64,7 εκατ. (από €50 εκατ. στην χρήση 2020/2021), ενώ το μικτό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε €26,73 εκατ. (από €21,2 εκατ.). Παράλληλα, τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 16% (στα €3,684 εκατ.) με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν ελαφρώς κατά 8,1%, στα €2,24 εκατ.

Ικανοποίηση για τα μεγέθη
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης 2021/2022 η διοίκηση αναφέρει στην έκθεση διαχείρισης ότι «η εξέλιξη των εργασιών και η οικονομική θέση της εταιρείας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της αγοράς, λόγω της προγενέστερης οικονομικής ύφεσης και των πρωτοφανών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην αγορά, κρίνονται ικανοποιητικές.

Τα έκτακτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν εντός του 2022 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαν σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρείας καθώς αρκετοί άμεσα συσχετιζόμενοι κλάδοι όπως της εστίασης και της φιλοξενίας, δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα. Η εταιρεία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μετρίασης της έκθεσής της σε πιστωτικό κίνδυνο και συνεχίζοντας την εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες της, διασφάλισε την διατήρηση της κερδοφορίας της σε ικανοποιητικά επίπεδα».

►Διαβάστε επίσης: Air fryer: Κερδίζουν έδαφος λόγω πληθωρισμού οι «φούρνοι μικροκυμάτων» της νέας εποχής
Μέρισμα €2,713 εκατ.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας πρότεινε την διανομή μερίσματος ύψους €2,713 εκατ. από τα καθαρά κέρδη της χρήσης, μετά την αφαίρεση ζημιών προηγουμένων χρήσεων, του φόρου εισοδήματος και τον σχηματισμό του τακτικού αποθεματικού. Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη χρήση, η εταιρεία είχε δώσει μέρισμα της τάξης των €2,33 εκατ.

Στο +17% το πρώτο μισό της χρήσης 2022/2023
Αναφορικά με την τρέχουσα χρήση, το α’ εξάμηνο έκλεισε με μία ανάπτυξη της τάξης του 17% περίπου. Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής θυγατρικής του παγκόσμιου κολοσσού ποτών, πρόκειται για μια εξαιρετική επίδοση, με την Diageo όχι μόνο να διατηρεί, αλλά και να κερδίζει σε μερίδια στην εγχώρια αγορά. Στην κατηγορία του whiskey αλλά και του gin είναι leader.

Επιπλέον, η Smirnoff είναι η Νο1 vodka. Whiskey tequila και gin είναι οι κατηγορίες που σημείωσαν ισχυρή ανάπτυξη και με βάση τα global αποτελέσματα για τα αλκοολούχα. Συγκεκριμένα, διψήφια ανάπτυξη σημειώθηκε στο whiskey που κατέγραψε καθαρές πωλήσεις αυξημένες κατά 21%.

Η διοίκηση της Diageo Hellas σημειώνει ότι το α’ τρίμηνο, όπως συμβαίνει σε όλες τις εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα, είναι λίγο περιορισμένο, με προδοσκίες για πιο δυνατό β’ τρίμηνο (Απριλίου-Ιουνίου). Για ακόμη μία χρονιά εταιρεία ποντάρει πολλά στο καλοκαίρι και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν και φέτος για τον τουρισμό στη χώρα μας.

►Διαβάστε επίσης: Στο top -10 παγκοσμίως στην κατανάλωση καφέ η Ελλάδα – Αλυσίδες και ανταγωνισμός
Νέος πρόεδρος
Εν τω μεταξύ, πρόσφατα υπήρξαν και διοικητικές αλλαγές στην εταιρεία. Ο Eddie (Edward) McShane είναι ο νέος πρόεδρος της Diageo Hellas, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε στις 22 Φεβρουαρίου η γενική συνέλευση της εταιρείας.

Αντικατέστησε στο διοικητικό συμβούλιο τον Gregorio Gutierrez McAllister, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο ορίστηκε President U.S. Spirits της Diageo.

Μέχρι τότε ήταν επικεφαλής για τη Νότια Ευρώπη, υπεύθυνος για τις χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία. Σημειώνεται ότι στο ΔΣ της Diageo Hellas – η θητεία του οποίου λήγει στις 21/02/2028 – παρέμειναν ο Γιώργος Ψωμιάδης, ως αντιπρόεδρος, και ο Σωτήρης Γεροδημήτρης, ως μέλος.

ΠΗΓΗ: imerisia

Leave a Reply