Σα. Ιούλ 27th, 2024
2023 03 29t220739z 2041284553 Rc2v30aldkj5 Rtrmadp 3 Usa Health 960x600
Κοινοποίηση

Ελλειψη του ενέσιμου σκευάσματος διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί και ζητούν αυστηρότερα μέτρα για τη διάθεσή του.

Σχεδόν ανύπαρκτες είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος «Ozempic» που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Ετσι, οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.

«Παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά», σημειώνει ο ΠΦΣ.

Προτείνει «να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν».

Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, αναφέρει ο ΠΦΣ, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η όλη αυτή στρέβλωση στην διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.).

Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα δημόσιας υγείας για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα, καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.

Ο ΠΦΣ ζητά «επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Τέλος, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr