27817188
Κοινοποίηση

Την δέσμευση ότι «δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ» παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ενημερώνοντας τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Είναι πόροι του ελληνικού λαού, που θα διοχετευθούν στην Οικονομία για να στηρίξουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την νέα γενιά. Είναι πόροι, από τους οποίους δεν έχουμε το δικαίωμα να απωλέσουμε ούτε ένα ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί από τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις προς τις άλλες ευρωπαϊκές από το Πρόγραμμα και εξειδίκευσε σχετικώς ότι έως σήμερα έχουν εκταμιευτεί 11,08 δις ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 6,7% του ΑΕΠ.

Ο κ. Παπαθανάσης, προκειμένου να καταδείξει την σπουδαιότητα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την μετάβαση της χώρας στην νέα εποχή, υπογράμμισε ότι αυτό συνδυαστικά προς το ΕΣΠΑ 2021- 2027 , το πρόγραμμα ΚΑΠ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, εξασφαλίζουν διπλάσιους πόρους ως προς το ΑΕΠ της χώρας και από κείνους που δεχθήκαμε από το Σχέδιο Μάρσαλ.

Σημείωσε ότι το Πρόγραμμα, ως χρηματοδοτικό εργαλείο έχει προϋπολογισμό 723 δις ευρώ για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι οποίες αφορούν σε ποσοστό 37% έργα βελτίωσης του κλιματικού αποτυπώματος και κατά 40% την ψηφιακή μετάβαση. Ο σχεδιασμός του δε, ως προς το δανειακό σκέλος κινητοποιεί ποσά άνω του 1,33 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται έγκριση – κατόπιν αιτήματος της χώρας μας – κονδυλίου επιπλέον 5,5 δις ευρώ, για τον ίδιο σκοπό. Σχετικώς με την προετοιμασία της χώρας να καταθέσει το επόμενο αίτημα, για ποσό 1,72 δις ευρώ, ως προς το δανειακό σκέλος, ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει νωρίτερα από τον αρχικό υπολογισμό του Δεκεμβρίου , αφού έχουν επιτευχθεί όλοι – πλην ενός – οι στόχοι και τα ορόσημα πληρωμών. Επίσης έκανε γνωστό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014, θα κατατεθεί το αίτημα, που εμπίπτει στο σκέλος των επιχορηγήσεων.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός, επιφύλαξε ειδική μνεία στις προβλέψεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταιγίδας “Daniel”, ενημερώνοντας ότι επετεύχθη η προσπάθεια να ανακατευθυνθούν πόροι την περιοχή της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν αρχίσει να διοχετεύονται, ενώ (με την αναθεώρηση του προγράμματος) προστέθηκε ποσό άνω των 680 εκ. ευρώ για την υλοποίηση των έργων. Αφού διαβεβαίωσε «ότι κανένα από τα έργα που χρειάζεται η Θεσσαλία δεν θα μείνει εκτός”, εξήγησε ότι κάποια από τα αντιπλημμυρικά έργα (όπως τα φράγματα για τα οποία πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις) λόγω του ότι θα ξεπεράσουν τον χρόνο χρηματοδότησης που καθορίζει το Ταμείο, μεταφέρονται για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.