Fotovoltaika
Κοινοποίηση

Ξεπέρασαν τις 14.000 οι ενδιαφερόμενοι, παρότι καταγράφονται “παρατράγουδα” με την πλατφόρμα υποδοχής.

Αμείωτη συνεχίζει η διεύρυνση των καταναλωτών που στρέφονται στη λύση του net-metering προκειμένου να περιορίσουν κατακόρυφα το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αυτή την στιγμή οι ολοκληρωμένες αιτήσεις για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα (ισχύος παραγωγής μέχρι 10 kW) που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται στις 14.230 εκ των οποίων οι 8.752 αιτήσεις αφορούν σε φωτοβολταϊκά στέγης με μπαταρία και επομένως εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και συνεχίζει να υπάρχει ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών που δεν επιλέγουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα, πολλαπλασιάζονται, ωστόσο, οι περιπτώσεις, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, που προχωρούν σε τροποποίηση της άδειας παραγωγής προκειμένου να ενσωματώσουν μπαταρία στο σύστημά τους και επομένως να επωφεληθούν του προγράμματος.

Επιπρόσθετα, ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί (14.230) αντιπροσωπεύει συνολική ισχύ της τάξης των 100 MW περίπου, ενώ η απορρόφηση των κονδυλίων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» κυμαίνεται στο 1/3 περίπου. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 238 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, από το σύνολο των μονάδων που έχουν αιτηθεί για την κατοχύρωση ηλεκτρικού «χώρου» στην πλατφόρμα του pvstegi, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το 7-8% έχει συνδεθεί στο δίκτυο, ήτοι περίπου 1.100 έργα σε λειτουργία, ενώ λίγο παραπάνω είναι το σύνολο των έργων που έχουν εγκατασταθεί.

Ποια προβλήματα υπάρχουν

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, συνεχίζουν τα «παρατράγουδα» με την πλατφόρμα, γεγονός που δυσχεραίνει την όλη διαδικασία και σε ένα βαθμό αποθαρρύνει δικαιούχους να προχωρήσουν σε μια τέτοια επένδυση. Ένα πρώτο ζήτημα που ξεχωρίζουν στελέχη της αγοράς είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την εκταμίευση της επιδότησης, καθώς, αυτή ενδεχόμενα να μπλοκάρει εκ των υστέρων.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση που υπάρχει κάποια παρατυπία (π.χ. στην οικοδομή με αυθαίρετους ή μη τακτοποιημένους χώρους) τότε δεν θα γίνεται εκταμίευση της επιδότησης. Το ζήτημα είναι, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ότι η πλατφόρμα κατά την διαδικασία υποβολής της αίτησης δεν «ζητάει» την διασταύρωση των στοιχείων, όπως συμβαίνει στην πλατφόρμα του «Εξοικονομώ» και επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο εκ των υστέρων να διαπιστωθεί κάτι και ο ΔΕΔΔΗΕ, με την σειρά του, να αρνηθεί την καταβολή της επιδότησης. Αυτό γεννά μια ορισμένη αβεβαιότητα στους επενδυτές συν του γεγονότος ότι δεν είναι γνωστό πότε θα καταβληθεί η επιδότηση.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την διαδικασία, ο εκάστοτε επενδυτής καταθέτει στο ΔΕΔΔΗΕ ένα φάκελο με τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης που θέλει κάνει (εξοπλισμό, τύπος και ισχύς πάνελ, τύπος και ισχύς μπαταρίας κλπ). Ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει απόκλιση +- 3% στα χαρακτηριστικά που αναγράφει ο φάκελος, πράγμα που, ωστόσο, δεν δέχεται η πλατφόρμα pvstegi με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η όλη διαδικασία.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η όποια απόκλιση είναι κάτι λογικό και θεμιτό καθώς από την κατάθεση του φακέλου έως την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού μεσολαβεί ένα εύλογο διάστημα, όπου ο εκάστοτε επενδυτής μπορεί να επιλέξει διαφορετικό εξοπλισμό και επομένως να προκύψουν ορισμένες αποκλίσεις, πάντα εντός των ορίων που προβλέπει ο νόμος. Για παράδειγμα, ένας επενδυτής επιλέγει μια διαφορετική μπαταρία ή πάνελ που η ισχύς τους είναι διαφορετική σε σχέση με την αρχική δήλωση του εξοπλισμού.