Piza
Κοινοποίηση

Παρελθόν αποτελούν οι ανησυχίες για τον Πύργο της Πίζας που απειλείτο με κατάρρευση λόγω της μεγάλης κλίσης που είχε πάρει στην πορεία των χρόνων. “Ίσιωσε” κατά 46 εκατοστά και πλέον είναι ένα “σταθερό μνημείο”.

Ευοίωνο προμηνύεται το μέλλον για τον Πύργο της Πίζας, καθώς οι φόβοι που υπήρχαν στο παρελθόν για κατάρρευσή του λόγω της μεγάλης κλίσης που είχε πάρει, εξανεμίστηκαν με τις απαραίτητες, πολύχρονες, εργασίες που έγιναν.

Ανήμερα των 850ων “γενεθλίων” του, την Τετάρτη (09/08), σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον πρόεδρο του οργανισμού OPA (Opera della Primaziale Pisana) που είναι υπεύθυνος για το μνημείο, τονίστηκε ότι “Σήμερα το καμπαναριό είναι ένα σταθερό μνημείο“.

Δεν ήταν, ωστόσο, πάντα έτσι. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο πύργος, που είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έφτασε σε μια κλίση 4,5 μοιρών και οι φόβοι για τη σταθερότητά του οδήγησαν σε μια διεθνή προσπάθεια να αποτραπεί η ανατροπή του, με εργασίες που διήρκεσαν οκτώ χρόνια από το 1993.

Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι το μέλλον του είναι «λαμπρό», με τη δορυφορική και επίγεια επιτήρηση να παρακολουθεί ακόμη και την παραμικρή αλλαγή στη θέση του, καθιστώντας το διάσημο καμπαναριό ένα από τα πιο επιτηρούμενα μνημεία στον κόσμο.

Ο πρώτος θεμέλιος λίθος του Πύργου της Πίζας τοποθετήθηκε στις 9 Αυγούστου 1173, «χάρη στη δωρεά 60 νομισμάτων που έκανε μια χήρα ονόματι Μπέρτα, για την κατασκευή του καμπαναριού του καθεδρικού μας ναού», είπε ο Αρχιεπίσκοπος της Πίζας.

Πρόβλημα από την αρχή

Το πρόβλημα σχετικά με τη σταθερότητα του πύργου ξεκίνησε νωρίς. Η κατασκευή διακόπηκε στο ύψος της τρίτης ανοικτής βαθμίδας κιόνων λόγω καθίζησης και συνεχίστηκε μόνο το 1275 όταν προστέθηκαν άλλα τρία επίπεδα.

Σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί ο πύργος, οι τρεις τελευταίοι όροφοι καμπυλώθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κλίση. Ο πύργος ολοκληρώθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα, όταν προστέθηκε το καμπαναριό.

Καθώς η κλίση μεγάλωσε στα τέλη του 20ου αιώνα, το χώμα αφαιρέθηκε από κάτω από τα θεμέλια στη βόρεια πλευρά του μέσω μιας σειράς διατρήσεων, προκαλώντας ανεπαίσθητη μείωση της κλίσης.

Η τελευταία έκθεση της ομάδας επιτήρησης που παρακολουθεί το μνημείο «τόνισε ότι η κλίση έχει μειωθεί κατά περίπου 460 χιλιοστά και η κλίση έχει επιστρέψει σε εκείνη των αρχών του 19ου αιώνα“.

Σήμερα ο πύργος είναι στο επίκεντρο ενός από τα πιο περίπλοκα συστήματα παρακολούθησης στον κόσμο, εξήγησε ο τεχνικός διευθυντής του OPA. Χάρη σε συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας και του OPA, οι ειδικοί συνδέουν τη δορυφορική παρακολούθηση με δεδομένα που συλλέγονται σε επίπεδο εδάφους.