Η κλιματική αλλαγή, είναι μια δύναμη που θα επενεργήσει περισσότερα από κάθε άλλη για να επαναπροσδιορίσει τα όρια του μέλλοντός μας.
Η παρούσα κατάσταση, αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη του τι θα ακολουθήσει. Έχει άμεσες και τεράστιες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, σε παγκόσμια κλίμακα και το θέμα των τροφίμων τίθεται κυριολεκτικά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Η γεωργία συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή αλλά και επηρεάζεται από αυτήν.
Στην λαϊκή αγορά της Λάρισας, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των προηγούμενων βροχοπτώσεων, όπως διαπιστώνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας.
Στην πλέον θερμή περιοχή της χώρας κατά την θερινή περίοδο, οι βροχές από τα μέσα της άνοιξης κατέστρεψαν την παραγωγή.
Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Πούρικας, πρόεδρος παραγωγών λαϊκών αγορών Ν. Λάρισας, όλα τα κηπευτικά έχουν πληγεί και αυτό έχει αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στους πάγους των λαϊκών αγορών και των σούπερ –μάρκετ. «Η αύξηση κυμαίνεται από 70% έως 100%. Είναι ενδεικτικό ότι τα φασολάκια σπανίζουν και όσα υπάρχουν πωλούνται γύρω στα πέντε ευρώ το κιλό».
Οι επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στα αγροτικά προϊόντα
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει μόνιμο. «Σκεφτόμαστε να αλλάξουμε επάγγελμα», λέει ο κ. Πούρικας. Εγκαταλείποντας την ύπαιθρο, χωρίς παραγωγή, όλο αυτό καταλήγει σε φτωχοποίηση.
Ως μόνη λύση θεωρεί τα θερμοκήπια, αλλά είναι μια μεγάλη επένδυση, την οποία όπως σημειώνει οι αγρότες δεν μπορούν να αναλάβουν. «Περιμένουμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις αποζημιώσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών θα προκύψει πρόβλημα στα επιτραπέζια και τα οινοποιήσιμα σταφύλια, με ότι αυτό σημαίνει για τους καταναλωτές.
Ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει στην Λάρισα, αλλά στην υπόλοιπη χώρα, οι πάγκοι στα σούπερ- μάρκετ και τις λαϊκές είναι γεμάτοι σταφύλια σε τιμές σχεδόν παρεμφερείς με τις περυσινές.
Οι επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στα αγροτικά προϊόντα
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος η γεωργία ευθύνεται για το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. Με δεδομένη την τρομακτική αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια, η ζήτηση των τροφίμων θα αυξηθεί κατά 70%, την στιγμή που λόγω των κλιματικών συνθηκών η παραγωγή τους μειώνεται δραματικά.[1]
Είναι καιρός οι αγρότες να αντιληφθούν τις ευθύνες τους για το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών και να αναλάβουν το μερίδιο των επενδύσεων που πρέπει να καταβάλουν για να συνεχίσουν να παράγουν. Ειδάλλως, με το να εγκαταλείψουν τα χωράφια και να μετακινηθούν στις πόλεις, το μόνο που θα επιτύχουν είναι να καταλήξουν άνεργοι και πένητες.