«Ιστορική ευκαιρία να κάνουμε σήμερα ένα άλμα για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα πρέπει να στηριχθεί διακομματικά», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το νομοσχέδιο «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Η υπουργός σημείωσε πως αυτό το νομοσχέδιο «έχει ισχυρό συμβολισμό», καθώς επιχειρεί να αποκαταστήσει μία εκκρεμότητα 48 ετών και «να βάλει τέλος σε έναν παραλογισμό. Να μπορούν, επιτέλους, οι συμπατριώτες μας που μένουν ή βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών να ασκήσουν το δικαίωμά τους από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς».
Η κ. Κεραμέως, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις και αναθεωρήσεις που είχαν γίνει για την εξασφάλιση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού τονίζοντας: «Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να κάνουμε το άλμα άρσης όλων των περιορισμών των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους». Όπως είπε, πρόκειται «για μία ισότιμη μεταχείριση και ενίσχυση του δικαιώματος που έχουν. Και η Βουλή σήμερα μπορεί να το κάνει με έναν νόμο και ένα άρθρο, διευκολύνοντάς τους σε ένα συνταγματικό τους δικαίωμα, δυναμώνοντας τη φωνή τους, παρέχοντάς τους ένα δικαίωμα που είχαν στερηθεί».
Η υπουργός απαρίθμησε πέντε σημαντικούς λόγους για την άρση των περιορισμών όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων: «Σήμερα, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων κάνει εφικτό να συγκεντρωθούν οι 200 θετικές ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα για την ψήφιση του νόμου, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση πριν δύο χρόνια είχαν ψηφίσει τις διατάξεις αυτές και η Πλεύση Ελευθερίας έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου.
Δεύτερος λόγος, είναι η διασφάλιση της καθολικότητας του εκλογικού δικαιώματος όλων των πολιτών και για αυτό αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εμπόδια στην εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους με αυθαίρετους ισχυρισμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια». «Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου σε κάποιον που δεν το έχει, αλλά μια δυνατότητα, διευκόλυνση να συμμετέχουν χωρίς να χρειάζεται να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους», πρόσθεσε.
«Τρίτος λόγος η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων του εξωτερικού με τη μητέρα πατρίδα, πολλαπλασιάζοντας το ενεργό τους ενδιαφέρον σε όσα συμβούν στην Ελλάδα και να μην τους παραγκωνίζουμε. Και αυτό είναι προς τον συμφέρον μας.
Τέταρτος λόγος, ο εξορθολογισμός του ισχύοντος πλαισίου που σήμερα δημιουργεί μια διασπορά δύο ταχυτήτων, στους εύπορους που μπορούν να ανταποκριθούν στη δαπάνη ενός ταξιδιού για να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν και σε όσους διαμένουν σε κοντινές χώρες από εκείνους που δεν έχουν την δυνατότητα.
Πέμπτος λόγος, η εναρμόνιση σε μια διεθνή πρακτική που μπορεί να γίνει μέσω των τεχνολογικών δυνατότητων για την κατάρτιση και εναρμόνιση των εκλογικών καταλόγων», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.
«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός και συμπλήρωσε ότι αυτό το ζήτημα «υπερβαίνει κόμματα, σκοπιμότητες και κομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο. Είναι εθνικό. Είναι υποχρέωση μιας δημοκρατικής δίκαιης Πολιτείας».
ertnews.gr