Kentro Igeias20123nosokomeio6 1536x1024
Κοινοποίηση

Υψηλά καταρτισμένοι είναι οι νοσηλευτές στο ελληνικό σύστημα υγείας, αλλά δυσαρεστημένοι. Αυτό δείχνει νέα έρευνα των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Μακεδονίας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η ενδιαφέρουσα έρευνα εξετάζει την ικανοποίηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ σε σχέση με διάφορα ζητήματα της εργασίας τους και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Acta Biomedica. Οι υγειονομικοί στην Ελλάδα, εμφανίζονται σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τους μισθούς και την εξέλιξή τους, ενώ περισσότερο απογοητευμένοι από όλους δηλώνουν οι νοσηλευτές.

Η μελέτη διεξήχθη σε 32 Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, μεταξύ Ιουνίου 2019 και Οκτωβρίου 2020 και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Σε αυτή, συμμετείχαν συνολικά 1.007 υγειονομικοί, από τους οποίους οι 278 ήταν γιατροί, οι 514 νοσηλευτές και οι 215 λοιποί επαγγελματίες Υγείας.

Η πλειονότητα των εργαζομένων ήταν γυναίκες (78,05%), κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού γυναικών νοσηλευτριών.

Το 37,24% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 36 έως 45 ετών, το 32,27% ήταν ηλικίας από 26 έως 35 ετών και το 27,41% ήταν άνω των 56 ετών.

Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα, βαθμολογώντας την ικανοποίησή τους σε κλίμακα που εκτείνεται από το 1 έως το 6 (1=λιγότερη ικανοποίηση, 6=υψηλότερη ικανοποίηση).

Αξιολογήθηκαν 36 παράμετροι, οι οποίες χωρίστηκαν σε 9 πτυχές: μισθός, εξέλιξη, επίβλεψη, ανταμοιβές, διαδικασίες λειτουργίας, συνάδελφοι, φύση εργασίας και ποιότητα επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μέση βαθμολογία ικανοποίησης των υγειονομικών από την εργασία τους είναι μόλις 3,63, στην κλίμακα από το 1 έως το 6.

Και συγκεκριμένα, οι υγειονομικοί δήλωσαν δυσαρεστημένοι από:

  • τις αποδοχές τους: 2,38
  • την εξέλιξή τους: 2,84
  • τις πρόσθετες αμοιβές: 3,04
  • τις διαδικασίες λειτουργίας: 3,23

Αντιθέτως, σχετική ικανοποίηση δηλώνουν οι υγειονομικοί για τη φύση της εργασίας τους (4,53), την επίβλεψη (4,52), τους συναδέλφους τους (4,37) και την επικοινωνία (4,22).

Τη μελέτη υπογράφουν οι καθηγητές στο Τμήμα Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Καραφέρης και Δημήτρης Νιάκας και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας Βασίλης Αλετράς.

Ειδικότερα, οι νοσηλευτές δηλώνουν τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης.

Συγκεκριμένα δηλώνουν ικανοποιημένοι μόλις στο 1,41 από την αμοιβή τους και μόλις στο 0.83% από την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Γιώργος Αβραμίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας των Νοσηλευτών του ΕΣΥ (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ-ΕΣΥ), εξηγεί τους λόγους της απογοήτευσης των νοσηλευτών.

«Ενώ μετά την πανδημία περιμέναμε η Πολιτεία να δώσει κάποια κίνητρα στους νοσηλευτές, δεν έχει δώσει τίποτα και η απογοήτευση μας είναι τεράστια. Είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό και δύσκολο επάγγελμα που θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Υπάρχει υψηλό επίπεδο, όμως, αυτό δεν αμείβεται ανάλογα», τονίζει.

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν πως η μεγάλη δυσαρέσκεια είναι αυτή που οδηγεί το ΕΣΥ να φυλλορροεί και τους νοσηλευτές να καταφεύγουν στο εξωτερικό (brain drain).

«Οι έλληνες νοσηλευτές που φεύγουν στο εξωτερικό σύντομα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και διοικητικές θέσεις λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης τους. Και πλέον πολύς κόσμος αναζητά εργασία στο εξωτερικό, γιατί οι συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα, είναι εξοντωτικές», εξηγεί ο κ. Αβραμίδης.

Οι δυσαρεστημένοι επαγγελματίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι πιο πιθανό να εκφράσουν δυσκολίες στη φροντίδα των ασθενών, οδηγώντας έτσι σε μη βέλτιστη παροχή υγειονομικής περίθαλψης, προσθέτουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αποτελεσματική πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, μείωση του κόστους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στους χρόνους αναμονής, ενώ συμβάλλει στη μείωση του κόστους της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, εξοικονόμηση ανθρώπινων και υλικών πόρων, αύξηση της αυτοπεποίθησης των επαγγελματιών και συνέχεια της φροντίδας», αναφέρουν πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές.

Η δυσαρέσκεια των νοσηλευτών μπορεί να είναι τόσο έντονη, που πολλοί ενώ προσλαμβάνονται στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ δεν αποδέχονται τη θέση και προτιμούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Ή στην καλύτερη περίπτωση να γίνονται σχολικοί νοσηλευτές.

Ο κ. Αβραμίδης, προσθέτει μάλιστα πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο ότι με τις συνταξιοδοτήσεις που αναμένονται στο τέλος του έτους, τα πράγματα θα επιδεινωθούν.

Όσο δεν υπάρχουν προσλήψεις στον αντίποδα, οι νοσηλευτές διαπιστώνουν πως χρόνο με τον χρόνο πως τα πράγματα επιδεινώνονται για όσους εργάζονται, λέει και υπάρχει τεράστια απογοήτευση.

«Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι νοσηλευτές δεν βλέπουν προοπτικές βελτίωσης στο μέλλον. Στον επόμενο χρόνο, μέχρι τέλος του έτους 31/12/23, αναμένουμε να συνταξιοδοτηθεί μεγάλος αριθμός νοσηλευτών, και τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Το ήδη υποστελεχωμένο υγειονομικό σύστημα θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Όλοι θέλουν να φύγουν. Είτε κάνουν μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις, είτε γίνονται σχολικοί νοσηλευτές που το περιβάλλον είναι πιο ελκυστικό, είτε φεύγουν στο εξωτερικό. Κι αυτοί που μένουν έχουν λυγίσει, δεν αντέχουν», καταλήγει ο πρόεδρος των νοσηλευτών.