Pexels Leah Kelley 952590
Κοινοποίηση

Σε μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας στην χρηματιστηριακή αγορά, τραπεζικών κρίσεων και εκτόξευσης των τιμών στην αγορά ακινήτων, δεν είναι λίγοι αυτοί που εξετάζουν τις επιλογές τους για επένδυση σε «assets» διαφορετικού τύπου.

Για πολλούς, ένας εναλλακτικός τρόπος επενδύσεων είναι τα έργα τέχνης ή ακόμα και αυτή των πολυτελών ειδών που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista η αξία των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά τέχνης αυξήθηκε σχεδόν κατά 3% το 2022, κοντά στα 68 δισ. δολάρια, παρά τους φόβους της ύφεσης και την αύξηση του πληθωρισμού.

Στις ευκαιρίες επένδυσης στην αγορά των έργων τέχνης αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Mike Steib, CEO της διαδικτυακής «γκαλερί», Artsy, σημειώνοντας πως η τέχνη αποτελεί μορφή επένδυσης εδώ και αιώνες.

«Η τέχνη δεν συνδέεται με την χρηματιστηριακή αγορά και είναι ένα «ανάχωμα» απέναντι στον πληθωρισμό». Μάλιστα, τονίζει πως αν και «η Fed θα μπορούσε να τυπώσει περισσότερα χρήματα, όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο έργο του Άντι Γουόρχολ».

Ενώ αναφορικά με την απόδοση μια τέτοιας επένδυσης, σχολιάζει πως «η σύγχρονη τέχνη συστηματικά έχει καλύτερη απόδοση από την χρηματιστηριακή αγορά», κυρίως στα έργα μεγαλύτερης αξίας, με απόδοση κατά 130% το 2022. Ωστόσο σημειώνει πως και στα έργα μικρότερης αξίας καταγράφεται ανάπτυξη άνω του 30%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Μάλιστα, παρατηρείται πως όλο και περισσότεροι νιώθουν «άνετα» με την αγορά ενός πίνακα, μιας σπάνιας τσάντας, ενός πολυτελούς ρολογιού ή ενός ακριβού κοσμήματος με το σκεπτικό πως η αξία τους θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ενδεχόμενο που δεν απέχει από την πραγματικότητα αν σκεφτεί κανείς πως εξετάζοντας στοιχεία του 2021, από την Art Market Research (AMR), η ζήτηση μιας τσάντας όπως η Hermès Himalaya Birkin (η τιμή της οποίας κυμαίνεται από 9.000 δολάρια έως και 500.000 δολάρια), για αγορά ως δυνητική επένδυση ξεπερνά αυτή της τέχνης, των κλασικών αυτοκινήτων και του σπάνιου ουίσκι.

«Οι τσάντες Birkin ξεπέρασαν τον S&P 500 και την τιμή του χρυσού τα τελευταία 35 χρόνια – με την πρώτη τσάντα Birkin να κυκλοφορεί το 1981», έχει γράψει σχετικά το περιοδικό «Time».