Day: April 12, 2025

Όχι δεν κάνουμε πλάκα: Πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα, κολλητής της Μενδώνη στην Εθνική Πινακοθήκη!

Η Εθνική Πινακοθήκη επιστρέφει ξανά στην επικαιρότητα για έναν τελείως διαφορετικό και απρόσμενο τρόπο. Λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της ΝίκηςΝίκο Παπαδόπουλο (τα έργα του Χριστόφορου Κατσιδιώτη επιστρέφουν ξανά στην έκθεση), ένα άλλο σοβαρό θέμα θίγεται.

Αξίζει να πούμε, ότι νωρίτερα είχε διαρρεύσει επιστολή σημαντικών εικαστικών προς την ίδια και την υπουργό πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, στην οποία ζητούσαν να αποσυρθούν τα έργα τους από τη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης μέχρι να επιστρέψουν τα έργα του Κατσιδιώτη.

Η κολλητή της Μενδώνη σε… πορτρέτο στην Πινακοθήκη

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, η Εθνική Πινακοθήκη εγκαινίασε σήμερα στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός», μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του με τον τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης- Η Εμμονή του Βλέμματος» η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, οι παριστάμενοι παρατήρησαν έκπληκτοι ότι ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται και ο πίνακας με την προσωπογραφία της Άννας Παναγιωταρέα.

Το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα… στην Εθνική Πινακοθήκη

Το έργο, που φέρει την αφιέρωση «στην φίλη μου Άννα», προέρχεται από την προσωπική συλλογή της Παναγιωταρέα, η οποία είναι καλή φίλη και άμισθη σύμβουλος της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης.

Η πράξη αυτή γεννά σοβαρά ερωτήματα. Το γεγονός ότι το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα φιγουράρει στην Εθνική Πινακοθήκη μας κάνει να αναρωτιώμαστε για τη σημειολογία της επιλογής.

Όταν μια δημόσια πολιτιστική δομή, όπως η Πινακοθήκη, εκθέτει το πορτρέτο μιας προσώπου τόσο στενά συνδεδεμένου με την πολιτική εξουσία, τότε η προβολή αυτή δεν μοιάζει καθόλου ουδέτερη. Η Εθνική Πινακοθήκη δεν είναι ούτε χώρος προσβολής θρησκευτικών συμβόλων, ούτε βιτρίνα πολιτών σχέσεων, ειδικά όταν η Τέχνη φαίνεται να υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Athens Magazine