Διπλάσια η διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, «Ναι» στα ιδιωτικά ΑΕΙ, «όχι» μονιμότητα στο Δημόσιο
Σημαντικά ευρήματα για την πολιτική κατάσταση, τις μεταρρυθμίσεις και καυτά κοινωνικά ζητήματα έφερε στο φως η νέα δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο», καταγράφοντας την εκτίμηση ψήφου αλλά και τις απόψεις των πολιτών σε καίρια θέματα.
Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει την κυριαρχία της ΝΔ, η οποία με ποσοστό 31,3% στην εκτίμηση ψήφου συνεχίζει την ανοδική της πορεία, ανοίγοντας δρόμο για τρίτη αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει δημοφιλής με 31% θετικές γνώμες, διατηρώντας προβάδισμα ακόμα και πεντέμισι χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.
Μάχη για τη δεύτερη θέση
Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 16,3%, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με προηγούμενους μήνες, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 21% θετικές γνώμες, πίσω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ (9%), ο ΣΥΡΙΖΑ (8,6%) και η Ελληνική Λύση (8,1%) ανταγωνίζονται για την τρίτη θέση.Αξιοσημείωτη είναι η ανοδική πορεία της Πλεύσης Ελευθερίας με 4,9%, καθώς και της Φωνής Λογικής με 4,7%. Άλλοι σχηματισμοί, όπως το «Κίνημα Δημοκρατίας» (3,7%) και η Νίκη (3%), βρίσκονται οριακά πάνω από το εκλογικό κατώφλι.
Μεταρρυθμίσεις και κοινωνικά ζητήματα
Οι πολίτες τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα:
- 60% υποστηρίζει την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
- 52% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ 41% εκφράζει αντίθεση.
Η ΝΔ ηγείται στη στήριξη αυτών των μεταρρυθμίσεων, ενώ η στάση του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει διχασμό, δημιουργώντας πιέσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη. Αντίθετα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς αντιτίθεται.
Κοινωνικές προτεραιότητες και νέες προκλήσεις
Η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο. Το 46% υποστηρίζει την πλήρη απαγόρευση της χρήσης από ανήλικους κάτω των 15 ετών, ενώ το 42% προκρίνει την περιορισμένη χρήση σε συνεννόηση με τις οικογένειες.
Η σημασία της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
Το 51% θεωρεί την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, ενώ το 40% την κρίνει σημαντική, αλλά όχι κορυφαία.