Day: October 22, 2024

Τεράστια καταστροφή από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Σε νέες περιπέτειες το ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας – Η νόσος σημαίνει «καραντίνα» έξι μηνών για τις μολυσμένες περιοχές

Σε νέα περιπέτεια με ανυπολόγιστες διαστάσεις για τη ζημιά που θα επιφέρει στο ζωϊκό κεφάλαιο μπαίνουν οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας.

Αιτία είναι τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων, που ξεκίνησαν από τον Έβρο και ήδη έχουν φτάσει στην Κόρινθο, βάζοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές. Συγκεκριμένα έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Θράκη και Μαγνησία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, σήμερα Τρίτη (22/10) προγραμματίστηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο δεν αποκλείεται να ανακοινώνει το κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα για δέκα ημέρες, κάτι που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στους κτηνοτρόφους αλλά και στην τσέπη των καταναλωτών.

ΔΕΔΔΗΕ: «Πέναλτι» 100% για τη ρευματοκλοπή

ΔΕΔΔΗΕ: «Πέναλτι» 100% για τη ρευματοκλοπή

Στη διπλή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς θα χρεώνεται η ηλεκτρική ενέργεια που εντοπίζεται πως έχει κλαπεί. Παράλληλα όσοι διαπράττουν ρευματοκλοπές θα πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως ξεκίνησε η κλοπή, ενώ θα καλύπτουν και τα διαχειριστικά κόστη για τον εντοπισμό της κλοπής (εργατικά, ανταλλακτικά κλπ.)

Αυτή είναι η πρόταση του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων μετά τη διαπίστωση αφενός ότι το φαινόμενο της κλοπής έχει επεκταθεί και αφετέρου ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε καθοριστεί το 2017 ως “πέναλτι” για τις ρευματοκλοπές σήμερα – με την αύξηση του κόστους που μεσολάβησε – είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα της αγοράς.«Το οφειλόμενο ποσό του καταναλωτή που έχει διαπράξει ρευματοκλοπή, όταν αυτή εντοπιστεί, είναι σημαντικά μικρότερο από το σημερινό κόστος που καλείται να πληρώσει ο συνεπής καταναλωτής για την ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματικό τον αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το οικείο κανονιστικό πλαίσιο περί ρευματοκλοπών», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ στην πρόταση που τέθηκε σε διαβούλευση από την ΡΑΑΕΥ.

Στην πρόταση προβλέπεται μεθοδολογία καθορισμού της τιμής με την οποία θα χρεώνεται η κλαπείσα ενέργεια ,με βάση τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, συν τις λοιπές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα) ώστε το “πέναλτι” να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Η τιμή που προκύπτει αυξάνεται στο διπλάσιο (συν 100 %) σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τους οποίους η προσαύξηση είναι 50 %. Ενδεικτικά με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου 2024 η κλαπείσα ενέργεια θα χρεωνόταν από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακούς και λοιπούς (επαγγελματίες) καταναλωτές αντίστοιχα και από 145 – 280 για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Οι οφειλές λόγω ρευματοκλοπής προτείνεται να ρυθμίζονται σε δόσεις ως εξής:-Μέχρι 600 Ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται εφ’ άπαξ.

-Από 601 Ευρώ έως 1.200 Ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται σε δυο κατ’ ανώτατο δόσεις.

-Από 1.201 Ευρώ μέχρι 2.400 Ευρώ, έως 4 δόσεις,-Από 2.401 Ευρώ έως 4.800 Ευρώ, ‘έως 8 δόσεις.

-Από 4.800 ευρώ και πάνω έως 12 δόσεις.

Στα ποσά που προκύπτουν για την αξία του ρεύματος θα προστίθενται εργατοώρες και διοικητικά κόστη, 294-365 ευρώ ανά περίπτωση ανάλογα με το είδος της παροχής συν το κόστος αντικατάστασης του μετρητή όπου απαιτείται, από 66-250 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την αξία “έξυπνων” μετρητών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από οικιακούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 54,7% του συνόλου των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών για την περίοδο 2018-2023, και περίπου το 40% του συνόλου της μη καταγραφείσας ενέργειας ρευματοκλοπής της αντίστοιχης περιόδου. Επίσης οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από εμπορικούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 86,7% των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών των μη Οικιακών Καταναλωτών κατά την περίοδο 2018-2023.

Γυναίκα κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον σύζυγό της χορηγώντας του ποσότητες υδραργύρου

Υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη, με μια γυναίκα να κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον σύζυγό της χορηγώντας του ποσότητες υδραργύρου.

Η υπόθεση «γρίφος» έφτασε για πρώτη φορά στη δικαιοσύνη πριν από περίπου έξι χρόνια μέχρι τη στιγμή που η εισαγγελέας άσκησε δίωξη εις βάρος της γυναίκας, με καταγωγή από την Πολωνία, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας ήταν περίπου 60 ετών και το καλοκαίρι του 2018 νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, με πιθανό ισχαιμικό επεισόδιο που όμως δεν επιβεβαιώθηκε. Οι γιατροί φέρεται ότι διαπίστωσαν, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ύποπτες εκροές υδραργύρου από τα αφτιά του.

Το θύμα, ελληνικής καταγωγής, έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο όμως μετά από λίγο διάστημα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, έχασε τη ζωή του, με τον θάνατό του να αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, όπως έγραφε το πιστοποιητικό θανάτου.

Η ανατροπή στην υπόθεση ήρθε καθώς οι ύποπτες ποσότητες υδράργυρου που είχαν ανιχνευθεί κατά την προηγούμενη νοσηλεία του, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους αστυνομικούς και έτσι κινήθηκε η διαδικασία εκταφής της σορού του για περαιτέρω έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψαν υπερβολικές συγκεντρώσεις υδραργύρου (βαρύ μέταλλο) στα όργανά του, οπότε κινήθηκαν διαδικασίες για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις. Παρόλο που ο φάκελος της δικογραφίας φαίνεται πως τέθηκε αρχικά στο αρχείο, ανασύρθηκε με πρωτοβουλία εισαγγελέα και τελικώς η γυναίκα κατέστη κατηγορούμενη για τον θάνατο του συζύγου της.

Eκδήλωση με θέμα ‘’Ενεργός Γήρανση: Γερνάω Αλλιώς’’

Eκδήλωση με θέμα ‘’Ενεργός Γήρανση: Γερνάω Αλλιώς’’ πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σε Ηλικιωμένων, 1η Οκτωβρίου, και την παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή πλήθος κόσμου, στις 14 Οκτωβρίου 2024 στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ναυπλιέων.

464178997 10224129954227827 2464374985335958730 N

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με το Κέντρο Κοινότητας, το ΚΑΠΗ και το Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Ναυπλιέων.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η κα Οικονομάκου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, o κ. Δικαίος Δημήτριος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδικής Μέριμνας & Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Ναυπλιέων,η κα Παπούλια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και στελέχη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αργολίδας κατοικόν νοσηλείας. Μίλησαν ο Ψυχολόγος της Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.Φραγκούλης Φοίβος και η Ψυχολόγος κα Πατεροπούλου Αθανασία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ναυπλιέων.

463992784 10224129954187826 5143182639227156433 N

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μαθητές από το 4ο Δημοτικό του Δήμου Ναυπλιέων και συγκεκριμένα η Ε’ τάξη, με δύο ομάδες μαθητών που ανέδειξαν την σημαντικότητα των διαγενεακών σχέσεων, την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και την ποιότητα ζωής σε κάθε ηλικία.Οι μικροί μαθητές τραγούδησαν υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικού μουσικής αγωγής του σχολείου τους, ενώ οργανώθηκε και ομάδα κηπουρικής, όπου όλοι μαζί με τα μέλη του ΚΑΠΗ και των επισκεπτών φυτέψαν στον όμορφο κήπο του ΚΑΠΗ, λουλούδια καθώς και ένα δέντρο.

Νεκρό παιδί έπεσε από μεγάλο ύψος στο ΔΑΚ Ναυπλίου

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένα μικρό παιδί 10 με 12 χρονών περίπου έπεσε από τις κερκίδες του γηπέδου κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες και από μεγάλο ύψος χάνοντας τη ζωή του.

ΠΕΡ.ΠΟ.Σ.Ε

1.Διεξήχθησαν με επιτυχία στο Κρανιδι το πρωΐ της Κυριακής 20 Οκτώβρη οι πρώτες εκλογές του Περιβαλλοντικου Πολιτιστικου Συλλογου Μασης Ερμιονιδας (ΠΕΡ.ΠΟ.Σ.Ε) και η εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής οπως το καταστατικό ορίζει. Εφορευτική Επιτροπή ηταν οι κ.κ. Λαμπιρης , Παπαδοπουλου , Αυλωνιτου.

2. Μετά τις τοποθετήσεις των υποψηφίων εγινε σύντομη συζήτηση για τα επόμενα βήματα ανάμεσα στους παρευρισκόμενους-ες

3. Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται απο τους Κεμενίδου, Κάγκας ,Μαλτέζος , Λυμπερόπουλος , Κατσαΐτης , θα συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες μέρες και θα κατανείμει αρμοδιότητες.

Αποφασίσαμε στην γενική συνέλευση οι συνεδριάσεις του ΔΣ να ειναι παντα ανοικτές σε ολα τα μέλη του συλλόγου, αλλα και ολες οι γενικες συνελευσεις του συλλόγου να ειναι ανοικτές σε ολη την τοπικη κοινωνια ανεξαρτητα με την ιδιοτητα η οχι του μέλους του συλλόγου.Παντα θα δημοσιοποιούμε τον τόπο και την ώρα ετσι που να γνωρίζουν ολοι -ες την διεξαγωγή και οποιος -α θελει να συμμετέχει με προβληματισμό και προτασεις.

4.Για την εξελεγκτική επιτροπή εκλέχθηκαν οι Βασιλείου-Κάγκα , Λουκαΐδου , Κοτσοβού.

Ευχαριστούμε πολύ και σας περιμένουμε το επόμενο διάστημα ολοι και ολες μαζί με σκεψη και πραξεις να βάλουμε τα θεμέλια για εναν ενεργό και αποτελεσματικό Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο στην Ερμιονίδα

ΠΕΡ.ΠΟ.Σ.Ε

Κρανιδι 21 Οκτωβριου 2024